Prin POS Transporturi a fost returnată suma de 429 de milioane de euro

0
89
Ionuţ Stroe

Reprezentanţii Comisiei Europene au deblocat un nou Program Sectorial Operaţional – Creşterea Competitivăţii Economice, aceasta fiind cea mai bună dovadă că eforturile Guvernului au început să dea roade. Programul Operaţional Sectorial Mediu au fost rambursate fonduri de peste 441 milioane de euro, iar prin Programul Operaţional Sectorial Transport a fost returnată o sumă de peste 429 milioane de euro.

Deputatul PNL de Dolj Ionuţ Stroe susţine că în 2013 Guvernul a reuşit o îmbunătăţire a accesării fondurilor europene, fiind absorbite 2 miliarde de euro, o sumă egală cu toate finanţările accesate de România în perioada 2007-2012. „Astfel, rata de absorţie a fondurilor europene este în prezent de 24% şi reprezintă cea mai ieftină formă de finanţare externă prin care putem asigura o creştere economică sustenabilă.  Practic, Guvernul a reuşit să remedize toate neregulile, din perioada 2009-2011, prin care ţării noastre i-au fost presuspendate 3 programe: POS CCE, POR şi POS Transport”, a spus Ionuţ Stroe, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin intermediul a numeroase eforturi, guvernanţii USL au reuşit să identifice problemele la care au făcut referire reprezentanţii Comisiei Europene, un fapt apreciat de către decidenţii de la Bruxelles, care la sfârşitul lunii aprilie 2013 au decis să deblocheze 4 din cele 5 axe sectoriale presuspendate din cadrul POR, iar pe 25 iunie a fost a fost ridicată presuspendarea celor două axe de pe POR Transport. „Astfel, cea mai mare sumă a fost rambursată în cadrul Programului Operaţional Regional – peste 572 milioane de euro –, iar în cadrul Programului de Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au fost accesate fonduri în valoare de peste 571 milioane de euro.