Dincolo de cinismul incredibil al Partidului Democrat Liberal şi al primului-ministru Emil Boc, care a declarat într-o şedinţă de partid, la Timişoara, că ”pensionarii nu au fost afectaţi direct cum au fost afectaţi bugetarii“ de măsurile de austeritate ale Guvernului, rămâne informaţia că singura mare prioritate a miniştrilor PDL este să fie în contact cu primarii democrat-liberali, pentru a le rezolva acestora problemele în limitele resurselor existente. În timp ce miniştrii Guvernului Boc sunt preocupaţi doar de câştigarea alegerilor din 2012 şi fac eforturi susţinute în acest sens, România mai are la dispoziţie un an şi trei luni, până în decembrie 2012, să absoarbă 6 miliarde de euro din fondurile structurale. După această dată începe perioada în care banii netraşi vor fi anulaţi şi românii vor pierde o mare parte din cei 1000 euro de persoană alocaţi de la UE pentru exerciţiul bugetar 2007 – 2013.
Emil Boc le-a promis vineri, 7 octombrie a.c., colegilor săi din partid, la întrunirea de la Timişoara, că le va da bani să-şi încheie proiectele până la alegerile de anul viitor: „Veţi avea susţinerea necesară pentru proiectele pe care le aveţi, de care depinde, evident, partidul şi soarta noastră. Pentru că prima dată pe dumneavoastră ne bazăm la alegeri, pe cei de la nivel local. Dumneavoastră daţi sporul şi forţa. Nu este o prioritate mai mare pentru miniştrii noştri decât să fie în contact cu dumneavoastră şi să rezolvăm în limitele resurselor pe care le avem problemele”. „Limita resurselor” amintită de Emil Boc, este limita resurselor publice, iar acest ajutor ar urma să le servească primarilor portocalii în campania electorală. Pe lângă faptul că poziţia lui Emil Boc este inacceptabilă, aceasta trădează unul dintre motivele pentru care PDL vrea să impoziteze pensiile. Puterea continuă furtul din avutul public, iar dacă asta înseamnă sacrificarea câtorva milioane de pensionari, pentru PDL nu contează.
Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia primarilor portocalii
Emil Boc se va ţine de cuvânt, şi va aloca sumele necesare primarilor PDL. Nu trebuie uitat faptul că acesta are la dispoziţie Fondul de rezervă bugetară, de care s-a folosit şi în luna iunie a acestui an, prin HG 649/2011. Aşa au ajuns banii publici doar la administraţiile locale conduse de primarii PDL în proporţie de peste 80%. Nu sunt bani pentru educaţie sau sănatate, dar Emil Boc a scos 124 milioane de lei din Fondul de rezervă şi i-a dirijat înspre însetata clientelă politică din jurul primăriilor portocalii, fără să respecte nici un alt criteriu decât culoarea politică.
USL-iştilor li se pun piedici şi la accesarea fondurilor europene
Pentru Emil Boc a devenit o obişnuinţă să folosească Fondul de rezervă bugetară drept puţculiţă a PDL. La data de 28 decembrie 2010 apărea HG nr. 1.374 pentru modificarea HG nr. 1.168/2010 privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, pentru unele autorităţi ale administraţiei publice locale. În judeţul Dolj doar 41 de primării au primit fonduri. Pe listă au fost fost incluse şi câteva primării pesediste şi peneliste, dar diferenţa a fost făcută de suma alocată. Primăriile conduse de primari din opoziţie au primit sume modice, grosul mergând la cele portocalii. De exemplu: comuna Breasta a primit, la sfârşitul anului 2010, 125 mii lei, în timp ce o localitate care abia supravieţuieşte, Seaca de Pădure, a avut alocaţi doar 45.000 lei. Fondul de rezervă al Guvernului din 2011 a fost mult mai mare decât cel din 2010, şi este de aşteptat ca la sfârşitul acestui an, Emil Boc să aloce iarăşi sume considerabile primăriilor pedeliste, pentru că de aceşti primari “depinde evident, partidul şi soarta noastră”. În tot acest timp investiţiile primarilor din Opoziţie stagnează. Primarii USL nu numai că nu primesc fonduri guvernamentale, dar li se pun piedici şi atunci când vor să acceseze fonduri europene. Nu trebuie uitat faptul că doar 2 din cele 62 de proiecte depuse de comunele judeţului Dolj pentru finanţare pe măsura 322 au primit undă verde de la Bucureşti, pentru că Guvernul Boc a umblat cu măsuri duble, şi a schimbat criteriile de selecţie chiar în timpul evaluării.