E liber! Închisoare cu suspendare pentru poştaşul care a încasat pensiile morţilor

1
435

Alexandru Dinu, poştaşul din satul Secui, comuna Teslui, trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals în formă continuată, după ce şi-a “rontunjit” veniturile, mai bine de 10 ani ani, încasând pensiile unor localnici decedaţi, a fost condamnat de Judecătoria Craiova la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare. Prin sentinţa pronunţată la sfârşitul săptămânii trecute instanţa a dispus şi punerea în libertate a bărbatului, care a fost arestat preventiv pe 10 iunie a.c. Decizia Judecătoriei Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Despre cazul incredibil al poştaşului din Secui aţi putut afla din paginile cotidianului nostru încă din momentul în care reprezentanţii Poştei Craiova au fost sesizaţi despre ce făcea el. Mai exact, timp de mai bine de 10 ani, bărbalul, Alexandru Dinu, de 55 de ani, a încasat pensiile unor localnici care decedaseră. Nimeni nu a ştiut ce se întâmplă, astfel că bărbatul a băgat în buzunar peste 2 miliarde lei vechi, mai exact 204.356 lei, după ce s-a oferit să “ajute” rudele decedaţilor, patru la număr, şi a pus mâna pe toate documentele de care avea nevoie. Reamintim că, în urma datelor strânse de reprezentanţii Poştei Române, s-a stabilit că totul a început în anul 2000, când a murit Ilie Dascălu, din satul Secui, comuna Teasc. Alexandru Dinu s-a oferit să-i ajute pe membrii familiei mortului, susţinând că se va ocupa el să depună toate documentele necesare pentru a putea beneficia de ajutorul de înmormântare, pentru ca ei să-şi vadă de celelalte treburi mai urgente. Familia lui Ilie Dascălu a fost de acord, astfel că toate actele care ar fi trebuit să ajungă la Casa de Pensii Dolj au ajuns în mâinile poştaşului. Acesta a plecat cu documentele şi, după o săptămână – două, le-a bătut oamenilor la poartă şi le-a dat ajutorul de înmormântare. Numai că nimeni n-a ştiut faptul că banii cu pricina, “ajutorul de înmormânatre”, de a cărui valoare se interesase în prealabil, îi dăduse Dinu din buzunarul său şi oprise în schimb certificatul de deces şi toate celelalte documente ale mortului. Au urmat Ion Pătru, Gheorghe Mitroiu şi Gheorghe I. Nicola, astfel că, întocmind borderouri în care a atestat nereal că le-a achitat pensia şi contrafăcând semnătura beneficiarilor, pe lângă salariul său, Alexandru Dinu încasa lunar alte patru pensii. Povestea s-a încheiat către sfârşitul lunii mai 2011, când, în urma sesizării, poştaşul a fost concediat. Având în vedere valoarea prejudiciului, cercetările au fost efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pe 9 iunie a.c. fiind dispusă reţinerea bărbatului pentru comiterea infracţiunilor de delapidare, fals intelectual şi uz de fals. Pe 10 iunie acesta a fost arestat preventiv, măsură prelungită ulterior de mai multe ori de instanţă, poştaşul fiind trimis în judecată la începutul lunii iulie.

O parte din prejudiciu, acoperit din nunta fiului

Vinerea trecută, Judecătoria Craiova a pronunţat sentinţa în cazul său: 3 ani de închisoare cu suspendare, fiind dispusă şi punerea în libertate a acestuia. Conform obligaţiilor impuse de instanţă, bărbatul trebuie să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. Judecătorii au admis şi acţiunea civilă formulată de Compania Naţională Poşta Română S.A. Bucureşti – Sucursala Direcţia Regională de Poştă Sud-Vest, obligându-l pe inculpat la plata sumei de 91.459 lei despăgubiri civile. Până la plata acestei sume, instanţa a dispus menţinerea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului. Reprezentanţii Poştei Craiova spun că s-au constituit parte civilă doar cu suma de 91.459 lei pentru că restul prejudiciului a fost acoperit. Probabil că o bună parte din banii achitaţi deja provin din darul strâns la nunta fiului lui Dinu. “Nu pot eu să comentez decizia instanţei cu privire la pedepsa aplicată fostului nostru angajat. Ce vă pot spune este că în urmă cu aproximativ două săptămâni am recuperat de la el aproximativ 1,1 miliarde lei vechi aşa că ne-am constituit parte civilă în procesul penal cu diferenţa de bani”, ne-a declarat Nichi Motoi, director regional al Centrului Regional de Reţea Poştală (CRRP) Craiova.

Decizia Judecătoriei Craiova nu este definitivă, procurorii putând formula recurs, care ar urma să se judece la Tribunalul Dolj.

 

1 COMENTARIU

  1. com Teasc:) si [pana la urma dc isi achita datori ce rost mai avre sa stea inchis…a facut o prostie si plateste pt asta, nu a dat in cap la nimeni

Comments are closed.