Ziua comunei Afumați, sărbătorită cu bucate tradiționale, muzică și voie bună

0
398

Ziua comunei Afumați, desfășurată sâmbătă, 8 septembrie a.c., a fost plină de surprize și de momente speciale, cu activități pentru toate gusturile și toate vârstele. Asta pentru că au fost mese încărcate cu bucate tradiționale pregătite în cadrul unei noi ediții „Dolju-n bucate”, o expoziție-concurs de covoare oltenești, au fost reînviate vechile țesturi, în care se cocea pâinea pe vremuri și, bineînțeles muzică, joc, voie bună, seara fiind încheiată de un concert al trupei Compact și un foc de artificii.

Toată săptămâna localnicii s-au pregătit pentru sâmbătă, 8 septembrie, când s-a sărbătorit Ziua comunei Afumați, celebrată în zi sfântă, Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Manifestările, organizate de Primăria și Consiliul Local Afumați, cu sprijinul Consiliul Județean Dolj și Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, au început cu o masă tradițională… de fapt mai multe mese pline cu bunătăți tradiționale pregătite cu drag de gospodine din comuna gazdă, dar și din localitățile Urzicuța, Carpen și Bârca sub genericul „Dolju-n bucate“.

„Întoarcerea țăstului la vatră”

În același timp, pentru prima dată după aproape 20 de ani, țestul tradițional a fost repus în valoare de comunitatea locală, atât prin proiecția filmului „Întoarcerea țăstului la vatră”, realizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj cu sprijinul Primăriei Afumați, cât și prin folosirea lui pentru coacerea pâinii (azima mânjită cu roșii), lucru ce s-a întâmplat chiar sub ochii vizitatorilor, mulți dintre ei curioși, pentru că n-au mâncat niciodată pâine în țest.

Cei prezenți au putut admira și o expoziție de covoare oltenești, păstrate încă prin vechile lăzi de zestre în unele gospodării, moștenire de la generațiile trecute, din vremuri în care femeile aveau războaie de țesut, iar cât era iarna de lungă lucrau covoare și carpete fie pentru uz casnic, fie pentru zestre.

Proiecte care devin realitate…

Emoționat, primarul comunei Afumați, Titel Stoenescu, i-a întâmpinat pe invitați – reprezentanții administrației publice județene în frunte cu vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Oana Bica, primari din comunele învecinate, dar și pe toți cei veniți să se bucure în această zi specială, le-a mulțumit celor implicați în organizarea acestui eveniment și a promis că investițiile vor continua: „Ne aflăm, astăzi, aici, pentru a sărbători ziua comunei noastre și, pentru că astăzi, această zi coincide cu sărbătoarea creștină Nașterea Maicii Domnului, încep prin a ura La Mulți Ani, sănătate și bucurii tuturor celor care poartă numele Maria, Marin sau derivate ale acestora. Nu vreau să vă răpesc mult timp. Nicolae Iorga spunea că măsura unui om o dau faptele nu vorbele acestuia, de aceea vreau să trec în revistă câteva din proiectele care vor deveni realitate în scurt timp. S-a semnat contractul de execuție pentru rețeaua de alimentare cu apă și cea de canalizare, în valoare de peste 120 miliarde și lucrările vor începe în cel mult 15 zile; vom asfalta peste 70% din străzile comunei, se lucrează deja la modernizarea dispensarelor umane din Boureni și Covei; vom termina amenajarea stadionului Afumați și urmează reabilitarea căminelor culturale din cele trei sate. În plus, vom sprijini persoanele vârstnice, cu situație materială precară, voi căuta să promovez obiceiurile și tradițiile locului, să ridicăm comuna noastră la un nivel european în ceea ce privește infrastructura. Am vrut ca această zi să fie una deosebită și de aceea ne-am străduit să vă oferim cât mai multe bucurii, pentru toate gusturile și pentru toate vârstele… Vă mulțumesc tuturor celor care ați participat la realizarea manifestărilor acestei zile și dumneavoastră, celor care ați ale să fim împreună de ziua comunei noastre”, a încheiat Titel Stoenescu.

 

Evenimentul a continuat cu lansarea cărții „Divertismentul de week-end“ de Constantin Preda, iar de la ora 16:00, până spre miezul nopții pe scenă au urcat, spre încântarea tuturor, Olguța Berbec, Sanda Argint, Marian Medregoniu, Gabriela și Soriana Mitre, Irina Iliescu, Camil Atanase, și trupa Compact. Seara s-a încheiat cu focuri de artificii.