A început anul de învăţământ, cu speranţe mari în Dolj

0
222

Ieri, 10 septembrie, a fost ziua în care porţile şcolilor s-au redeschis, la începutul unui nou an şcolar, pentru copii, cadre didactice şi, nu în ultimul rând, pentru părinţi. Este o nouă provocare, una din care, la finalizarea din 2019, să se poată vorbi de noi performanţe în învăţământ, la modul general, şi, în special, în Dolj.

O ceremonie foarte bine pusă la punct s-a desfăşurat la sediul din bulevardul „Nicolae Romanescu” al Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, acolo unde atât „bobocii”, cât şi cei care au deja o experienţă au participat, alături de părinţi, cadre didactice, oficialităţi, la deschiderea noului an de învăţământ. Manifestările au debutat cu prezentarea Drapelului unităţii, intonarea Imnului Naţional, prezentarea raportului în faţa grl. lt. Adrian Tonea, locţiitor al şefului Marelui Stat Major al Apărării, după care au fost alocuţiuni ale reprezentanţilor instituţiilor publice, precum şi ale „cadeţilor”.

S-a dat citire şi mesajului transmis de ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor. „Începutul noului an şcolar în Colegiile Militare şi în şcolile de formare a maiştrilor militari şi subofiţerilor Armatei Române îmi oferă plăcutul prilej să vă adresez, în numele meu şi al echipei pe care o conduc, cele mai calde urări de succes şi un an cât mai prolific din punct de vedere al rezultatelor obţinute în procesul de învăţământ. Cu siguranţă nu vă aşteaptă un an uşor, pentru că aşteptările sunt mari de la dumneavoastră … Dacă privim doar rezultatele obţinute de Colegiile Naţionale Militare, ai căror absolvenţi promovează în totalitate şi cu medii foarte mari examenele de Bacalaureat, din ultimii ani, înţelegem că acolo „se face carte” cu adevărat”, se menţionează în mesajul ministrului Apărării Naţionale.

„Cu drag, pentru voi, tineri panduri!”

Mesajul transmis de deţinătorul portofoliului de ministru al Ministerului Apărării Naţionale nu poate fi trecut cu vederea, iar Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova este parte integrantă al acestuia, dar mai multe a precizat col. Ovidiu Plopan,comandantul Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova: «Permiteţi-mi să adresez un mesaj de bun venit! În familia „pandurilor” (deja un supranume pentru elevi – n.r.) celor 120 de inimi mari şi curajoase ce poartă astăzi, cu stângăcie dar şi cu mândrie deosebita uniformă de elev al colegiului nostru. La examenul de Bacalaureat din acest an, procentul de promovabilitate a fost maxim, media generală fiind 8,90, iar dovada pregătirii a fost făcută prin reuşita absolvenţilor la admiterea în instituţiile de învăţământ militar universitar. Am obţinut, în anul precedent am obţinut opt premii internaţionale, 11 distincţii de nivel naţional, plus alte 118 de premii la nivel local, judeţean şi regional. Închei cu un mesaj transmis de un fost absolvent al nostru, Andrei Bărbulescu: Cu drag, pentru voi, tineri panduri!Sărută-ţi trecutul şi îmbrăţişează-ţi viitorul! Nu da drumul şansei, profită de ea ! Preţuieşte orice lucru, căci totul este în trecere! Gândeşte-te la viaţă ca la o întrecere cu tine însuţi, ca la o cursă la finalul căreia vei ieşi învingător!».

Mesajul elevilor din anii superiori a fost transmis de elev plt.adjt. Larisa Diaconescu, iar al „bobocilor”, care au rost şi un legământ, de Liviu Gabriel Manda, cel care a fost declarat primul admis. Nu au lipsit aprecierile venite din partea oficialităţilor. „Este o onoare să fim alături de aceşti copii, de cadrele didactice şi de părinţi. Este o mândrie că toţi cei de aici faceţi parte din comunitatea noastră. Aţi demonstrat că se face performanţă şi vă vom sprijini în continuare”– Mihail Genoiu, primar al Municipiului Craiova; „În doi ani de la reînfiinţare, aţi devenit o unitate de învăţământ de elită. Stă în faţa dumneavoastră un rol deosebit, cu atât mai mult cu cât Doljul are un rol important pe eşichierul militar” – Cristian Şovăilă, subprefect al judeţului Dolj; „Gândurile noastre se duc către voi, dragi elevi, drage cadre didactice şi dragi părinţi aşa cum am mai spus, îmi doresc un an de nota 10 şi sunt convins că cei de aici îl vor onora” – prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

La Podari, premii pentru elevii merituoşi, promisiuni de dezvoltare şi aprecieri de la oficialităţi

Câţiva kilometri depărtare de Colegiul Militar Naţional „Tudor Vladimirescu”, la Şcoala Gimnazială din Podari a avut loc aceeaşi ceremonie de deschidere a anului şcolar. „Suntem aici pentru a onora, aşa cum se cuvine, noul an şcolar. Avem 580 de elevi cuprinşi în învăţământ, inclusiv cel preşcolar. Datorită performanţelor şcolare obţinute în 2017-2018, 32 de elevi, care au obţinut performanţe notabile la concursurile şcolare, minimum două premii obţinute la competiţiile de nivel minimum judeţ, au fost premiaţi, de administraţia publică locală, Primăria şi Consiliul Local, cu câte 300 de lei, excepţie făcând  Raluca Guran, mândria noastră, care a obţinut nouă premii, aceasta fiind premiată cu 600 de lei. În această zi de început de an şcolar, avem invitaţi de marcă, şi vreau să continuăm colaborarea între cei trei factori principali – şcoală – familie – comunitate. Mai vreau să spun că din cele 31 de cadre didactice, 15 au primit gradaţii de merit, şi sunt mândră că fac parte din acest corp profesoral”, a precizat prof. Marilena Andreescu, director al Şcolii Gimnaziale din Podari. Primarul comunei,Constantin Gheorghiţă, a afirmat: „Sunt în al 30-lea an de când sunt în funcţie şi am realizat lucruri mari. Sunt la început de an şcolar şi vreau să vă spun că s-a obţinut finanţare, pe fonduri europene, pentru modernizarea grădiniţei, a localului şcolii, a construirii unei săli de festivităţii cu 200 de locuri , care, la etajul superior va avea laboratoare, precum şi a unui teren sintetic de fotbal. Suntem în al cincilea an de când acordăm premii elevilor foarte buni şi ne dorim să avem cât mai mulţi” Invitaţii au fost, aşa cum amintea managerul unităţii de învăţământ, de importanţă.

„Vin de mai mulţi ani aici, şi o fac cu foarte mare drag, deoarece am fost mişcat emoţional când am văzut performanţele obţinute la această şcoală. Am venit, astăzi, şi pentru a fi alături de primar, care a făcut lucruri remarcabile. Dragi copii, vă încurajez să învăţaţi, să vă respectaţi dascălii şi părinţii ”– Ion Prioteasa, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. „Vin cu o plăcere deosebită în mijlocul dumneavoastră, iar performanţele vă recomandă. Nu pot decât să vă transmit să vă pregătiţi, deoarece, la orice vârstă, aveţi de învăţat” – Ion Călin, deputat în Parlamentul României. „Din anul 2007 nu mai sunt un simplu musafir. Atunci am demarat un proiect pentru mediul înconjurător şi am rămas ataşată de aceste locuri. Vă transmit, atât din partea mea, cât şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj succes, iar legătura dintre şcoală – comunitate –familie să continue” – prof.  Ani Drăghici, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. „Îmi place că vă văd de mici că sunteţi patrioţi, după ce am văzut cum aţi intonat Imnul Naţional al României. Sunt de şapte ani alături de comunitatea din Podari şi oriunde mă duc, în ţară, povestesc despre rezultatele obţinute aici. Sunteţi undeva în primele locuri, la nivel naţional şi vă încurajez să învăţaţi” – Ovidiu Oproaica, secretar al ministrului Fondurilor Afacerilor Europene.