Despăgubirile agricole, incerte şi ridicol de mici

0
302

Valoarea despăgubirilor pentru culturile afectate de secetă nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar pentru porumb şi floarea-soarelui. În Dolj, cum jumătate din comune au cerut constatarea pagubelor, suprafaţa afectată a depăşit 45.000 de hectare. Cea mai mare pierdere este la cultura de floarea-soarelui, peste 22.000 de hectare. O veste proastă vine de la ministerul de resort pentru agricultorii persoane juridice: în lipsa asigurării culturilor, despăgubirile sunt de-a dreptul modice.

La ora actuală, dintre cele 104 comune ale judeţului Dolj, 52 au transmis Instituţiei Prefectului – judeţul Dolj raportări privind pagube produse de secetă la culturile agricole, plantaţii, păşuni şi fâneţe. Suprafaţa afectată de secetă este de 44.700 ha, respectiv mai mult de 10% din totalul suprafeţei agricole cultivate în Dolj. La porumb sunt declarate calamitate 18.200 ha, la floarea-soarelui peste 22.000 ha şi diferenţa este la segmentul de legume şi alte culturi.

Potrivit conducerii ministerului Agriculturii, despăgubirile agricole sunt, încă, în faza de discuţii, mai ales că trebuie raportate oficialităţilor de la Bruxelles. „Valoarea exactă a despăgubirilor va putea fi stabilită după nişte calcule pe care le vom prezenta şi Comisiei Europene. Cu toate acestea, sprijinul acordat nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, pentru culturile de baza, floarea-soarelui şi porumb. În cazul sfeclei de zahăr sau pentru legume, despăgubirile vor fi ceva mai mari”, a declarat public ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Societăţile agricole trebuie să se asigure

Pentru persoanele juridice din sectorul agricol veştile nu sunt prea bune. Ele pot primi în acest an un avans din despăgubiri, care nu va fi mai mare de 300 de lei pe hectar, doar dacă sunt asiguraţi. În caz contrar, avansul plătit în acest an nu va fi mai mare de 200 de lei pe hectar. Valoarea despăgubirilor ar putea să fie diferită şi în cazul celor care au încheiat o asigurare pentru cel puţin un factor de risc.

“Potrivit Regulamentului European, fermierii trebuie să aibă terenul asigurat pentru minim un risc. Noi încercăm să obţinem o derogare, dar dacă nu vom reuşi, atunci fermieri ar trebui să aibă încheiată o asigurare, nu neapărat pentru secetă. Dacă este asigurat va primi 80% din valoarea pe care o stabileşte fiecare stat membru în funcţie de posibilităţi, iar dacă nu are această asigurare va primi jumătate din valoarea pe care o stabilim la hectar”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

Zootehnia este puternic afectată

   Seceta din acest an va crea mari probleme celor care activează în domeniul zootehnic. Pierderile masive la culturile de floarea-soarelui şi porumb vor cauza în viitorul apropiat o scumpire a furajelor, spun specialiştii. Tot pe acest fond sunt de aşteptat majorări de preţuri la carne şi preparatele din carne comercializate în magazine. Lucrurile s-au mişcat prea repede, din nefericire pentru buzunarul clienţilor, la ulei. Preţul la acesta a crescut cu aproximativ 12% în reţele de supermarketuri, depăşind iar pragul psihologic de 4,00 lei/litru.

Producţia agricolă de toamnă scade cu circa 20%

  Din cauza secetei, autorităţile sunt conştiente că vor fi puse în ipostaza de a constata o scădere a economiei ţării. Însăşi conducerea ministerului Agriculturii vorbeşte de posibilitatea diminuării cu 0,6% a economiei naţionale, din cauza culturilor afectate de secetă. Cum producţia nu este singurul factor de luat în seamă şi trebuie ţinut cont şi de industria alimentară şi cea de procesat, pagubele secetei încă nu pot fi evaluate la adevăratul nivel. Nivelul exporturilor se apreciază că va scădea în următoarele luni, mai ales la porumb, spun specialiştii. De amintit că România era până acum ceva vreme (2007) al treilea mare producător de porumb din UE, după Franţa şi Italia. Atunci productivitatea medie era de 3,4 tone/ha. Anul trecut, România s-a aflat pe primul loc în rândul statelor Uniunii Europene în ceea ce privește suprafața cultivată cu porumb. Însă, din punct de vedere al producției, am ocupat locul doi după Franța, potrivit datelor provizorii referitoare la producția agricolă vegetală la principalele culturi în 2014, publicate de Institutul Național de Statistică.

Acum, în Dolj, productivitatea la porumbul neirigat nu depăşeşte 3,2 to/ha, potrivit conducerii Direcţiei Agricole Dolj. „Această medie va fi ridicată de S.C. Cervina SA., cu recolta de pe cele 100 de hectare de porumb irigat, drept pentru care apreciem că media va fi de peste 8-10 tone/ha”, a menţionat Obleagă Meca Ovidiu, purtător de cuvânt al Direcţiei Agricole Dolj. O comparaţie oportună putem face aici: productivitatea Franţei la porumb este tot de circa 9 tone/ha.

Precipitaţii mult dorite

Chiar dacă au venit prea târziu, precipitaţiile actuale sunt bine-venite. La nivelul Doljului mai multe de 100.000 de hectare au fost deja pregătite pentru însămânţat. Şi pentru viticultori, ploaia căzută aduce un plus de speranţă. Mai ales că, potrivit prognozei meteorologice pe intervalul septembrie-noiembrie, se anunţă a fi o toamnă caldă, cu deficit de precipitaţii în sudul ţării.