Comisia Europeană: România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile Schengen, dar decizia admiterii este politică

0
147

Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru admiterea în Schengen, dar decizia nu aparţine Comisiei Europene, a declarat Natasha Bertaud, purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar. “Nu este o decizie care să fie luată de Comisia Europeană, este o decizie politică ce trebuie luată de Consiliul Uniunii Europene şi de Consiliul European”, a spus Natasha Bertaud, conform site-ului Novinite.com.

În urmă cu puţin timp, vicepremierul bulgar Meglena Kuneva afirma că admiterea Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen este parte a soluţiei pentru depăşirea crizei imigranţilor din Uniunea Europeană. “Admiterea Bulgariei şi României în sistemul de liberă circulaţie Schengen este parte a ecuaţiei securităţii comune a Uniunii Europene”, a declarat Meglena Kuneva.

“Fiind expusă valurilor de refugiaţi, dar şi ţară de tranzit în acelaşi timp, Bulgaria este foarte interesată să existe o politică la nivelul UE şi să adere la Zona Schengen”, a subliniat vicepremierul bulgar. Aderarea la Schengen este cu atât mai relevantă în acest moment, când se discută despre securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene, a subliniat Meglena Kuneva.