Festivalul „Pelendava” aşteaptă 10.000 de craioveni

0
335

Autorităţile locale pregătesc, la sfârşitul acestei săptămâni, un alt spectacol cu tematică istorică. Festivalul „Pelendava” îşi propune să reediteze confruntarea dintre daci şi romani, cu victoria dacilor. Baschetbaliştii de la SCM Universitatea Craiova au îmbrăcat, ieri, recuzita de spectacol şi vor merge să promoveze acest eveniment pe străzi şi în cartierele din Bănie. 

Festivalul „Pelendava” este al doilea spectacol de stradă cu care municipalitatea craioveană intenţionează să doboare recordul de public. Evenimentul este programat să aibă loc, în această sâmbătă, pe stadionul „Ion Oblemenco”, autorităţile declarând că se aşteaptă ca spectatorii să fie mult mai mulţi decât cei care au venit să asiste la Zilele ”Mihai Viteazul”. „Noi am făcut simularea bătăliei de la Călugăreni, unde aşteptam 300-400 de oamenii, dar au venit 10.000. A fost record de public, considerată piesa de teatru cu cei mai mulţi spectatori din România până la această dată, record omologat de Ministerul Culturii. Acum ne propunem să depăşim recordul acesta cu o altă piesă de teatru. Estimăm peste 10.000, ca să dau o cifră acum, dar sunt convinsă că vor fi foarte mulţi”, a declarat primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Baschetbaliştii s-au deghizat în soldaţi romani

Autorităţile mizează pe faptul că un număr mare de craioveni vor fi convinşi să vină pe stadion datorită promovării mai bune de care spectacolul acesta va avea parte. ”Echipa de baschet a municipiului va fi îmbrăcată în legionari romani şi va avea grijă să se ocupe de promovarea acestui festival pe străzile şi în cartierele craiovene”, a anunţat primarul cu câteva zile înainte. Ieri, jucătorii echipei de baschet SCM Universitatea Craiova au îmbrăcat recuzita de spectacol, purtând inclusiv scuturi, săbii şi coifuri, fiind prezentaţi pe arena de joc a Sălii Polivalente. De aici, ei vor pleca pe străzile din centrul municipiului, precum şi în celelalte cartiere, pentru a populariza intens acest spectacol. Ei îi vor întruchipa pe soldaţii romani, care se vor duela, sâmbătă, cu dacii, aceştia din urmă fiind interpretaţi de artişti profesionişti.

Lupta dintre daci şi romani, pe stadionul „Ion Oblemenco”

Festivalul Antic „Pelendava” este programat să înceapă la ora 20.00, pe stadionul ”Ion Oblemenco”, autorităţile promiţându-le celor care vor dori să participe că vor avea parte de ”un spectacol unic”. „Vrem să ne revendicăm şi de la trecutul nostru antic.  Ne-am gândit la Festivalul Antic „Pelendava” pentru că suntem cetate dacică. Şi o să vedeţi cum, de data aceasta, dacii îi bat pe romani, pentru că noi am fost cetate decică, nu romană. Romanii vor intra cu o zi înainte pe la Drobeta Turnu-Severin, exact în zona podului lui Apolodor şi exact a doua zi vor fi în Craiova, unde vor avea acea bătălie cu dacii din cetatea Pelendava”, a dezvăluit edilul-şef al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, la o întâlnire de la Târgu-Jiu, puţin din scenariul după care se va desfăşura acest spectacol. Pe lângă costume şi scenariu, autorităţile insistă şi pe latura educativă a evenimentului.

Se pregăteşte Festivalul „Haiducilor”

La sfârşitul lunii octombrie, craiovenii vor fi invitaţi să participe la un alt mare festival de acest gen. Festivalul „Haiducilor” va avea în centrul atenţiei pe Tudor Vladimirescu, care va pleca spre Bănie din satul său natal, din judeţul Gorj. „Va fi un spectacol grandios, ceilalţi panduri urmând să i se alăture în Bănie”, a menţionat primarul Craiovei. „Am făcut recent un sondaj de opinie pe teme culturale, pentru că vream să văd ce înseamnă pentru populaţia Craiovei festivalurile pe care le-am făcut noi. Şi mi-am dat seama că doar 7% ştie ce minunăţii avem pe Dunăre, de exemplu, capul lui Decebal sculptat în munte. Dacă noi nu ştim să ne promovăm, nu putem să aşteptăm să vină alţii ca să ne promoveze”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu. Festivalurile de amploare, cu participare numeroasă, ca şi atracţiile turistice din judeţele învecinate sunt atuurile principale pe care municipalitatea mizează în competiţia pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană, titlu care, pe lângă un boom de imagine, ar aduce şi fonduri europene mari în Craiova.