Acorduri muzicale din Valea Timcoului, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

0
295

La finele lunii august, reprezentanţii Mişcării Democratice a Românilor din Serbia (MDRS) au participat la Bucureşti, la o manifestare cultural-artistică organizată de Muzeul Naţional al Ţăranului Român. 

Un eveniment important, plin de încărcătură emoţională, manifestare care se desfăşoară an de an, la Bucureşti şi care de data acesta a avut o simbolistică aparte. În premieră, în 2013, a existat şi o reprezentare a comunităţii de dincolo de Dunăre,  amintidu-se astfel, într-un mod frumos şi de existenţa  ţăranul român care trăieşte  pe celălalt mal al Dunării, şi anume, în Valea Timocului. „Ne-am gândit să nu ratăm acest eveniment, prilej de promovare a portului tradiţional, al obiceiurilor şi tradiţiilor românilor care trăiesc în Serbia. Noi ştim că prin muzică, prin acorduri instrumentale poţi să faci cunoscute foarte multe lucruri despre poporul tău, despre obiceiurile tale. Am profitat aşadar de invitaţia conducerii Muzeului Ţăranului Român, motiv pentru care aducem astăzi mulţumiri, fiind un gest care ne-a onorat şi am fost prezenţi şi noi, într-o delegaţie mai numeroasă. De data aceasta, am vrut să promovăm muzica populară a românilor din Serbia de Est, deoarece, în urmă cu câteva luni, au dus la acest muzeu, făcând  astfel o donaţie, câteva costume populare, tradiţionale din Valea Timocului, gest extrem de bine apreciat, costumele fiind admirate şi analizate de sute de vizitatori români şi străini“, a spus Jankovic Bozidar, consilierul MDRS.

Directorul Muzeului, un român adevărat

Evenimentul a fost deschis printr-un discurs susţinut de către  directorul Muzeului, Virgil Ştefan Niţulescu, de acum un prieten  apropiat românilor din Valea Timocului, un adevărat român timocean, cum a subliniat Jankovic Bozidar. Consilierul MDRS  a mai spus că iniţiativa de a participa la această manifestare a aparţinut preşedintei Mişcării Democratice a Românilor din Seribia, Nataşa Tosici. La această acţiune a mai luat parte şi preşedintele Fundaţii Paneuropa Romaânia, dr. Nicolae Iordan Constantinescu.  Spectacolul adevărat a fost făcut de doi artişti de marcă din Serbia, aplaudaţi la scenă deschisă. Interpreta Mirjana Jovanovic şi instrumentistul Srdjan Petrovic au arătat şi de data aceasta cum răsună muzica populară românească în Serbia, cum răzbate ea peste tot în Europa.