Bani pentru cabinetele medicale de la sate

0
403

Lăsate în paragină, multe din cabinetele medicale ce funcţionează în comunele doljene au ajuns acum adevărate ruine. Trecând peste faptul că, de ani buni, aceste spaţii nu au mai beneficiat de reparaţii, dotarea cu aparatură medicală este mult sub nivelul decenţei. Situaţia s-ar schimba însă cu ajutorul banilor europeni, Ministerul Sănătăţii anunţând recent că pentru cabinetele medicale din mediul rural poate fi solicitată finanţarea nerambursabilă. 

Până atunci, descurajaţi de condiţiile oferite dar şi de faptul că sunt prost plătiţi, tot mai puţini medici acceptă să lucreze în mediul rural. Alarmant este că până şi doctorii care ani de zile au acordat îngrijiri medicale în sate se gândesc să plece spre oraş sau chiar peste hotare, dacă nimic nu se va schimba. Există, astfel, riscul ca sate întregi să rămână fără medic. La un moment dat se vorbea chiar de falimentul unor cabinete medicale de familie din mediul rural.

Revenind la ceea ce pot oferi bolnavilor aceste spaţii medicale din mediul rural, sunt încă destul de puţine cabinetele care beneficiază de alimentare cu apă sau de canalizare. Nu mai vorbim că, în multe cazuri dotările cu aparatură abia dacă îndeplinesc criteriile minime de funcţionare.

Program valabil doar pentru cabinetele din mediul rural

În aceste condiţii, reprezentanţii medicilor de familie susţin că şansa ce li se oferă doctorilor, de a atrage fonduri europene, ar putea revitaliza reţeaua cabinetelor sanitare din mediul rural. Practic, odată cu modernizarea spaţiilor sanitare, odată cu dotarea corespunzătoare a acestora, diagnosticul pus pacientului ar putea fi mult mai precis chiar de la consultul realizat de medicul de familie. Doctorii nu au ascuns însă faptul că şi-ar fi dorit un program similar şi pentru cabinetele medicale din oraşe.

„Având în vedere că este prevăzută dotarea cu aparatură medicală, dar şi modernizarea, respectiv extinderea spaţiilor, este o oportunitate foarte bună. E pentru prima dată când pot să acceseze fonduri europene şi cabinetele medicale individuale. Şi mai era o condiţie extrem de greu de depăşit: trebuia ca medicii să aibă spaţiu în proprietate. Acest criteriu nu mai este valabil acum. Un astfel de program ar fi bun şi pentru cabinetele din mediul urban. Nici pe departe nu ne-am permis până acum dotarea cu instrumentar medical şi aparatură, măcar aproape de limita decenţei”, a declarat dr. Mirela Profir, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Dolj.

Până la 200.000 de euro pentru fiecare medic care depune proiecte

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a anunţat că medicii din mediul rural precum şi societăţile medicale din aceste zone pot obţine finanţare din bani europeni pentru cabinete noi sau pentru modernizarea celor existente. Toate acestea prin intermediul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală derulat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Tot la începutul săptămânii trecute s-a deschis linia de finanţare din cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, axa III, măsura. 3.1.2. – Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi, potrivit paginii de web www.apdrp.ro, a  Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală.

Conform Programului, medicii, dar şi societăţile comerciale din mediul rural  pot obţine fonduri nerambursabile pentru a realiza investiţii în serviciile de sănătate umană, asistenţă medicală ambulatorie şi stomatologică, asistenţă medicală generală, specializată, dar şi în alte domenii – dispozitive medicale. Suma pusă la dispoziţie prin acest Program, măsura 3.1.2  este de 134.668.992 de euro. Sesiunea pentru depunerea de proiecte se încheie pe 28 septembrie a.c., iar Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) este Autoritatea de Management a acestui Program şi aparţine Ministerului  Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Informaţii detaliate, inclusiv Ghidul Solicitantului, pot fi obţinute pe pagina Programului Naţional de Dezvoltare Rurală: www.apdrp.ro.

Prin intermediul acestui program, medicii din sate pot obţine până la 200.000 de euro dacă fac proiecte cu bani europeni, pentru a-şi dota cabinetele sau pentru a înfiinţa centre de servicii medicale.