Schimbările climatice au făcut ca temperaturile din Europa să crească media cu până la 3° C

0
468

Valul de căldură extrem care a provocat temperaturi record săptămâna trecută în Europa de Vest a fost făcut mai probabil – și mai sever – de schimbările climatice provocate de oameni.

În Franța și Țările de Jos, unde temperaturile au crescut peste 40° C, schimbările climatice au făcut ca această încălzire să fie de cel puțin 10 ori – și de 100 de ori – mai probabil să apară decât cu un secol în urmă. Rezultatele provin dintr-o analiză rapidă a oamenilor de știință cu grupul World Weather Attribution care a combinat informațiile din modele și observații.

În Regatul Unit și Germania, schimbările climatice au făcut evenimentul de săptămâna trecută de cinci până la zece ori mai probabil, a constatat grupul. Și în toate locațiile, temperaturile observate au fost cu 1,5–3° C mai ridicate decât într-un scenariu în care clima a fost nealterată de activitatea umană.

Între timp, cel mai recent val de căldură european s-a mutat în Groenlanda, unde provoacă topirea fără precedent a suprafeței stratului gros de gheață care acoperă cea mai mare parte a insulei.