Ministrul delegat pentru Afaceri Externe, Victor Negrescu: / “Craiova și  Doljul, cu siguranță, vor fi parte a președinției României la Consiliului UE!”

0
421

Evenimentul de ieri, de la Centrul Multifuncțional din Craiova, deplin circumscris conceptului “Consultări cetățenești pentru viitorul Europei”, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și Institutul European din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiovei, grație viceprimarului Stelian Bărăgan, a avut o simbolistică aparte, subliniată în cadrul desfășurării lui: pregătirile pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene sunt în grafic. Prin discursul său clar, concis și riguros, ministrul Victor Negrescu, fost jurnalist la RFI, specializat în comunicare și dezvoltare mediu de afaceri, prin studii solide la universități din Belgia și Franța, a captat atenția celor prezenți în sală, majoritatea tineri. Mesajul a fost unul coerent, dinamic, menit a insufla optimism și încredere. Guvernul României este în grafic cu procesul de pregătire pentru asumarea ineditului mandat, pe toate dimensiunile sale. Cel mai bun exemplu în acest sens este conferit de faptul că România exercită, cu succes, rolul de președinție din umbră, la Consiliul Uniunii Europene, pe mandatul Austriei. Până în prezent, enumerate au fost acțiuni complexe, prin dimensiunea politică, a resurselor umane, organizatorică, comunicare și promovare, civică, tehnică. Lansarea platformei de prezentare a pregătirilor pentru președinția României la Consiliul Uniunii Europene, în februarie a.c., permite utilizarea competențelor existente în domeniul public. Desemnarea municipiului Craiova drept gazdă a evenimentului menționat nu a fost deloc întâmplătoare, și nu este vorba de un compliment de circumstanță, fiindcă ministrul Victor Negrescu a detaliat opțiunea, invocând personalitatea înaltului diplomat Nicolae Titulescu, care a vorbit, pentru prima dată, de o convergență a intereselor naționale și europene. Formatul întregii desfășurări a evenimentului, de o reală importanță, din punctul nostru de vedere, s-a dovedit inspirat, permițând exprimarea de opinii, legate de avantajele integrării României în Uniunea Europeană.

Mirajul fondurilor europene

Consultările pe tema așteptărilor pe care românii le au de la Uniunea Europeană, îndeosebi în anul viitor când România preia președinția Consiliului UE, nu au ocolit nici Craiova, municipiul fiind, ieri, gazda unei dezbateri dinamice și extrem de aplicate, în care s-a vorbit foarte mult despre informarea corectă și implicarea cetățenilor în această direcție. Întâlnirea cu craiovenii a fost organizată la Centrul Multifuncțional și a beneficiat de prezența ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a secretarului de stat în Ministerul Economiei, Ilie Călin Bodea, senatorilor de Dolj, Lavinia Craioveanu și Radu Preda, precum și a oficialităților locale.

Primarului Craiovei, Mihail Genoiu, i-a revenit rolul de gazdă, acesta subliniind, de la bun început, faptul că “schimbarea la față” a orașului Craiova a fost posibilă numai datorită fondurilor europene, care au fost accesate în ultimii ani. “Absorbția fondurilor UE în Craiova este o realitate, fiind pe primul loc în topul polilor de creștere din România în privința absorbției, iar investiții majore care s-au făcut din aceste fonduri au schimbat fața orașului”, a spus Genoiu. Printre proiectele enumerate, s-au aflat cele două pasaje care au fluidizat traficul în oraș, reabilitarea Căii București și a liniei de tramvai, clădirea Centrului Multifuncțional, parcarea subterană și parcul Nicolae Romanescu. În topul investițiilor a fost menționat Centrul Istoric al Craiovei, despre care s-a spus că a fost remarcat inclusiv de către reprezentanții Comisiei Europene, care ne-au vizitat urbea.

Dolj: 800 milioane de euro, atrase de la UE

La rândul său, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a subliniat rolul major pe care l-au avut fondurile europene în dezvoltarea acestei zone, regiunea sud-vest Oltenia aflându-se printre cele 21 de regiuni sărace ale UE. “Din cele 276 de regiuni ale Europei, 21 sunt cu un PIB sub medie, iar una din aceste regiuni este sud-vest Oltenia. În această perioadă, ne-am spus că trece un râu de bani pe lângă noi și că avem o șansă unică să mai schimbăm ceva în această zonă. Dacă nu vom fi foarte atenți să accesăm fiecare program al UE, atunci cineva ne va judeca, peste ani. Am făcut acest lucru și, fără să ne lăudăm, credem că suntem unul din județele care au absorbit cel mai bine fondurile europene din România”. Președintele Ion Prioteasa a mai spus că fiecare din cele 111 localități din Dolj au accesat măcar un proiect cu fonduri europene, valoarea totală a banilor comunitari absorbiți până acum de către Dolj fiind de 800 milioane de euro. “La o socoteală făcută de noi, am construit în 10 ani cât trebuia să facem în 30 de ani. Uniunea Europeană este, deci, unul din lucrurile cele mai benefice pentru această zonă și noi credem că Uniunea Europeană a viitorului trebuie să fie tot una a coeziunii, să fie una care nu lasă pe nimeni în urmă și care susține, în continuare, politici și măsuri menite să atenueze decalajele”.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Dan Narcis Purcărescu, a stăruit, în alocuțiunea sa, pe facilitățile dobândite de cetățenii români prin prisma apartenenței la Uniunea Europeană: “Cetățenii români, prin prisma calității de cetățeni europeni, pot accesa cu mai multă ușurință structurile instituționale abilitate să le rezolve diverse probleme. În calitatea lor de cetățeni europeni, românii se pot implica în procesele decizionale, participând activ în cadrul mecanismelor de consultare și dialog. Mediul economic încurajează producția, comerțul și consumul în spațiul european. piața unică, prin eliminarea taxelor vamale ale fiecărui stat membru, și stabilirea tarifului vamal comun stimulează activitățile economice. Libera circulație a mărfurilor, a serviciilor, a perrsoanelor și capitalului stimulează,implicit, crearea și consolidarea de noi locuri de muncă pe întreg spațiul european”, a declarat acesta.

Ilie Călin Bodea “nu a mai recunoscut Craiova”

Prezent și el la Craiova, secretarul de stat în Ministrul Economiei, Ilie Călin Bodea, a anunțat că, pe perioada președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Bănia va fi găzda unui mare forum dedicat industriei auto, la sfârșitul lunii martie 2019. “Va fi un eveniment foarte important, de prim rang, la care vor participa toți miniștrii din Uniunea Europeană. Ca și priorități, elaborate de minister pentru acea perioada, ar fi piața internă, piața digitală, competitivitate, domeniul apărării și economia circulară”, a mai adaugat secretarul de stat. Ilie Călin Bodea s-a arătat  și plăcut surprins de modul cum arată orașul Craiova. “Vă spun sincer că nu am mai recunoscut Craiova!”, a mărturisit acesta.

Evocarea inspirată a lui Nicolae Titulescu

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, degajat și fluent în discurs, a precizat că municipiul Craiova nu a fost ales întâmplător pentru organizarea acestor consultări, ba chiar a avut o legătură foarte mare, o legătură de concepție a mesajului pe care România îl va avea în perioada celor șase luni de președinție a Consiliului Uniunii Europene. “În acest efort de pregătire a președinției noastre, ne-am inspirat foarte mult din ceea ce transmitea Nicolae Titulescu, care s-a născut aici, la Craiova, cu privire la ceea ce ar trebui să însemne Uniunea Europeană. El vorbea despre necesitatea unei convergențe între interesele naționale și cele europene, și de fapt despre asta este și vorba. Vorbim despre capacitatea noastră de a crea sinergii între interesele comune și interesele naționale, pentru că România poate să își vadă exprimate obiectivele prin promovarea acestora în plan european, printr-un dialog constructiv cu statele membre și printr-un un mesaj foarte clar pe care îl generăm împreună cu dumneavoastră”, a explicat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Craiovenii consultați: ce așteptări aveți de la UE

Pe larg, făcându-se bine înțeles, Victor Negrescu a explicat că “dialogul de azi are ca menire să preia o serie de puncte de vedere. Veți avea oportunitatea, folosindu-vă telefoanele, să completați un chestionar, în timp real, apoi vom discuta despre viziunea și așteptările pe care le aveți de la UE. Toate aceste lucruri vor fi integrate într-un raport care urmează a fi prezentat cu ocazia unei reuniuni ce va avea loc la Bruxelles, inclusiv la nivelul Consiliului Uniunii Europene, prin mine, ca ministru delegat, și ulterior și la un nivel mai înalt, cu ocazia discuțiilor care au loc la nivelul Consiliului European”. Toate statele membre realizează aceste consultări. România a fost o țară inițiatoare, ceea ce este un lucru pozitiv, a mai spus acesta.

Nu mai puțin de patru evenimente la Craiova

În urmă cu un an, când s-a luat decizia organizării, pe perioada președinției noastre, de evenimente în toate zonele țării, Craiova a fost desemnată să găzduiască patru manifestări de anvergură. “Am vrut să transmitem un mesaj foarte clar: fiecare cetățean român trebuie să aibă oportunitatea de a participa în ceea ce înseamnă deciziile europene. Craiova va avea oportunitatea să găzduiască un număr de patru evenimente, organizate de mai multe ministere, implicate decisiv. Eu, personal, ca ministru delegat, voi organiza aici o dezbatere amplă, cu invitați europeni, despre nevoia de convergență și coeziune. De fapt, sloganul nostru, pe perioada președinției, se referă la nevoia de coeziune. Mai exact, la colaborarea între statele membre, la respectul reciproc, nevoia de a comunica mai mult și nevoia de a exista alocări financiare, adecvate, pentru a sprijini dimensiunea legată de convergența economică, socială și teritorială, o convergență care ar trebui să fie reală. Adică, mai exact, reducerea decalajului între zone geografice, ceea ce este foarte important. Municipiul Craiova și județul Dolj, cu siguranță, vor fi parte a președinției României la Consiliului UE”.

Totodată, ministrul Victor Negrescu a ținut să amintească și facilitățile care le-au fost oferite românii din afara țării, cu sprijinul reprezentanților țării în Parlamentul European și, bineînțeles, al Guvernului. În nici o împrejurare, românii care trăiesc în afara țării nu au fost “uitați”, fiindcă ei aparțin țării. Printre facilități, eliminarea unora dintre taxele consulare, posibilitatea ca toate structurile patronale să vină cu propuneri de manifestări, etc.