Teatrul Naţional din Sibiu participă la Olimpiada Culturală de la Londra

0
288

Cinci reprezentaţii cu spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”, în regia lui Silviu Purcărete

După triumful din 2009 cu megaproducţia „Faust” în regia lui Silviu Purcărete, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu revine în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de la Edinburgh cu spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”. Cele cinci reprezentaţii de la Edinburgh vor avea loc în perioada 17-20 august, la King’s Theatre, şi vor marca premiera mondială a spectacolului. Turneul se desfăşoară cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutului Cultural Român şi Culture Irleand.

Nominalizat ca alegerea numărul unu în teatru din acest an de la Edinburgh

Producţia Teatrului Naţional din Sibiu face parte din programul oficial al Olimpiadei Culturale de la Londra alături de alte şase spectacole selectate de la Edinburgh pentru a contribui la agenda de evenimente a Festivalului Londra 2012, cea mai mare sărbătoare culturală din istoria mişcării olimpice şi paralimpice.

Fondatorii proiectului explică faptul că Olimpiada Culturală de la Londra aduce o selecţie a celor mai reprezentativi artişti ai momentului pentru a inspira creativitatea în toate formele sale, dar mai ales între oameni. Festivalul Londra 2012 este prezentat ca o sărbătoare naţională spectaculoasă ce se întinde pe durata a douăsprezece săptămâni, în perioada 21 iunie – 12 septembrie 2012.

Mai mult decât atât, spectacolul sibian este nominalizat ca alegerea numărul unu în teatru din acest an de la Edinburgh. Articolul publicat de criticul Dominic Cavendish în ediţia din 3 august a cotidianului britanic „The Telegraph” nominalizează spectacolul „Călătoriile lui Gulliver” alături de nume celebre ca cel al actorului din Baywatch, David Hasselhoff sau faimoasa companie Mariinsky Ballet din Rusia.

O abordare inedită a romanului lui Swift, în care fantezia se împleteşte cu o aspră satiră politică

„Prezenţa noastră la Edinburgh contribuie semnificativ prin calitatea artistică şi parteneriatele încheiate la consolidarea prestigiului României”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu.  Seria de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete îşi propune o abordare inedită a romanului lui Swift, în care fantezia se împleteşte cu o aspră satiră politică. Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru „Vocile din Cimitirul Vesel”, producţia lui Silviu Purcărete reuneşte aspecte sociale şi culturale ale lumii din jurul nostru explorând teme ca visul, călătoria, exilul, emigrarea, singurătatea şi apartenenţa.

„Foarte puţină lume a citit această carte. Majoritatea am văzut un film de desene animate ce ne-a plăcut foarte mult şi de aceea credem că ştim ce este Gulliver: acea poveste extraordinară cu nişte pitici şi un uriaş. În toate ţările există o versiune abreviată, tipărită, pentru copii. În momentul în care te apuci să citeşti această carte de la început până la sfârşit, inclusiv ultima parte, constaţi nu numai că nu este un text dramatic, dar că este unul dintre cele mai morbide şi sinistre lucruri scrise vreodată… una dintre cele mai teribile, mai negre viziuni asupra fiinţei omeneşti”, mai spune Constantin Chiriac.

Scenografia spectacolului poartă semnătura lui Dragoş Buhagiar, iar din distribuţie fac parte actorii Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Alexandru Nicoară, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei şi Corina Vişinescu.

***

Agenda de evenimente a delegaţiei româneşti la Edinburgh cuprinde, de asemenea, participarea regizorului Silviu Purcărete la conferinţa-dialog „Encounters: satire” ce va avea loc vineri, 18 august, ora 14.30. Directorul Teatrului Naţional din Sibiu va participa ca invitat special la „Producers Breakfast/ Micul dejun al producătorilor”, o întâlnire organizată de Visiting Arts, duminică, 20 august, de la ora 9.30, pentru a discuta despre cum poate funcţiona un proiect cultural în cadrul unui eveniment naţional ca Jocurile Olimpice.

 

„Călătoriile lui Gulliver” este un proiect cultural demarat în urmă cu trei ani în parteneriat cu Festivalul Internaţional de la Edinburgh şi finanţat cu sprijin de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Spectacolul a avut loc, în avanpremieră, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pe data de 26 mai, şi are o durată aproximativă de o oră şi douăzeci şi cinci de minute. La Edinburgh, va fi prezentat în limba română, cu scurte pasaje înregistrate în limba engleză, precum şi supratitrare în limba engleză. Preţul unui bilet variază între 12 şi 30 de lire sterline.