Ştiinţa, victorie logică la Baku

0
412

O seamă de necunoscute avea Craiova înainte de debutul oficial în acest sezon, în Europa League. Oltenii nu ştiau mare lucru despre azerii care schimbaseră jumătate din lot în vara aceasta. Aşadar, Sabail nu era doar o echipă nouă ca şi istorie, ea activând de 3 ani, dar şi din punct de vedere al componenţei. Mai ştiau craiovenii că vor da piept cu fostul stoper al Astrei şi al Pandurilor, Erico, şi cu fostul mijlocaş de la Real Madrid şi Chelsea, Essien, aflat de ceva timp însă la vremea retragerii. Mai ştiau că Sabail nu a marcat niciun gol în amicalele din vara aceasta. Şi totuşi, avea să înscrie două în poarta lui Pigliacelli. Şi trupa lui Papură mai avea emoţii şi din pricina gazonului, unul artificial, de calitate modestă, constatată la antrenamentul oficial. Dar cel mai important, oltenii  nu prea ştiau cum arată ei înşişi într-un meci oficial, după jocul slab etalat din amicalele verii. Alb-albaştrii au poposit la periferia capitalei azere, Baku, pe un stadion care era o combinaţie între cele de la Chiajna şi Voluntari. Precum în cele două locaţii ilfovene a fost şi atmosfera pentru Ştiinţa, care a fost încurajată de circa 40 de fani. Oltenii au străbătut mii de kilometri, aşa cum rezultă şi din cântecele lor, pentru a fi alături de favotiţi, iar Ştiinţa s-a simţit ca acasă, fiindcă localnicii au fost destul de pasivi la capitolul încurajări, ei venind relaxaţi de la grătarele care sfărâiau în preajmă.

Deşi erau mai familiarizaţi cu gazonul, azerii nu au avut vreo clipă intenţia de a ataca, cedând iniţiativa indiferent de scor, abia pe final încercând o egalare, nedreaptă pentru ce se petrecuse pe teren. Fiindcă Sabail a pătruns în careul Universităţii doar când a marcat, adică de două ori, nepermis de mult, ţinând cont de diferenţa de valoare dintre echipe. Mai important este însă că trupa lui Papură a punctat de mai multe ori şi are prima şansă la calificare şi din punct de vedere al rezultatului, nu doar al calităţii. Mateiu a deschis scorul destul de repede, pe un fond de presiune al Craiovei, asumat de gazdele care nu s-au încumetat să treacă în jumătatea adversă. Craiova s-a mulţumit cu scorul, n-a luat măsuri la problemele evidente de pe benzi, iar la o fază fixă gazdele au egalat. Golul a venit pe nişte naivităţi incredibile ale oamenilor lui Papură, nu mai puţin de 3 dintre ei ratând respingerea la corner. De la vestiare oltenii au ieşit mai realişti, deşi numai câşţiva au constatat că aveau în faţă un adversar care în România ar evolua în Liga a II-a. Bancu a făcut 2-1, după ce „i-a luat la mână” pe azeri, precum Craioveanu la ultima victorie a Ştiinţei în cupele europene, contra unor feroezi, acum 25 de ani. Mihai Roman a pus lucrurile mai pe făgaşul normal, cu primul gol marcat pentru Universitatea. Finalul putea fi foarte liniştit, dar spectatorii locali au fost întorşi din drumul spre case, pe care porniseră, de acelaşi Ramazanov, care a reuşit dubla. Nu se poate spune că Ştiinţa a tremurat pe final, dar a permis gazdelor să aibă ceva speranţe de egalare. Qaka putea stabili o diferenţă mai mare în ultimul minut, dar a nimerit bara.

Craiova a obţinut astfel victoria logică la Baku, dar nu trebuie să se lase înşelată de acest succes. Adversarul a fost unul modest, iar oltenii trebuie să arate mult mai bine dacă vor să creadă cu adevărat în obiectivele propuse. Succesul e important pentru moral, pentru şansele la calificare, pentru anii trecuţi de la ultimul succes european, dar fanii aşteaptă mult mai mult de la trupa lui Papură.

 

FK Sabail – Universitatea Craiova 2-3

Au marcat: Ramazanov 33,  82 / Mateiu 13, Bancu 50, M. Roman 67.

Stadion: „Bayil”, spectatori: 2.000.

Sabail: Bozinovski – Abbasov, Yunuszada, Rahimov, Erico – Cociuc, Essien (59 Duventru), Amirguliyev – Abbasov, Ramazanov, Hamdi. Antrenor: Aftandil Hajiyev

Craiova: Pigliacelli – Martic, Kelic, Acka, Bancu – Ivanov, Mateiu, Qaka – Bărbuţ (72 Ioniţă), M. Roman (68 Fortes), Vătăjelu (89 Baiaram). Antrenor: Corneliu Papură.

Arbitri: Fyodor Zammit – Theodore Zammit, Duncan Sultana. Rezervă: Mario Apap (toţi din Malta).

Observator de arbitri: Miroslav Vitkovic (Croaţia). Delegat UEFA: Patrik Wattebled (Franţa).