Naționalul craiovean lansează un nou concurs pentru tineri regizori și scenografi români

0
466

În următoarele cinci luni, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova așteptă înscrieri la cea de-a IX-a ediție a concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români. Acesta constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la sala studio a instituției, în stagiunea 2019-2020. De la lansarea competiției și până în prezent, opt spectacole ale unor tineri din țară s-au jucat cu mare succes la Craiova, al nouălea fiind în curs de pregătire.

O condiție de participare la concursul lansat de Naționalul craiovean este ca regizorul și scenograful să fie absolvenți de studii superioare de specialitate, în ultimii 5 ani. Textul proiectului propus de ei va avea la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani și cu maximum 8 actori, iar dacă nu a mai fost reprezentat pe scenă va avea prioritate. Aceasta nu este o condiție obligatorie, subliniază organizatorii, dar va fi criteriu de departajare în cazul egalității de punctaj. Suma în care câștigătorul va trebui să se încadreze este 50.000 lei brut (incluzând costuri de producție decor și onorarii echipa de creație – regizor, scenograf, compozitor etc., costuri drepturi de autor).

Data-limită pentru depunerea proiectelor este 10 decembrie 2018 – transmise prin e-mail, la concurs@tncms.ro, sau prin poștă, la sediul teatrului din strada „A.I. Cuza” nr. 11, Craiova, cod poștal 200585 – cu mențiunea „În atenția Serviciului Dramaturgie”). De la lansarea competiției și până în prezent, opt spectacole ale unor tineri regizori și scenografi români s-au jucat cu mare succes la Craiova, al nouălea – „White room” de Alexandra Badea, regia Florin Caracala, scenografia Ana Ienașcu – fiind în curs de pregătire.

Este vorba despre „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale, (regia Diana Dragoș, scenografia Adriana Dinulescu); „Photoshop” (text și regie Catinca Drăgănescu, scenografia Sorana Țopa); „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov (regia și scenografia Bobi Pricop); „Spargerea”, după nuvela „Jaf armat” de Răzvan Petrescu (regia Dragoș Alexandru Mușoiu, scenografia arh. Andreea Simona Negrilă); „Exploziv” de Elise Willk (regia Andrei Măjeri, scenografia Alexandra Panaite); „Sfârşit”, dramatizare de Oana Hodade după proza lui Florin Lăzărescu (regia Leta Popescu, scenografia Gloria Gagu); „Cealaltă țară”, după romanele Hertei Muller, „Omul este un mare fazan pe lume” și „Călătorie într-un picior” (scenariul dramatic & regia Alexandru Istudor, scenografia Francesca-Antonia Cioancă); „Monstrul Nisipurilor” de Csaba Szekely (regia Irina Crăiţă-Mândră, scenografia Cezarina Iulia Popescu).