Divan Film Festival: 50 de titluri, sub tema „Balkan Dreams”

0
470

Cea de-a IX-a ediție a Divan Film Festival Festivalul Degustătorilor de Film și Artă Culinară se va desfășura între 24-26 august în Craiova și 27 august – 2 septembrie pe malul Dunării, în Port Cultural Cetate. Renumit pentru atmosfera relaxată și spațiile neconvenționale în care se desfășoară, Divan Film Festival aduce iubitorilor de manifestări culturale filme, concerte, teatru și demonstrații culinare, reunite sub tema „Balkan Dreams”. În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Port Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a evenimentului.

Dedicat cinematografiei și bucătăriei balcanice, Divan Film Festival este organizat de Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu” și Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Gazde sunt Mircea și Masha Dinescu, cunoscuți pentru revitalizarea fostului port agricol Cetate, transformat în port cultural ce găzduiește anual diverse rezidențe artistice sau evenimente din cadrul unor festivaluri.

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, în programul acestei ediții sunt incluse aproximativ 50 de titluri, ficțiune și documentare de lungmetraj alese de Cătălin Olaru, director artistic, sau scurtmetraje selectate de Massimiliano Nardulli, programmer. „Iubiți sau huliți, Balcanii au avut mereu, în imaginarul colectiv, o personalitate distinctă. Din punct de vedere cinematografic, Balcanii sunt un spațiu în care se râde, se plânge, se dansează, se moare sau se trăiește la același nivel: excesiv, cu pedala apăsată la capăt. În spatele fiecărui exces se află câte un vis. Această a IX-a ediție li se dedică lor, acelor visuri care ne definesc și fac ca Balcanii să fie ceea ce sunt”, spune Cătălin Olaru, directorul artistic Divan Film Festival.

Pe lângă filme, festivalul se distinge prin demonstrațiile de artă culinară susținute de Mircea Dinescu și invitații săi. Anual, în Port Cultural Cetate vin bucătari din țări balcanice și propun meniuri speciale, inspirate de selecția de filme. Au trecut pe la Divan Film Festival bucătari din Bulgaria, Albania, Serbia și Turcia, dar și reprezentați ai bucătăriilor comunităților etnice din România.

Balkanistan Workshop, atelierul care a ajuns la cea de-a III-a ediție și care încurajează colaborarea între tinerii cineaști din Balcani, va avea loc și anul acesta în cadrul festivalului. După alegerea scenariului câștigător, participanții vor colabora pentru dezvoltarea proiectului. Acesta va fi filmat în Port Cultural Cetate și prezentat în cadrul ediției următoare”, mai spun organizatorii evenimentului.