Croaţia – Anglia, a doua semifinală a Mondialului

0
350

În cea de-a doua semifinală a Mondialului din Rusia se întâlnesc, pe Lujniki din Moscova, de la ora 21, Croaţia şi Anglia. Până în penultimul act, croaţii au înregistrat rezultatele: 2-0 cu Nigeria, 3-0 cu Argentina, 2-1 cu Islanda, în grupă, apoi au eliminat la penalty-uri Danemarca şi Rusia. Englezii au câştigat în grupă cu Tunisia, 2-1, şi cu Panama, 6-1, pierzând cu Belgia, 0-1, apoi au eliminat Columbia, la penalty-uri, şi Suedia, scor 2-0.

Croaţia şi-a egalat cea mai bună performanţă la un Mondial, după ce în 1998 pierdeau semifinala cu Franţa, 1-2, după ce Suker, actualul preşedinte al federaţiei croate, deschidea scorul. Britanicii sunt pentru a treia oară într-o semifinală mondială, după turneul câştigat acasă, în 1966, şi cea de la Coppa del Mondo 1990, pierdută la penalty-uri cu Germania. Cele două echipe nu s-au mai întâlnit la un turneu final mondial, iar în duelurile directe britanici conduc cu 4-2. Ultimele două dispute au fost adjudecate la scor de Anglia, 5-1 şi 4-1, dar precedenta a fost una dureroasă pentru „Trei Lei”, deoarece i-a costat calificarea la Euro 2008. Atunci, croaţii, deja calificaţi la turneul final din Austria şi Elveţia, s-au impus cu 3-2 pe Wembley, prin golurile marcate de: Kranjcar, Olic şi Petric. În acel meci au evoluat şi Modric, Rakitic şi Corluka.

Ca şi în cealaltă semifinală, vom avea parte şi de un duel al sistemelor de joc, 3-4-3 la englezi vs 4-2-3-1 la croaţi. Mijlocaşul de la Liverpool, Jordan Henderson, este incert pentru semifinala pe care Anglia ar putea-o începe cu: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Dier, Delle Alli, Young – Lingard, Sterling, Kane. Dacă Southgate l-ar prefera pe Danny Rose lui Ashley Young, am avea un mijloc exclusiv de la Spurs. Pe lângă oboseala băieţilor săi, care au jucat 120 de minute atât în optimi, cât şi în sferturi, problema principală pentru Zlatko Dalic este absenţa lui Sime Vrsaljko, fundaşul dreapta de la Atletico Madrid fiind accidentat. În aceste condiţii, primul 11 ar putea fi: Subasic – Corluka, Vida, Lovren, Strinic – Brozovic, Rakitic – Rebic, Modric, Perisic – Mandzukic. Arbitrul semifinalei de la Moscova va fi turcul Cuneyit Cakir.