După contestaţiile de la Bacalaureat, în Dolj au apărut încă două note maxime

0
616

Ieri, au fost făcute cunoscute toate rezultatele contestaţiilor depuse de candidaţii care au susţinut Bacalaureatul – sesiunea de vară.  Este o creştere a procentului de promovabilitate, la nivel judeţean şi, mai mult, două note maxime obţinute. Oricum, putem vorbi de aproape 70% procentul celor care au obţinut media minimă de absolvire 6,00.

bac 1După ce s-au prezentat, zilele trecute, primele rezultate ale Bacalaureatului – sesiunea de vară din 2017 –, a apărut şi tabelul final, după rezolvarea contestaţiilor. Astfel, conform acestuia, putem vorbi de o creştere de la 68,95% la 69,77% a celor care au obţinut media finală de minimum 6,00. «Putem spune de o creşterea procentajului de promovabilitate, dar, mai mult, avem, după contestaţii, încă două note maxime. Din păcate, s-au înregistrat şi două „picări”, la Colegiul Naţional „Carol I” şi la Liceul „Henri Coandă”, unde elevii au fost declaraţi respinşi, după ce au fost luate în calcul notele contestaţiilor. Dar, din fericire, avem două note maxime, în plus. Dintre dosarele depuse, 94 au primit aceeaşi notă, 765 au avut în plus, iar 701 – în minus. Vom analiza efectele acestui examen şi vom monitoriza atent orele de pregătire, astfel încât, în sesiunea de toamnă, să avem cât mai puţine cazuri de nepromovabilitate. Vor fi organizate ore de pregătire suplimentară, fiecare tânăr mergând la unitatea şcolară unde a învăţat şi va fi păstrată legătura cu foştii diriginţi. Vrem să creştem procentul de promovabilitate», a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Un clasament final…

bacLa finalul Bacalaureatului, putem vorbi şi de un clasament, pe diferite secţiuni. Pe primul loc, cu 100%, se află Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, al cărui manager, prof. Carmen Ştefănescu, ne-a declarat: „Faptul dovedeşte, încă o dată, că la noi se învaţă carte. Elevii noştri au dovedit, chiar şi la contestaţii, că au o percepţie corectă asupra muncii lor. Ne mândrim cu nota maximă obţinută de Mădălina Elena Mandache, cea care a obţinut, de la început, nota maximă. La fel suntem onoraţi şi cu cei care au obţinut note între 9,00 – 9,90”. Pe locul al II-lea se află Colegiul Naţional „Carol I”, cu 99,66%. „Suntem onoraţi de acest rezultat, păcat de nereuşita, la contestaţii, a unui elev, care a fost declasat şi a picat Bacalaureatul. Avem, după contestaţii, o notă maximă, cea obţinută de Adina Ruxandra Buzera” – prof.  Cristian Angelo Stăiculescu, manager la Colegiul Naţional „Carol I”. Pe locul al treilea se află Colegiul Naţional „Elena Cuza” – 98,88%, anul trecut fiind pe primul loc, dar explică totul prof. Liviu Cotfasă, director al unităţii de învăţământ: „Dacă nu erau acele probleme cu cei eliminaţi, eram şi acum în frunte. Oricum, avem două fete cu nota 10,00. După Adela Ungureanu, din primele rezultate fiind, dacă se poate spune aşa, maximă, acum o avem şi pe Adina Ştefania Cîrstea, care, după contestaţii a obţinut perfecţiunea. Ne mândrim cu ceea ce au realizat aceste fete, la fel şi cu ceea ce au făcut colegii şi colegele lor”.

Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” se prezintă cu 96,03%. „Nu putem fi decât bucuroşi , mai ales că ştim că aici se învaţă cât se poate de serios” – prof.  Vasile Voinescu, director. Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” ocupă ultima poziţie în „Top 5”, cu 92,24%. Din instituţiile de nivel mediu, un punctaj bun este cel al Liceului Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi (6,11%), la fel ca al celui obţinut de Liceul Tehnologic „George Bibescu” din Craiova (6,1), aceeaşi medie cu cea a Liceului Tehnologic Auto din Craiova, a Colegiului Tehnic „Ştefan Milcu” din Calafat etc.

Maximul se obţine când ai încredere

buzera-horz
Adina Buzera şi Adina Cîrstea

Aşa cum am prezentat, au apărut două note maxime, finale, după contestaţii. Am vorbit cu cele două posesoare şi am aflat câteva lucruri interesante. Prima cu care am încercat să luăm legătura a fost Adina Buzera absolventă a Colegiului Naţional „Carol I”. Am vorbit, la început, cu tatăl ei,  Gabriel: „Am avut tot timpul încredere în fata mea şi voi avea în continuare. Mi-a spus că vrea să depună contestaţie, chiar dacă avea o notă mare la Logică, undeva la 9,60. I-a spus că ştie ce are de făcut…”. Adina ne-a explicat, pe scurt: „Ştiam că făcusem foarte bine în lucrare şi nu înţelegeam de ce am luat o notă mai mică. Am mers şi am depus contestaţia, astfel că am ajuns, acum, când vorbesc cu dumneavoastră, să am 10,00. Eu îmi doresc să urmez cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova şi mi-aş dori să ajung judecător”.

Cealaltă fată de 10,00 se numeşte tot Adina, dar Cîrstea, şi a urmat cursurile liceale la „Elena Cuza”. Este la fel de lipsită de emoţii, când vorbeşte, ca şi colega ei: „Mi s-a părut că am luat notă mică la Limba română – 9,10 – deşi ştiam ce făcusem. M-a hotărât, după ce m-am consultat cu părinţii, să depun contestaţie. De ce să nu recunosc, mi-a fost ceva teamă, mai ales că aflasem că se puteau şi depuncta lucrările. Acum, chiar nu mai am nici un fel de teamă şi mă pregătesc să merg la Bucureşti, la „Politehnica”, pe „IT”, fiindcă asta îmi place”.

***

Cele mai multe contestaţii rezolvate în beneficiul candidatului au fost la Liceul „Traian Vuia” din Craiova (şapte), Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova (cinci), Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti (trei). Am vorbit cu doi dintre managerii acestor instituţii: „Este încă o dovadă că muncim, iar copiii au ştiut ceea ce vor şi nu le-a fost frică” – prof.  Ileana Moculescu, director al Liceului „Traian Vuia”; „Da este adevărat, avem trei elevi care au depus contestaţii, le-au câştigat, iar astfel procentul nostru de promovabilitate a crescut la 75%, circa 83% fiind din promoţia acestui an” – prof.  Leonard Gabriela Tica, director al Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti.