ANSVSA analizează 29 de probe alimentare în scandalul dublului standard

0
342

O echipă din România formată din specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor s-a deplasat la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia). Astfel, în perioada 19 – 26 iunie 2017, echipa a avut ca obiectiv realizarea studiului comparativ în ceea ce priveşte produsele alimentare susceptibile de dublu standard. Ieşirea peste graniţă s-a realizat ca urmare a scrisorilor transmise de ministrul Petre Daea, omologilor săi din Olanda, Germania şi Belgia. Au fost ridicate 29 de probe alimentare din aceste trei state şi tot atâtea din România.

  produs„Am discutat cu colegii de la ANPC, ANSVSA să vedem cum, concret, depistăm, dacă este cazul, situaţia dublului standard. Aici trebuie să fim, pe de o parte, şi echilibraţi în afirmaţii şi extrem de atenţi la ce se întâmplă pe piaţă. Motiv pentru care astăzi (n.r. – 24.02.2017) un colectiv de la Ministerul Agriculturii, ANSVSA şi ANPC îşi stabileşte modul de lucru concret pentru a depista dacă există o astfel de situaţie în România”, declara ministrul Petre Daea, aproape de finele lunii februarie a.c. Să precizăm că mai multe state est-europene, printre care Ungaria, Cehia şi Slovacia, au reclamat la Bruxelles existenţa unor standarde duble ale companiilor care produc mărfuri livrate atât în Estul, cât şi în Estul U.E.

  Iată şi ultima poziţie oficială a MADR, privitor la acest subiect. „În România, în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor produse în Vestul Europei, s-a constituit, la finalul lunii februarie a.c., un grup de lucru format din reprezentanţi ai instituţiilor mai sus menţionate”, se arată în comunicatul de presă al MADR.

Probe ridicate din Germania, Belgia şi Olanda

  produs 2Grupul a realizat, într-o primă etapă, analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare – produse din carne, produse din lapte, conserve de peşte, miere albine, legume şi fructe –, având ca termen de comparaţie informaţiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori. Pe perioada deplasării au avut loc întâlniri cu oficiali ai ambasadelor din ţările mai sus menţionate şi cu experţi/reprezentanţi ai autorităţilor de control din Belgia.

  Delegaţia României a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcţie de prezenţa lor în statele mai sus menţionate şi în România, precum şi de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din ţările vizate: LIDL – Germania şi Olanda; KAUFLAND – Germania; Belgia – DELHAIZE (Mega Image –România).

  Produsele recoltate au fost selectate conform competenţelor de către reprezentanţii ANPC şi ANSVSA, ţinând cont de ingredientele şi declaraţiile nutriţionale ale acestora şi, mai ales, ţinând cont ca aceleaşi produse din ţările vizate să aibă acelaşi producător cu cele comercializate în România.

Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti va da verdictul

  produs 1Din partea oficialilor Belgiei au participat Eric Sonnet (Director Direcţia A – Direcţia Generală Inspectoratul Economic), Christiaan De Schacht (Inspector – Direcţia Generală Inspectoratul Economic) şi Ruben Verstraete (Inspector – Direcţia Generală Inspectoratul Economic). Discuţiile au fost deschise de reprezentantul Ambasadei României la Bruxelles, Marcel Ştefan Sima, ministru-consilier, care a ţinut să menţioneze importanţa acţiunii reprezentanţilor din România.

  Deplasarea s-a încheiat în seara de 26.06.2017, când probele recoltate din Belgia, Olanda şi Germania au fost predate în condiţii optime – refrigerator cu temperatură controlată – către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, ce aparţine ANSVSA. După revenirea în ţară, în perioada 28-29 iunie 2017, aceeaşi echipă a efectuat acţiuni de prelevare a produselor identice prelevate din Belgia, Olanda şi Germania, comercializate pe piaţa din România.

  După finalizarea analizelor de laborator şi emiterea buletinelor de analiză se va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunoştinţa opiniei publice. În Germania, Olanda şi Belgia au fost identificate şi prelevate 29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de peşte, ciocolată), acelaşi număr de probe fiind prelevat şi din România. Probele au fost înaintate spre analiză comparativă Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, aparţinând ANSVSA.

Aproape 200 kg de miere din Franţa, improprie consumului

  produs 3Rezultatele analizelor pentru probele din miere prelevate în cadrul acţiunilor de control privind parametrii de calitate ai produselor alimentare comercializate pe piaţa din România au fost publicate de ANSVSA, în această primăvară, la data de 10.04.2017. Din totalul celor 11 probe de miere prelevate, la o singură probă, având originea Franţa, a fost constatată o depăşire a limitei maxime permise de HMF (hidroximetilfurfural), care este de 4 mg/100g.

  În proba neconformă a fost identificată o cantitate de 5, 91 mg/ 100g de HMF. Conform procedurilor, ANSVSA a identificat lotul şi a demarat acţiunea de retragere de pe piaţă a tuturor unităţilor de produs din acest lot. Lotul respectiv era constituit din 396 de borcane de sticlă de 500 g, din care au fost identificate, retrase de la comercializare şi puse sub sechestru oficial, un număr de 108 unităţi.

Amenzi şi în comerţul cu carne intracomunitară

  ANSVSA a mai desfăşurat, în perioada 27 februarie 2017 – 31 martie 2017, o acţiune la nivel naţional, pentru verificarea modului de respectare de către operatorii din sectorul alimentar, a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţă a alimentelor referitoare la transportul, tranşarea, reambalarea, depozitarea şi comercializarea cărnii de pasăre, provenită din comerţul intracomunitar.

  În perioada menţionată au fost verificate 2.949 de obiective, dintre care: 452 de mijloace de transport pentru produse de origine animală, 270 de unităţi de destinaţie a cărnii de pasăre provenită din state membre ale UE – 54 de unităţi de tranşare, 26 de unităţi de reambalare, 190 de depozite frigorifice -, precum şi 2.227 de unităţi de comercializare a cărnii de pasăre. Deficienţele, constatate de reprezentanţii DSVSA în urma controalelor au fost amendate prin aplicarea unui număr de 220 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 425.600 de lei. De asemenea, au fost emise 5 Ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii unor unităţi din judeţele Braşov, Buzău, Harghita, Timiş şi Tulcea, 2 Ordonanţe pentru interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi din judeţele Constanţa şi Mehedinţi şi au fost acordate 206 avertismente pentru deficienţe minore, pentru care au fost stabilite termene de remediere.

  Totodată, în urma controalelor efectuate, a fost reţinută oficial şi a fost dirijată către unităţi de neutralizare cantitatea de 12.911 kg de carne de pasăre, neconformităţi privind depozitarea şi asigurarea trasabilităţii; iar 298 de kg carne pasăre, care nu era marcată şi etichetată corespunzător, au fost re-expediate în statul membru de origine, conform prevederilor legale. ANSVSA preciza la acea dată faptul că, pe parcursul acestor controale nu au fost identificate loturi de carne de pasăre provenite din unităţi situate în regiuni din state membre aflate sub restricţii sanitare veterinare, din cauza evoluţiei unor focare de influenţă aviară.