Primăria Craiova a început să elibereze autorizaţii de acces auto persoanelor care locuiesc în Centrul Vechi, dar şi comercianţilor interesaţi. La sfârşitul lunii septembrie, când această operaţiune va lua sfârşit, barierele care dirijează traficul rutier se vor închide la toate cele şase intrări în zona istorică a oraşului.
Aproximativ 200 de autorizaţii de acces trebuie să fie ridicate de cei care locuiesc în Centrul Vechi al Craiovei. Potrivit autorităţilor, în acest număr intră, în primul rând, cei care locuiesc în blocurile şi casele care se găsesc în acest perimetru şi care deţin maşini pe care trebuie să le parcheze în cele două parcări amenajate (una la BCR şi alta în spatele OCPI).
„Am început să eliberăm autorizaţiile de acces în Centrul Vechi. Este o procedură care va mai dura, fiindcă oamenii trebuie să vină şi să facă mai întâi dovada că sunt riverani, adică locuiesc în această zonă a oraşului. Autorizaţiile de acces au o valabilitate de un an, care este inscripţionată chiar pe fiecare act în parte, şi nu sunt transmisibile”, a spus viceprimarul Mihai Genoiu.
Dovada că locuiesc în Centrul Vechi o reprezintă actul de identitate care trebuie să aibă aceeaşi adresă de domiciliu ca şi cea înscrisă în actul de proprietate asupra apartamentului sau al casei. Pentru că accesul se oferă pe maşină, proprietarul trebuie să prezinte şi certificatul de înmatriculare al autoturismului.
Comercianţii autorizaţi intră între orele 4 şi 8.30 dimineaţa
În Centrul Vechi, au acces şi comercianţii care trebuie să-şi aprovizioneze cu marfă magazinele şi terasele. Potrivit regulamentului, şi aceştia trebuie să îşi ridice autorizaţia de acces.
„Şi comercianţii sunt aşteptaţi să îşi ridice autorizaţiile de acces în zona veche, iar ceea ce este important de reţinut în cazul lor este că sunt obligaţi să aibă autorizaţie pentru fiecare maşină în parte. Dacă fac aprovizionarea cu mai multe maşini, atunci trebuie să le autorizeze pe toate”, a mai spus Mihail Genoiu.
Dacă riveranii pot să intre în zona istorică la orice oră, comercianţii au totuşi nişte reguli impuse, printre care şi un program strict de aprovizionare. Ei trebuie să alimenteze cu marfă numai între orele 4 şi 8.30 dimineaţa, când se face şi salubrizarea Centrului Vechi.
De asemenea, vehiculele nu trebuie să aibă un gabarit mai mare de 3,5 tone, pentru a nu distruge granitul, şi este obligatoriu să circule cu o viteză maximă de 5 kilometri pe oră, zona fiind integral pietonală. Pentru a nu încurca traficul, regulamentul spune că şoferii trebuie să încerce pe cât posibil să folosească rutele cele mai scurte.
Telecomenzile se cumpără direct de la furnizor
După ce primesc autorizaţia de acces, fiecare persoană poate să îşi ridice şi telecomanda cu care va acţiona barierele care închid cele şase intră şi ieşiri. Potrivit viceprimarului Craiovei, aceste telecomenzi nu sunt eliberate de municipalitate, ci direct de la furnizor, care a început deja să le pună la dispoziţie.
„Telecomenzile sunt obligatorii, fiindcă nu se poate intra decât cu acestea. Nu le eliberează Primăria, ci direct furnizorul. Atunci când vin să le fie eliberată autorizaţia, fiecare persoană este ghidată unde trebuie să meargă pentru a le procura”, a mai spus Mihai Genoiu.
Important de ştiut este faptul că telecomenzile se eliberează contracost, banii fiind plătiţi furnizorului de fiecare solicitant. Regulamentul de acces spune că riveranii, pe lângă acest cost al telecomenzii, suportă şi o taxă de 40 de lei pe an care presupune asigurarea unui loc în parcare. Se specifică însă faptul că autorizaţia se eliberează numai „în limita existenţei spaţiilor de parcare”.
Toată această operaţiune ar urma să fie încheiată la sfârşitul lunii septembrie, când barierele se vor închide şi se va putea intra numai cu autorizaţie.