Iohannis, la Varşovia: Summitul NATO vine şi cu o mare responsabilitate pentru noi

0
328

nato-varsovia-summit-iohannisPreşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, la Varşovia, la conferinţa de presă comună cu omologul său polonez Andrzej Duda, că Summitul NATO vine cu o mare responsabilitate, prioritatea fiind în perioada următoare aplicarea deciziilor extrem de importante pentru flancul estic. “Acest summit NATO pe care l-aţi organizat a fost un summit foarte reuşit, cu concluzii foarte bune pentru Polonia şi pentru România, dar, în general, ceea ce s-a discutat şi s-a concluzionat este extrem de important pentru securitatea noastră, a tuturor din NATO şi este extrem de important pentru securitatea noastră pe flancul estic”, a declarat Iohannis.

Iohannis a insistat că veste cea mai bună a summitului a fost abordarea echilibrată a flancului estic. “Faptul că s-a decis o abordare echilibrată a flancului estic este probabil cea mai bună veste pentru ţările noastre şi, din acest motiv, cred că forţele care au fost destinate pentru partea nordică şi pentru partea sudică a flancului estic reprezintă un câştig pentru întregul flanc şi această abordare echilibrată în sine este o garanţie a stabilităţii în această parte a lumii. Am convenit să continuăm Formatul Bucureşti şi în toamna acestui an să se întâlnească miniştrii de externe la Bucureşti pentru a pregăti următoarea întâlnire de la nivel înalt, următoarea întâlnire care probabil şi cred că împreună o vom organiza în 2017, când iarăşi avem de pregătit ceva important pentru următorul Summit NATO, care va avea loc regular în 2018. Este adevărat că şi în 2017 vom avea o întâlnire de tip Summit NATO, pentru a inaugura noul sediu NATO de la Bruxelles” , a mai spus şeful statului.

De asemenea, preşedintele român a precizat că pe agenda discuţiilor a figurat şi consolidarea relaţiei celor două state cu SUA. “Foarte important şi un punct deosebit de consistent pe agenda discuţiilor noastre a fost consolidarea legăturii transatlantice şi cred că putem să vorbim foarte bine de o cooperare strategică româno-polono-americană. Este clar că o parte importantă din abordările noastre pe flancul estic se datorează acestei colaborări excelente pe care şi Polonia o are cu Statele Unite ale Americii, şi România o are cu Statele Unite ale Americii, şi cred că şi aici colaborarea în trei nu poate decât să aducă o abordare mai solidă, mai consistentă şi soluţii mai bune pentru ţările noastre, pentru securitatea cetăţenilor noştri, pentru securitatea cetăţenilor Poloniei, pentru securitatea românilor şi pentru buna funcţionare a NATO”, a declarat Iohannis.

Şeful statului român a mai spus că Summitul NATO implică şi responsabilitatea statelor privind aplicarea deciziilor. “Summitul care tocmai s-a încheiat cred că vine şi cu o mare responsabilitate pentru noi, fiindcă deciziile s-au luat, dar implementarea lor stă în faţa noastră şi faptul că am discutat astăzi cum să procedăm la implementarea comună a acestor concluzii deja e un lucru excelent şi, cu certitudine, vom găsi împreună cele mai bune căi pentru a implementa ceea ce am decis împreună la acest summit”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului român a fost întrebat şi despre cadrul naval de la Marea Neagră. “Datorită fazei în care ne aflăm acum, aparent ar exista opinii diferite, fiindcă suntem în mijlocul unui proces de reflecţie şi încă nu există o concluzie comună a aliaţilor. Din varii motive, câteodată, unii politicieni, militarii mai rar, fac afirmaţii care însă nu reprezintă punctul de vedere NATO, ci punctele lor de vedere, de obicei nici măcar punctele lor de vedere, ci nişte gânduri pe care le-ar avea ei în relaţia cu această colaborare la Marea Neagră. Toate acestea, însă, nu trebuie să ne îngrijoreze, ci trebuie să ne bucure că înseamnă că există o preocupare reală pentru a găsi soluţia cea mai bună pentru Marea Neagră. Privim cu încredere şi cu aşteptări spre ministeriala din octombrie, care va aduce primele clarificări”, a apreciat Iohannis.

La brigada multinaţională NATO care va funcţiona în România şi-au anunţat contribuţia, până acum, Polonia cu o companie şi Bulgaria cu un batalion, a precizat sâmbătă preşedintele Klaus Iohannis, la finalul summit-ului de la Varşovia. “Ca iniţiative concrete pentru România, vom avea o brigadă multinaţională. Astfel, şi acest punct din mandatul României a fost îndeplinit. La această brigadă în cadrul Summitului şi-au anunţat până acum contribuţii certe Polonia cu o companie şi a fost reconfirmată contribuţia Bulgariei, care vine cu un batalion. Am derulat şi în aceste zile şi vom continua discuţiile cu alţi aliaţi pentru alte contribuţii, dar semnele sunt foarte bune. România, la rândul său, îşi asumă partea sa de responsabilitate şi contribuie cu o companie de infanterie cu elemente de sprijin logistic la efortul NATO din Polonia. Deci noi participăm cu o companie în Polonia”, a declarat Iohannis.

În acest context, şeful statului a spus că “Statele Unite ale Americii au anunţat o consistentă participare la exerciţii pe teritoriul României, începând cu 2017”. Potrivit lui Iohannis, Turcia va participa la exerciţii pe teritoriul României cu efective de nivelul unei brigăzi. “Atât Brigada multinaţională, cât şi Iniţiativa de Instruire Intensificată, care vor fi relaţionate între ele, vor fi plasate sub coordonarea Comandamentului Multinaţional la nivel de Divizie Sud-Est de la noi din ţără”, a explicat el. Şeful statului a mai spus că vor fi două structuri terestre de comandă şi control pe teritoriul românesc – Unitatea NATO de Integrare a Forţelor din România, începând cu 1 iulie 2016 şi Comandamentul Multinaţional la nivel de Divizie Sud-Est, asumat de asemenea de România.