Aurescu: Fondurile norvegiene pentru România contribuie la reducerea decalajelor economice şi sociale

0
320

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, ieri, într-o întâlnire cu omologul norvegian, Børge Brende, importanţa fondurilor alocate României de către Norvegia, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Mecanismul Financiar Norvegian, la reducerea decalajelor economice şi sociale.

Bogdan Aurescu

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul de Externe,Bogdan Aurescu, a avut, vineri, o întrevedere cu omologul norvegian, Børge Brende, în marja participării la Conferinţa internaţională Croatia Forum 2015, la Dubrovnik. “Dialogul a prilejuit un schimb de opinii cu privire la Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Mecanismul Financiar Norvegian, ministrul Bogdan Aurescu reiterând importanţa fondurilor alocate de Norvegia prin cele două instrumente, care contribuie atât la reducerea decalajelor economice şi sociale, cât şi la dezvoltarea şi consolidarea unor relaţii de durată cu România”, precizează sursa citată.

Norvegia acoperă 97% din suma totală de 306 milioane de euro alocată României prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Mecanismul Financiar Norvegian pe durata întregului ciclu de cooperare 2009-2014, termenul de eligibilitate a cheltuielilor pe proiecte, respectiv de implementare a acestora fiind 30 aprilie 2016. Totodată, Aurescu şi Brende au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din R. Moldova, şeful diplomaţiei române evidenţiind că direcţia prioritară de acţiune a României vizează consolidarea parcursului european al Republicii Moldova şi a reiterat importanţa formării rapide a unui Guvern, bazat pe o majoritate stabilă, care “să gestioneze situaţia economică şi procesul de reformă în spirit european”, inclusiv aplicarea deplină a Acordului de Asociere şi Liber Schimb UE – Republica Moldova.

Cei doi miniştri au făcut şi o evaluare a situaţiei din Ucraina şi a perspectivelor aplicării acordurilor de la Minsk din februarie. “Ambele state sunt de acord că este necesară aplicarea deplină a acordurilor, evitarea reluării violenţelor şi continuarea procesului de reformă conform standardelor europene a Ucrainei, inclusiv în administraţie şi în sectorul economic”, conform MAE.