Consiliul Judeţean Dolj şi regiunea Kurdistan semnează un protocol de colaborare

0
104

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a primit, ieri, vizita oficială a unei delegaţii formate din oficialităţi şi importanţi oameni de afaceri din Sulaimaniyah, regiunea Kurdistan, din nordul Irakului, în vederea perfectării unor parteneriate în domenii precum agricultură, cultură sau sport. În urma acestei întâlniri, în cursul zilei de astăzi între Consiliul Judeţean Dolj şi regiunea Kurdistan va fi semnat un protocol de colaborare.

Delegaţia irakiană a fost formată din Sadar Fuki Mohammed Ghaidan, primarul din Sulaimaniyah, Bahroz Mohammed Salih Faqe Rashid, guvernatorul din Sulaimaniyah, dar şi oameni de afaceri aparţinând Nokan Group şi Sardar Group. Partea română a fost reprezentată de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi cei doi vicepreşedinţi, Cristinel Iovan şi Laurenţiu Ivanovici, precum şi directori ai unor societăţi comerciale, printre care SC Forestale SRL, SC Micron SRL şi SC Foraj Sonde Craiova.

“Ne bucurăm că putem să ne întâlnim după numeroasele discuţii purtate. Din câte ştim, oraşul pe care îl reprezentaţi intră pe un făgaş normal, dezvoltaţi proiecte în agricultură, construcţii, sport şi cultură. Ne dorim o asociere pentru a pătrunde în astfel de pieţe. Cei cu care v-aţi întâlnit sunt firme serioase, care vor duce la finalizare orice contract preluat de la dumneavoastră”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Oamenii de afaceri doljeni, interesaţi să investească în Kurdistan

În urma discuţiilor purtate în cadrul întâlnirii, mai mulţi oameni de afaceri din Dolj şi-au exprimat dorinţa de a investi în regiunea Kurdistan din Irak. Guvernatorul din Sulaimaniyah, Bahroz Mohammed Salih Faqe Rashid, a prezentat câteva din facilităţile oferite investitorilor de administraţia locală din regiunea Kurdistan. „Noi am venit în Dolj pentru a consolida relaţiile bune dintre regiunea pe care o reprezentăm şi administraţia judeţeană doljeană. Vrem să ne apropiem de oamenii de afaceri care doresc să investească în regiunea noastră. Suntem cea mai mare staţiune industrială din Irak şi oferim condiţii foarte bune companiilor care îşi deschid societăţi sau fabrici în Sulaimaniyah. La noi nu se percep taxe, energia electrică este foarte ieftină, iar relaţiile cu administraţia sunt excelente, de aceea orice autorizaţii necesare sunt eliberate în timp scurt. Aşteptăm cât mai multe companii să vină şi să investească la noi”, a spus Bahroz Mohammed Salih Faqe Rashid.

Fabrica de Maşini Agricole Craiova, printre investitorii români în Irak

Guvernatorul Bahroz Mohammed Salih Faqe Rashid şi o delegaţie formată din oameni de afaceri irakieni, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, au mers în vizită la fabrica de tractoare din oraşul nostru. Fabrica de Maşini Agricole ar putea fi una dintre companiile doljene care vor investi în Irak. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a spus că prezența delegaţiei din Irak în judeţul nostru este strâns legată de vizita pe care aceştia au desfăşurat-o la Fabrica de Maşini Agricole şi Tractoare din Craiova. „Delegaţia din Irak a făcut o vizită la fabrica de tractoare. Dacă lucrurile merg bine, aceasta va fi prima investiţie făcută de noi în Irak. Ne-am dori şi societăţile irakiene să investească în Dolj, dar îi sprijinim şi pe oamenii de afaceri care vor să investească în Kurdistan şi Sulaimaniyah. Autorităţile au o ofertă atractivă şi trebuie să recunoaştem că multe firme se bat să ajungă acolo, de ce să nu fim noi primii”, a afirmat şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa.

La finalul întâlnirii, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a primit trei plachete din partea delegaţiei irakiene, în semn de recunoştinţă.