Proiectele europene care nu au şanse să fie finalizate până în 2015 pierd finanţarea

0
279
Leonard Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ieri, la Conferinţa „Mediafax Talks about European Funds”, că a cerut miniştrilor să finalizeze până în septembrie evaluarea proiectelor cu fonduri europene ce nu pot fi terminate până în 2015, urmând ca acestora să le fie retrasă finanţarea. „O altă măsură pe care o consider foarte importantă este evaluarea, în momentul de faţă, a posibilităţii finalizării, pentru toate proiectele operaţionale, până la sfârşitul anului 2015. Am trimis scrisori miniştrilor, rugându-i ca acest demers să se finalizeze până în luna septembrie a acestui an, urmând ca ulterior, în cazul proiectelor care nu au nici o şansă de a fi finalizate până în 2015, să retragem finanţarea”, a declarat ministrul Orban.

Potrivit acestuia, fondurile europene care vor fi disponibilizate în acest fel vor fi reorientate către acele axe prioritare unde absorbţia se derulează cu viteză mai mare. „În felul acesta se vor disponibiliza anumite fonduri şi dorim ca până către finalul anului să facem realocările, să realocăm sumele de bani spre acele zone, spre acele axe prioritare unde, într-adevăr, implementarea este accelerată şi vedem că absorbţia e reală”, a spus Orban. Totodată, el a arătat că în perioada următoare vor fi activate primele echipe de lucru, „task force”, pentru monitorizarea celor 150 de proiecte majore cu fonduri europene aflate în implementare sau diferite faze de pregătire. Echipele de experţi vor analiza proiectele, vor face vizite în teritoriu şi vor susţine accelerarea implementării acestor proiecte.

Orban a avertizat că riscul de dezangajare pentru finalul acestui an este de aproximativ 952 de milioane de euro: „În momentul de faţă, riscul de dezangare pentru finalul acestui an este de aproximativ 952 de milioane de euro, diferenţiat pe programe şi pe fonduri. Cu risc zero, deci, practic, în momentul de faţă nu există risc de dezangajare pentru Programul Operaţional Regional şi risc minimal pentru Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică. La riscuri majore, în special în ceea ce priveşte Programul Operaţional de Creştere a Competivitităţii Economice, dar şi altele”.

Ajuns la beneficiarii programelor europene, ministrul Afacerilor Externe a spus că „am reuşit să sufocăm beneficiarii privaţi cu cerinţe care mai de care mai absurde”, menţionând, la acest capitol, suprapunerea nivelelor de control efectuate de Autorităţile de Management, Autoritatea Română de Audit, Comisia Europeană. „Procesul de simplificare este fundamental. L-am început, am luat anumite măsuri, dar ele sunt insuficiente, e nevoie, la nivelul fiecărei structuri, de o evaluare şi eliminare a acelor proceduri care nu se justifică”, a spus Orban, el arătând că unele proceduri „asigură o acoperire” pentru autorităţi, dar îngreunează derularea propriu-zisă a fondurilor comunitare.