O furtună rapidă a pus punct „Zilelor Craiovei”

1
403

Ploaia torențială de sâmbătă seara a căzut precum o cortină cu efecte de duș rece peste craiovenii care își propuseseră să se bucure de ultimele ore ale „Zilelor” orașului. Sute de degustători au fost prinși pe la corturile cu mici și bere, unde au fost luați pe sus de apă, iar melomanii care așteptau, pentru a doua oară, spectacolul „Tosca”, au fost invitați să renunțe la decorul special din Parcul Romanescu și să urmărească reprezentația în sala de spectacole a Filarmonicii Oltenia.

O ploaie torențială s-a abătut, sâmbătă seara, peste Craiova, paralizând activitățile, aflate pe final, ale Zilelor orașului. Un nor întunecat și gros a acoperit tot cerul, potopul dezlănțuindu-se pe neașteptate, cu stropi mari și grei, în jurul orei 20.00. În nici un sfert de oră, orașul a fost inundat. Acolo unde a existat rețea de canalizare, aceasta a fost ca și inexistentă, apa deversându-se pe străzi și chiar pe trotuare, iar acolo unde nu există rețea de preluare a apelor, în unele zone de la periferie, oamenii nu au sperat la nimic mai mult decât ca potopul să se oprească mai repede ca să nu le inunde și mai grav gospodăriile.

Spectacolul „Tosca”, reprogramat de două ori

Cea mai grea lovitură a fost pentru craiovenii care, după o primă reprogramare – tot din cauza ploii – așteptau să vizioneze cele două ore de spectacol cu piesa „Tosca”, care trebuia să fie pus în scenă pe lacul din Parcul „Nicolae Romanescu”. Cu decoruri deosebite și efecte de lumini speciale, pe care organizatorii au și apucat să le monteze, ar fi trebuit să fie unul dintre cele mai ingenioase spectacole oferite de Opera Română Craiova, care are la activ reprezentații senzaționale precum „Carmina Burana” (2014) sau „Carmen Rock” (2016). Cu o oră înainte de începerea spectacolului, anticipând că starea vremii nu va permite în nici un fel ca acest spectacol să se desfășoare în decorul pregătit, organizatorii au anunțat totuși spectatorii care își procuraseră biletele că reprezentația din parc se anulează, fiind găzduită pe scena Filarmonicii Oltenia. Spectacolul a fost la înălțime, datorită calității interpretării, nume sonore ale genului liric evoluând în fața publicului craiovean, dar a lipsit elementul spectaculos care ar fi trebuit să fie asigurat de decorurile speciale.

Corturile cu mici, luate pe sus de apă

Nici craiovenii care au ales să petreacă Zilele orașului pe la corturile cu mici și bere nu au fost feriți de efectele ploii. Prinși de furtună pe la mese, degustătorii, printre care și mulți copii, au rămas blocați în aceste adăposturi ușoare. Pânza cu care erau acoperite s-a umflat repede de apă și, în cele din urmă, au capitulat și ele, plouând prin toate încheieturile. Canalizarea de pe strada „A.I. Cuza” a clacat și ea, șuvoiul de apă trecând peste picioarele celor care se aflau la mese. Oamenii s-au urcat pe bănci și chiar pe mese. Comercianții din zona grătarelor au alergat cu măturile să golească mai acoperișurile corturile de apă și i-au ajutat pe părinți să-și protejeze copii cu saci din plastic. O pană scurtă de lumină a lăsat oamenii în întuneric, iar taxiurile au suspendat comenzile din cauza lipsei de vizibilitate.

Cu barca pneumatică, pe sub podul din Bariera Vâlcii

În tot acest timp, în cartiere, ploaia a venit însoțită de vânt și a rupt doi copaci, în Craiovița Nouă. Din fericire, nici o persoană nu se afla prin zonele respective. Într-unul dintre aceste cazuri, o creangă s-a desprins din trunchiul copacului și a căzut chiar pe un loc liber, la mică distanță de o mașină care era parcată acolo. În celălalt caz, vântul a frânt o creangă mare dintr-o salcie aflată la parterul unui bloc, doborând-o peste trotuar. În cădere, a prins și o mașină care era parcată acolo. O imagine neobișnuită a fost postată pe rețelele de socializare și de craiovenii din zona podului din Bariera Vâlcii. Apa s-a acumulat într-un timp foarte scurt și a creat un mic lac sub pod, lac pe care oamenii, făcând haz de necaz, au ieșit la plimbare cu o barcă pneumatică.

1 COMENTARIU

Comments are closed.