Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Niciodată nu ne vom pierde identitatea naţională”

0
305

Întâlnirea elevilor de la Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu a fost una interesantă. Deputatul european i-a îndemnat pe tineri să călătorească în Europa cu trenul şi nu oricum, ci prin intermediul aplicaţiei #DiscoverEU 2018, iniţiativă lansată în urmă cu o săptămână care oferă tinerilor oportunitatea de a descoperi diversitatea Europei. Până la finele acestei luni, Comisia Europeană va selecta până la 15.000 de tineri, care vor beneficia de un permis de călătorie. Marinescu le-a explicat elevilor de la această unitate de învăţământ cu ce se ocupă fiecare instituţie europeană. Pe lângă discuţia aplicată despre programele educaţionale, elevii au vrut să ştie şi dacă prin apartenenţa noastră la UE ne pierdem identitatea naţională.

Despre calitatea actului educaţional de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Craiova am mai scris şi nu de puţine ori. Acolo se învaţă şi carte şi este şi foarte multă disciplină. Tinerii sunt merituoşi şi ambiţioşi. Ei l-au primt sâmbătă cu mare interes pe europarlamentarul Marian Jean Marinescu în mijlocul lor. Deputatul european le-a vorbit despre Anul European al Patrimoniului, un motiv în plus ca tinerii să exploreze bogăţia culturală a Europei, să viziteze situri europene, dar şi să se bucure de diversitatea culinară europeană. O parte din elevi vor călători în Europa împreună cu părinţii, altora, li se dă posibilitatea să călătorească în grup şi cu o cheltuială minimă. “Trebuie să ai 18 ani la 1 iulie 2018; să ai naţionalitatea unei ţări din UE şi poţi să încerci această experienţă unică circulând individual sau într-un grup de maximum 5 persoane. Călătoria  va începe într-unul dintre cele 28 de state membre ale UE; se poate desfăşura între iulie şi septembrie 2018; durează între 1 şi 30 de zile şi cuprinde vizitarea a cel mult 4 ţari. Eu am călătorit cu trenul în Europa după 1990 şi a fost o experienţă unică. Înscrierile se vor face online în perioada 12 – 26 iunie 2018. Tinerii care se înscriu trebuie să fie motivaţi să viziteze cel puţin un sit de patrimoniu cultural din Europa şi să răspundă la un test. Selecţia participanţilor va fi efectuată de un juriu al Comisiei Europene, va începe în 27 iunie 2018, iar câştigătorii vor fi anunţaţi la începutul lunii iulie. Câteva sute de tineri vor fi din România şi sper să fiţi şi voi unii dintre aceştia”, le-a explicat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

„Ar trebui să ţinem de Europa, ea ne va asigura securitatea”

Tinerii de la liceul militar s-au interesat şi de păstrarea identităţii noastre naţionale, de conservarea obiceiurilor şi tradiţiilor, de promovarea limbii române. Întrebări extrem de interesante, care au arătat că elevii de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” sunt pregătăți pentru a deveni adevărate cadre militare, gata să reprezinte România în cea mai puternică alianţă militară NATO.  Totodată, au demonstrat că sunt și patrioţi adevăraţi. „Foarte interesante întrebări. Eu cred, că în primul rând, că ar trebui să ţinem de Europa, ea ne va asigura securitatea. Nicio ţară nu se poate apăra singură. Mai ales în faţa Rusiei. Nici cel puţin Germania. Nu ne vom pierde niciodată identitatea naţională. Eu am făcut tot posibilul să promovez limba, obiceiurile şi tradiţiile româneşti. Chiar şi la Bruxelles, chiar şi la Strasbourg. Am dus în Parlamentul European, Căluşarii de la Olt, am făcut expoziţie de costume populare, tradiţionale a românilor din Oltenia, din Serbia – Valea Timocului şi a fraţilor de peste Prut. Am făcut expoziţie de fotografie cu bisericile şi mânăstirile româneşti din România, Valea Timocului şi Republica Moldova, adică, de peste tot unde se vorbeşte româneşte”, a explicat deputatul Marian Jean Marinescu.