Euro 2016: România ţine în şah mult lăudata gazdă Franţa, dar pierde în final după o execuţie de excepţie

0
79

000c5f58-800Tricolorii au pierdut meciul de deschidere al Euro 2016, 1-2 cu gazda Franţa, după o evoluţie pe alocuri entuziasmantă şi un eurogol al lui Payet, venit în minutul 89.

Încurajaţi pe Stade de France de 20.ooo de români, băieţii lui Iordănescu au irosit o ocazie rarisimă în minutul 3, când o centrare a lui Stanciu şi o deviere a lui Andone l-au pus pe Bogdan Stancu faţă în faţă cu Lloris, exponenţial din doar câţiva metri. Les Bleus a răspuns prin Giroud (min. 10), dar reluarea de cap a atacantului de la Arsenal a trecut alături. Cinci minute mai târziu, Raţ pierde o minge, Sagna centrează, Chiricheş se bâlbâie şi Griezmann loveşte bara. Tot starul lui Atletico avea să irosească şi ultima oportunitate a primei părţi, şutul său trecând puţin alături, după o deviere in extremis a lui Săpunaru.

România  a început repriza secundă ca şi pe prima: sclipeşte Stanciu, cu o pasă de geniu peste toată apărarea, dar foarfeca aceluiaşi Stancu (48) îl iartă pe Lloris.

De partea cealaltă, Payet dă o pasă bună pentru Giroud, dar Tătăruşanu e acolo (52). Trec şase minute şi ne amintim de momentul Suedia 1994. Ca Prunea iese şi Tătăruşanu. La fel de ilogic. Şi are în faţă un adversar la fel de înalt precum Keneth Andersson. Giroud sare mult, “Tătă” trece pe lângă minge, iar atacantul francez nu ne iartă (1-0).

Dar România nu acuză şocul şi maghiarul Kassai e obligat să acorde penalty după un fault al lui Evra la Stanciu. Stancu simte că are o revanşă de luat, trage în stânga lui Lloris şi e 1-1 (65).

Franţa preia încet-încet frâiele, mijlocul cedează, apărarea e expusă. În minutul 89, mingea îi vine pe stângul  lui Payet, iar acesta nu ezită niciodată în astfel de momente. 25 de metri, şiret plin, balonul nu se învârte, Tătăruşanu priveşte fără speranţă. Vinclu, 2-1 pentru Franţa. O execuţie de excepţie.

Urmează Elveţia, tot la Paris, pe 15 iunie, apoi Albania, patru zile mai târziu.

  • Franţa: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Matuidi, Kante, Pogba (Martial 77) – Griezmann (Coman 66),   Giroud, Payet (Sissoko 90+1).
  • România: Tătăruşanu – Săpunaru,   Chiricheş, Grigore,   Raţ – Pintilii, Hoban –  Popa (Torje 82), N. Stanciu (Chipciu 72), B. Stancu – Fl. Andone (Alibec 61).