Lună fierbinte pentru absolvenţii de liceu / A început Bacalaureatul!

0
430

Absolvenţii de liceu au intrat, la începutul acestei săptămâni, în febra examenului de Bacalaureat. Numai în judeţul Dolj, peste 5.200 de elevi susţin zilele acestea prima probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română. Ieri, cei mai mulţi dintre candidaţi au ieşit cu zâmbetul pe buze din sălile de examen mulţumiţi de rezultatele obţinute, însă au recunoscut că greul abia începe, iar probele de foc vor fi cele scrise. Anul trecut, în judeţul Dolj, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost de 40.9% dintr-un total de peste 7.000 de absolvenţi înscrişi.

Prima zi a examenului de Bacalaureat 2013 a fost trăită cu mare emoţie de absolvenţii de liceu. Chiar dacă evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română nu a pus probleme, proaspeţii absolvenţi de clasa a XII-a ştiu că au în faţă o lună întreagă de examene, ultima probă fiind programată anul acesta abia pe 5 iulie.

La Colegiul Naţional „Elena Cuza”, elevii au aşteptat cu sufletul la gură să intre în sala în care erau programaţi pentru prima sesiune a Bac-ului. Nerăbdători să afle „cât a fost de greu?”, căutau o reacţie, fie de bucurie, fie de nemulţumire, din partea celor care tocmai ieşeau pe uşa clasei după cea dintâi probă a examenului maturităţii. «A fost destul de uşor şi mă bucur că am reuşit să obţin calificativul maxim – „specializat”. A trebuit să comentez un interviu legat de muzică, iar la punctul al doilea să-mi expun opinia legat de revoluţia tehnologică. Sper să mă descurc la fel de bine şi la următoarele probe», a mărturisit Adelina Galiceanu, una din absolventele de liceu care, ieri, au susţinut Bacalaureatul.

În aceeaşi notă s-a derulat examenul şi la Colegiul Naţional „Carol I”. La intrarea în sala de curs, un grup de absolvenţi, îmbrăcaţi elegant, încercau să risipească emoţiile încurajându-se unii pe alţii. Între timp, rând pe rând, colegii lor ieşeau din clasă mulţumiţi de calificativele obţinute. Prima proba a trecut cu bine, însă diferenţa o vor face, cu siguranţă, probele scrise programate pentru începutul lunii iulie.

Cei mai mulţi candidaţi, la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”

Ieri, conform procedurii stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale, între orele 7.40 – 8.40 s-au primit pe site-ul securizat variantele de subiecte ce au fost aplicate elevilor în prima zi de examen. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, la nivelul judeţului Dolj, în toate cele 43 de centre în care se susţine Bacalaureatul, variantele de subiecte au fost ridicate cu succes, fiind, apoi, distribuite către profesorii examinatori.

«Se primeşte un pachet de subiecte în fiecare zi. Ceea ce aş vrea să remarc este faptul că cei mai mulţi candidaţi susţin competenţele la limba şi literatura română în această zi (n.r. – ieri), în zilele de 11 şi 12 iunie a.c. fiind programate probe efective numai în centrele unde există un număr foarte mare de candidaţi. Centrele cu cei mai mulţi candidaţi sunt cele constituite la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, unde sunt 539 de candidaţi, urmat de Colegiul „Ştefan Odobleja”, unde avem 421 de candidaţi, şi colegiile mari care au fiecare un număr de peste 200 de absolvenţi din serie curentă. Acestea evaluează în fiecare din aceste trei zile. Cei mai puţini candidaţi sunt în centrul de la Segarcea, unde există 126 de înscrişi. Acest lucru s-a făcut cu acceptul Ministerului Educaţiei, sub numărul minim de elevi pe centru aprobat, deoarece acolo susţin proba cei de la liceul din Bârca şi cel din Segarcea şi nu au depăşit acest număr», a declarat prof. Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de Bacalaureat.

Dolj: 5.238 de absolvenţi de liceu susţin prima probă a Bacalaureatului

În total, în judeţul Dolj, sunt înscrişi la examenul de Bacalaureat din acest an 6.813 candidaţi. Dintre aceştia, 5.238 susţin proba de competenţe lingvistice pentru limba română, restul păstrând calificativele obţinute în sesiunile anterioare.

Potrivit calendarului de desfăşurare a examenului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română continuă până pe 12 iunie. Va fi urmată de proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, care va fi susţinută între 12 şi 14 iunie. Apoi, are loc evaluarea competenţelor digitale, între 17 şi 21 iunie, şi evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională ce se va desfăşura între 25 şi 28 iunie.

Probele scrise vor începe pe 1 iulie

În ceea ce priveşte probele scrise, acestea vor debuta în data de 1 iulie a.c. cu Limba şi literatura română, urmată, în data de 2 iulie, de proba la limba maternă şi în 3 iulie de proba obligatorie a profilului. Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării este programată pentru data de 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00. În aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 12 iulie. Accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se va face în intervalul 7.30 – 8.30.

Poliţiştii şi jandarmii doljeni vor fi prezenţi, în perioada următoare, în zona centrelor de desfăşurare a probelor orale şi scrise din cadrul Bacalaureatului, pentru preîntâmpinarea producerii de evenimente care ar putea aduce atingere climatului de linişte şi siguranţă publică.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în perioada 10- 28 iunie, cele 43 de centre din judeţ vor fi în atenţia unui dispozitiv complex de ordine publică alcătuit din 78 de poliţişti, 29 de jandarmi de la IJJ Dolj şi 15 poliţişti locali, care vor acţiona în patrule mixte şi echipe de siguranţă. De asemenea, în perioada 1-5 iulie, în care se vor desfăşura probele scrise ale examenului de bacalaureat, cele 18 centre vor fi repartizate unui număr de 13 echipe mixte de siguranţă publică, formate din poliţişti şi jandarmi, şi 5 echipe de poliţişti locali. Şi cele două centre de corectare ale lucrărilor vor fi în atenţia forţelor de ordine, urmând ca oamenii legii să fie prezenţi în zonă 24 de ore din 24.