Europarlamentarii Elena Băsescu şi Marian Jean Marinescu vor susţine la Bruxelles drepturile românilor din Timoc

0
495

Europarlamentarii români Elena Băsescu şi Marian Jean Marinescu au întreprins duminică, 9 iunie, o vizită în Valea Timocului, la invitaţia comunităţii româneşti de acolo. Deputaţii europeni au transmis un mesaj de încredere şi speranţă tuturor românilor timoceni că situaţia drepturilor care ar trebui să le fie recunoscute de Republica Sârbă se va rezolva în curând. Europarlamentarilor li s-au alăturat acestui demers şi parlamentarii de Diaspora, Eugen Tomac, preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Camera Deputaţilor, şi senatorul Viorel Badea. Profitând de prezenţa tuturor liderilor comunităţii, din delegaţie a mai făcut parte şi primarul localităţii Călăraşi, Vergică Şovăilă, care este preşedintele Asociaţiei Primarilor din judeţul Dolj. Problemele ridicate de românii timoceni vor avea ecou la Bruxelles, europarlamentarii români fiind hotărâţi să facă demersurile necesare pentru a nu se mai lăsa loc de interpretare atunci când vine vorba de despre drepturile timocenilor.

Europarlamentarii PPE Elena Băsescu şi Marian Jean Marinescu au ajuns duminică, în jurul prânzului, în Valea Timocului, fiind  întâmpinaţi de părintele Boian Aleksandrovici, la sediul Protopopiatului Daciei Ripensis, din Negotin. Aici au avut loc doar discuţii legate de construirea unor biserici, de slujbele religioase şi de problemele pe care le întâmpină preoţii români atunci când vine vorba de oficierea unei slujbe în limba maternă. Preotul Boian Aleksandrovici, din Valea Timocului, un neobosit apologet al graiului şi tradiţiilor româneşti, singurul cleric care a reuşit să construiască o biserică ortodoxă română în această zonă, la Malainiţa, pe pământul familiei sale, cere sprijinul statului român în construirea mai multor biserici în Serbia de Răsărit. Preotul Bojan este de părere că statul român ar trebui să aibă o strategie clară în ceea ce priveşte comunitatea românilor din Valea Timocului. „Ţara Mamă România trebuie să ne ajute să construim biserici, să intervină la statul sârb pentru a recunoaşte biserica ortodoxă română în întreaga Serbia şi să avem şcoală în limba maternă. Mi se pare că fraţii sârbi nu respectă toate aceste intervenţii şi poate că ar trebui să se treacă la un al doilea nivel, la un nivel mai hotărât, ca să nu-i spun dur”, a subliniat preotul Boian, vicarul Timocului.

 „Acum, pasul care trebuie făcut este din partea ţării mamă”

Europarlamentarii s-au deplasat ulterior la Malainiţa, pentru a vizita bisericuţa făcută cu atâta trudă de părintele Boian, fiind extrem de impresionaţi de vorbele rostite din suflet ale preotului care se bucură de un mare respect în sânul comunităţii. Biserica de la Malainiţa este un simbol al rezistenţei românilor timoceni în faţa agresiunii asimilaţioniste practicate de statul sârb şi de Biserica Ortodoxă Sârbă. „300.000 – 350.000 de români. Cam atâţia trăiesc, în Valea Timocului şi la atâţia oameni nu avem decât două biserici, trei paraclise şi câteva troiţe şi şase preoţi. Biserica ortodoxă sârbă se opune, nu ne recunoaşte, la fel şi statul sârb, ne dă decizii de demolare a bisericilor, clopotniţelor, gardurilor. Aici (n.r. – biserica de la Malainiţa) totul a primit decizie de demolare. Suntem împiedicaţi, orice lucru firesc pe care vrem să îl facem nu ni se aprobă. Noi dăm maxim şi mai mult de maxim în lupta asta, fiindcă altfel nu rezistam 170 de ani fără un ajutor. Acum pasul care trebuie făcut este din partea ţării mamă. Patriarhia Română face lucruri extraordinare, ea este cea care ne susţine activitatea aici”, mai spune părintele Boian Aleksandrovici, care a fost decorat preşedintele României, Traian Băsescu.

Părintele Boian, un adevărat erou al luptei pentru păstrarea identităţii etnice

Europarlamentarii români s-au arătat profund marcaţi de istoria acestei bisericuţe, de efortul necontenit al părintelui Boian de a ţine vie spiritualitatea românească din această zonă, bisericuţa de la Malainiţa devenind locul unde oamenii se strâng la sfârşit de săptămână şi pot gândi şi vorbi româneşte. Cu această ocazie, Elena Băsescu i-a dăruit părintelui Boian Alexandrovic o icoană a Maicii Domnului, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. „Am vrut să dăruiesc această icoană părintelui Boian ca semn de apreciere pentru eforturile pe care le-a făcut pentru ridicarea Bisericuţei de la Malainiţa. E un adevărat erou al luptei pentru păstrarea identităţii etnice a românilor timoceni”, a subliniat Elena Băsescu.

Intervenţia preşedintelui Băsescu, apreciată de liderii din Timoc

După ce le-a prezentat istoricul, unul palpitant, al lăcaşului de cult de la Malainiţa, părintele Boian i-a invitat pe toţi participanţii în sala de oaspeţi, care a fost construită recent în incinta complexului bisericesc. Aici, europarlamentarii şi parlamentarii români, într-o premieră, s-au aşezat la aceeaşi masă cu reprezentanţii asociaţiilor din Valea Timocului. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, membru al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Albania, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Muntenegru şi Kosovo, recunoscut pentru pragmatismul său, le-a sugerat liderilor din Timoc să fie concişi pentru că această vizită nu va rămâne doar la nivelul unei vizite protocolare, ci problemele de aici vor fi transpuse la Bruxelles şi după aceea la Belgrad. „Să discutăm cu cărţile pe faţă despre problemele cu care vă confruntaţi. Ce s-a făcut, ce nu s-a făcut… Avem pârghiile necesare să convingem statul sârb să vă recunoască toate drepturile. Dar trebuie totuşi să recunoaştem că s-au schimbat nişte lucruri aici. S-au schimbat datorită intervenţiei directe şi la obiect a preşedintelui Traian Băsescu. Şi ăsta este un lucru foarte bun. Din toate întâlnirile au rezultat două lucruri că sunt extrem de necesare, cele mai importante, şi încercăm să convingem statul sârb să le facă, pentru că trebuie să le facă, pentru că aşa este peste tot în lume. Acestea sunt limba română – şcoală şi slujbă în limba română – biserică. Şi s-a schimbat ceva şi se vede”, a subliniat europarlamentarul Marinescu

Marian Jean Marinescu: „Implicaţi-vă în Consiliile Locale…”

Vicepreşedintele PPE a încercat să le sugereze liderilor din Timoc să se implice în consiliile locale, să fie voci puternice e pentru comunităţile lor. „Chiar dacă autorităţile sârbeşti sunt convins că nu cooperează foarte bine. Din păcate dacă nu s-a schimbat ceva, nu s-a schimbat la dumneavoastră. Aceleaşi lucruri le-am auzit de mai multe şi atunci vă pun o întrebare ştiţi cum s-a făcut unirea în România? Nu sub presiunea unui stat, ci a mai multor state, state puternice. Cum s-a făcut?! Păi simplu, s-a făcut o mică schemă. S-a ales un domn în Moldova şi s-a ales acelaşi domn şi în Ţara Românească, aşa s-a unit România. Poate este un exemplu puţin exagerat, dar dumneavoastră trebuie în primul rând să vă uniţi toate organizaţiile, să încercaţi să faceţi să aveţi acelaşi cuvânt. Să încercaţi să aveţi o opinie. Vrea statul sârb să aibă două consilii, foarte bine, dar se poate ca aceste consilii să aibă acelaşi preşedinte. E greu de făcut. Foarte uşor de spus, dar acum aveţi tot de acasă făcută treaba, cu vlahii, adică, toţi sunt români. Şi trebuie să-l felicităm pe colegul nostru senatorul Viorel Badea care a făcut această lege şi pe Traian Băsescu, preşedintele ţării, că a promulgat-o. Eu cred că dacă aţi face acest lucru, aţi avea forţă. Începeţi şi lucraţi în Consiliile Locale pentru că este important să aveţi reprezentanţi în aceste consilii. Este important să aveţi o voce acolo. Şi dacă nu reuşiţi să uniţi cele două consilii, printr-o lege uniţi-le prin persoane…”, a spus Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele PPE.

Elena Băsescu: „Să ştiţi că nu v-am uitat…”

Europarlamentul PPE Elena Băsescu a vorbit la rândul său despre importanţa alocării de către Guvernul României a unor resurse mult mai semnificative pentru a ajuta comunitatea românească din Valea Timocului în lupta sa de a-şi păstra limba, cultura şi obiceiurile neatinse. Elena Băsescu a criticat modul în care Executivul USL a înţeles să se raporteze la situaţia românilor aflaţi în diaspora şi, mai cu seamă, a timocenilor.  „Să ştiţi că nu v-am uitat, suntem alături de dumneavoastră şi ne vom lupta să beneficiaţi în Serbia de aceleaşi drepturi de care beneficiază comunitatea sârbească din România. […] Cred cu tărie că reîntâlnirea românilor cu fraţii lor timoceni trebuie să se realizeze cât mai repede în cadrul Uniunii Europene şi sunt convinsă că acest deziderat se va îndeplini. La fel ca şi în cazul Republicii Moldova”, a declarat Elena Băsescu la Negotin.

Apel către parlamentarii Eugen Tomac şi Viorel Badea

Elena Băsescu a lansat şi un apel către parlamentarii Eugen Tomac şi Viorel Badea, prezenţi şi ei la această vizită, să se implice mai mult în procesul de selecţie a tinerilor români din Valea Timocului care doresc să îşi continue studiile în calitate de bursieri ai statului român. Europarlamentarul PDL a subliniat că ar fi de dorit să fie încurajaţi mai mult pe cei care vor să urmeze cursurile de ştiinţe umaniste, ca posibilă soluţie pentru apariţia unor cadre didactice cunoscătoare de limba română în Valea Timocului. „Doar un dialog deschis între cele două Biserici Ortodoxe surori poate duce la depăşirea impasului care există în momentul de faţă. Aşa cum se ştie, Biserica Ortodoxă Română are jurisdicţia limitată în Banatul Sârbesc”, a mai afirmat europarlamentarul PPE.


Elevii Şcolii Gimnaziale „Traian” din Craiova, clasa a V-a B, sub coordonarea prof. Daniela Toma, au donat elevilor de la şcoala din Kladovo, Serbia, mai multe cărţi de literatură, matematică, dar şi manuale şcolare.