Ion Prioteasa nu vede cu ochi buni construirea depozitului de deşeuri radioactive, la Kozlodui – „Vorbim de vieţile a sute de mii de oameni”

0
411

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, susţine că pentru locuitorii din Dolj construirea unui depozit de deşeuri radioactive la Kozlodui, în Bulgaria, la câţiva km de graniţa cu judeţul nostru, ar fi un pericol chiar mai mare decât funcţionarea centralei. Şeful administraţiei doljene consideră că instituţiile Uniunii Europene ar trebui să regândească procedura de evaluare a impactului dezafectării unităţilor de la Kozlodui atât asupra mediului, dar mai ales asupra sănătăţii oamenilor.

Ion Prioteasa

„Centrala de la Kozlodui a fost, este şi poate va fi şi în continuare cea mai mare ameninţare pentru oamenii acestor locuri. Spun cu toată fermitatea că autorităţile trebuie să ia în acest sens o decizie responsabilă, pentru că vorbim de vieţile a sute de mii de oameni. Pe lângă faptul că ar trebui făcute mai multe acţiuni de informare şi de pregătirea a populaţiei, toate deciziile trebuie să aibă un singur scop: protejarea oamenilor din zonă. Acum, când vedem ce s-a întâmplat în Japonia, ţară cu un nivel de dezvoltare cu mult peste al nostru, consider că este cazul ca la nivel european să fie regândită procedura de evaluare a impactului dezafectării unităţilor de la Kozlodui asupra mediului şi mai ales asupra sănătăţii oamenilor”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj.

„Spitalele din Bucureşti sunt pline de bolnavi din sudul Doljului

Acesta mai spune că se opune cu fermitate ca zona din jurul centralei Kozlodui să devină un risc nuclear din cauza depozitelor de deşeuri radioactive, din cauza cărora mulţi doljeni au probleme grave de sănătate. „Nu pot privi cu ochi buni ca această zonă să devină un risc nuclear din cauza acestor depozite pe care, cu certitudine, le vor folosi şi alte ţări. Susţin cu toată fermitatea că şi în prezent centrala de la Kozlodui reprezintă un risc pentru partea de sud a României şi va reprezenta poate un risc şi mai mare odată cu construirea unui depozit de deşeuri radioactive. Nu pot să nu iau în seamă faptul că spitalele din Bucureşti sunt pline de bolnavi din sudul Doljului, care au probleme cu glanda tiroidă, diverse forme de cancer, inclusiv boala numită cancerul albastru la copii”, a afirmat preşedintele CJ Dolj.

Kozlodui

„Propunere de investiţie pentru dezafectarea unităţilor 1-4 la Kozlodui”

Potrivit lui Ion Prioteasa, instituţia pe care o reprezintă a trimis, în urmă cu peste un an, localităţilor din sudul judeţului, o notificare a Ministerului Mediului şi Apelor cu privire la proiectul „Propunere de investiţie pentru dezafectarea unităţilor 1-4 la Kozlodui”, activitatea care ar urma să se desfăşoare în două etape. „Noi am trimis această notificare tuturor primăriilor din zonă, pentru informarea populaţiei. Potrivit documentului, activitatea ar avea două etape: etapa I, programată pentru intervalul 2011-2018, timp în care se vor desfăşura activităţi în incinta reactorului propriu-zis şi a zonei de protecţie, şi etapa a doua, din 2018, până în 2035, când se vor pregăti incintele pentru a fi folosite în alte scopuri. Ambele etape pot include procese de decontaminare şi dezmembrare, ce implică manipularea, pre-tratarea, tratarea, condiţionarea, depozitarea şi eliminarea deşeurilor radioactive. Aceste deşeuri sunt de două feluri: neradioactive şi radioactive. Ştim însă că efectele dezastruoase care ar afecta implicit şi România nu pot fi apreciate de către  specialişti, mai ales în condiţiile producerii uni incident sau accident”, a explicat preşedintele CJ Dolj.