Elevii Şcolii Gimnaziale din Ţuglui buchisesc în chirilica românească

0
389

Istoria îşi urmează cursul, cu toate vicisitudinele vieţii. Elevii  Școlii Gimnaziale din Ţuglui au desfăşurat, în ultimele zile, activități cu totul deosebite, cu sprijinul Mitropoliei Olteniei.

În urmă cu doar doi ani, la data de 15 ianuarie 2020, doamna Maria Todor, din localitatea Cugir, județul Alba, poposea la Craiova pentru un eveniment dedicat lui Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale. ”Luceafărul” țesut de doamna Maria pe o pânză de peste 8 metri, într-un stil propriu, avea să fie atracția zilei dedicate poetului național la data de 15 ianuarie 2020, evenimentul ”1 Carol cultural-științific” aducând peste un milion de vizualizări și peste 21.000 de aprecieri (15 ateliere desfășurate la ora 15:00 în data de 15 ianuarie 2020), poate cel mai urmărit eveniment cultural al acelei zile, la nivel național.

Timpul a avut răbdare cu noi și, astăzi, povestea continuă… Astfel că, pe 7 aprilie, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, cu sprijinul Părintelui Decan al Facultății de Teologie, prof. univ. dr. Răzvan Stan, al managerului Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”, Lucian Dindirică, cu susținerea directorului școlii din Țuglui, prof. Elena Enescu și a prof. Lili Șarpe și prof. Lavinia Dumitrescu, elevii Școlii Gimnaziale Țuglui au vizitat Facultatea de Teologie din Craiova și au experimentat bucuria activităților organizate fizic, prin participarea la cercul literar religios ”ȘI EU MĂ ROG”, organizat la Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman”, scopul fiind de a implica școlarii într-un mediu creativ corespunzător intereselor lor și de a dezvolta potențialul creativ comun și abilitățile literare și creative. Pr. administrator al Facultății de Teologie, lector univ. dr. Cătălin Dan, le-a prezentat sediul, aula facultății, sălile de curs ale Secției de Artă Sacră și Paraclisul facultății. Stela Gherghina și Monica Ristică, restauratori, au prezentat muzeul, laboratorul de restaurare carte veche și laboratorul de restaurare icoană. La bibliotecă s-a desfășurat o activitate inedită: elevii au primit, printat, abecedarul în chirilică românească și cărți de slujbă și de literatură religioasă scrise în chirilică, reușind să buchisească și să scrie la prima vedere cuvinte și propoziții în chirilica românească. Este pentru prima dată când elevii unei școli vin la biblioteca județeană pentru a fi inițiați în tainele cunoașterii chirilicii românești.

Tradițiile merg mai departe

Pe 9 aprilie 2022, elevii au fost prezenți, împreună cu preotul și profesorul coordonator, la Casa Băniei din cadrul Muzeului Olteniei, la atelierul de țesut desfășurat sub îndrumarea doamnei Maria Todor, care a uimit și de această dată prin prezența dumneaei în mediul virtual, învățând elevii, prin intermediul tehnologiei (dumneaei a fost prezentă online și tot online le-a explicat elevilor  prezenți fizic la Casa Băniei tot ce trebuie să facă în cadrul acestui atelier), să țeasă/ să coasă. Elevii au participat și la atelierul de pictură, sub îndrumarea prof. Cătălin Ostroveanu. “Școala Gimnazială Țuglui este prima școală din județ care desfășoară o activitate de genul acesta, în format fizic, la Casa Băniei, după revenirea din pandemie. Atelierul de muzică i-a introdus pe copii în atmosfera unui flashmove pentru sănătate, organizat în Grădina Botanică ”Alexandru Buia” din Craiova, sub coordonarea elevei Robertina Niță, de la Școala Gimnazială Țuglui și sub îndrumarea prof. Lili Șarpe. Elevii au dansat pe muzica lui Michael Jackson, uimind publicul prezent din Grădina Botanică. Activitatea catehetică s-a desfășurat la Biserica Romanești din Craiova, preot paroh Mihail Sabin-Florin, într-o atmosferă a importanței dobândirii unor cunoștințe religioase temeinice din partea elevilor. Elevii Școlii Gimnaziale Țuglui participă la Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”, în cadrul Programului Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor, ediția a XV-a, sub coordonarea pr. dr. Mihail Sabin-Florin și a  Arhidiacon prof. dr. Angel-Cristian Stăiculescu.