Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean : Uniunea Europeană este în prezent în faţa acestei provocări a schimbărilor climatice

0
235

Proiectele privind mobilitatea viitorului în Uniunea Europeană au trei cuvinte cheie şi anume sustenabilitate, performanţă şi rezilienţă, a declarat, luni, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, la Conferinţa privind Viitorul Europei. “Sustenabilitate pentru că Uniunea Europeană este în prezent în faţa acestei provocări a schimbărilor climatice şi a problemelor legate în general de mediu. Se cere să se găsească metode prin care să reducem emisiile de CO2 la nivel european şi, dacă vorbim numai de transporturi, acestea trebuie reduse cu 90% până în 2050. Este enorm şi vă amintesc că nu vorbim numai de maşini, care sunt vizibile în viaţa noastră de zi cu zi, dar sunt şi alte moduri de transport foarte poluante. Dacă e să ne gândim numai la transportul maritim global în lume, sunt foarte multe emisii în maritim, foarte multe în transportul rutier, dar şi în aviaţie, chiar şi în calea ferată, deşi pare unul dintre cele mai sustenabile mijloace de transport. Asta face ca noi să propunem politici, regulamente la nivel european, pentru a face o tranziţie către această nouă formă de mobilitate care să fie mai sustenabilă. Asta înseamnă mai multă cale ferată”, a explicat Adina Vălean.

Comisarul european Adina Vălean, responsabil pentru transporturi, efectuează o vizită la Bucureşti, luni şi marţi. Vizita a început cu participarea, alături de premierul Nicolae Ciucă, la Conferinţa privind Viitorul Europei (CoFE), eveniment organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Agenda vizitei cuprinde o întâlnire cu ONG-uri, voluntari şi reprezentanţi ai CFR, în Gara de Nord, întâlniri cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, vice-premierul Sorin Grindeanu. Pe 12 aprilie, comisarul european, va participa la o video-conferinţă trilaterală cu miniştrii transporturilor din România, Ucraina şi Moldova.