Cântecul de lebădă al lui Devis

1
629
Mangia îşi poate salva postul numai printr-o remontada spectaculoasă la Ovidiu, urmată de păstrarea trofeului cucerit anul trecut, şi prin păstrarea poziţiei pe podium, ameninţată serios tot de Viitorul
Devis Mangia pare a fi pe picior de plecare de la Universitatea Craiova, după ce ambele obiective ale sezonului sunt aproape compromise pentru olteni. Deşi mai are doi ani de contract cu clubul condus de Mihai Rotaru şi Sorin Cârţu şi a fost confirmat în funcţie de ultimul, italianul are şanse minime să mai continue în Bănie şi din vară, căutându-se variante de înlocuire. Devis Mangia este al doilea cel mai longeviv antrenor în funcţie din Liga I, după Gică Hagi, care este însă şi patron la Viitorul. Variantele luate în calcul de conducerea clubului din Bănie pentru înlocuirea lui Mangia sunt: Mirel Rădoi, Eugen Neagoe şi Emil Săndoi. Mangia îşi poate salva postul numai printr-o remontada spectaculoasă la Ovidiu, urmată de păstrarea trofeului cucerit anul trecut, şi prin păstrarea poziţiei pe podium, ameninţată serios tot de Viitorul lui Gică Hagi.
MIREL RĂDOI
Pro
– este oltean get-beget şi chiar şi în perioada când era căpitan al Stelei declara că a fost de mic suporter al Ştiinţei, visul său de copil fiind să joace pentru Universitatea, la ale cărei meciuri venea de la Severin, cu tatăl său, şi acesta fan înfocat al alb-albaştrilor.
– are o avere considerabilă, nu este interesat neapărat şi nu se cramponează de partea financiară, este preocupat aproape exlusiv să facă performanţă.
– are mare personalitate, demonstrată în vestiar, în discursul public şi în relaţia cu patronatul. Numai el şi Piţurcă au refuzat colaborarea cu Gigi Becali când acesta a vrut să intervină la echipă.
– rezultatele excelente de la naţionala de tineret, cu care a obţinut numai victorii în partea finală a campaniei de calificare, precum şi jocul din amicalele cu Spania şi Danemarca, în care a folosit practic a doua garnitură a selecţionatei under 21. Este unul dintre antrenorii tineri cu potenţial enorm.
– lucrează cu tinerii, are ochi la jucători, cunoaşte arealul de selecţie, iar Craiova pune accentul pe tineri, mai ales că din sezonul viitor se vor folosi doi jucători under 21.
– este apreciat atât de patronul Craiovei, Mihai Rotaru, dar şi de Sorin Cârţu, cel care l-a debutat la 17 ani în Liga I, la Extensiv Craiova, existând premisele unei colaborări excelente între acţionariat, preşedinte şi antrenor.
– este un antrenor tânăr, care îşi doreşte să fie implicat zi de zi în această meserie, având energie, entuziasm, dorinţă de afirmare, iar munca de selecţioner nu-ţi oferă implicare totală zi de zi, meciurile fiind rare.
Contra
– lipsa de experienţă, este tânăr, a antrenat doar FCSB pentru o scurtă perioadă şi mandatul din prezent de la naţionala de tineret.
– contractul cu FRF şi turneul final din vară. Nu va accepta să vină la Craiova înainte de terminarea aventurii la Euro under 21, adică până la finalul lunii iunie, iar alb-albaştrii încep pregătirea mai devreme.
EUGEN NEAGOE
Pro
– este oltean, a fost jucător şi antrenor la Craiova, a spus răspicat în mai multe rânduri că pentru el echipa din Liga I este adevărata Ştiinţa. De altfel, fanii olteni i-au oferit şi o eşarfă la meciul direct de la Sf. Gheorghe, din turul sezonului regular.
– a avut rezultate foarte bune la Iaşi şi Sepsi, dar şi în Cipru, peste valoarea lotului avut la dispoziţie. La Sepsi a îndrăznit să afirme că-şi doreşte să se bată pentru titlu, semn că aşteaptă o provocare mai mare, îşi doreşte trofee.
– experienţa alături de Victor Piţurcă, a acumulat multe ca secund al acestuia, a recunoscut că şi în prezent se sfătuieşte cu fostul selecţioner, cu care este prieten.
– ştie să joace ofensiv, a avut acest stil de joc chiar şi cu echipe mici.
Contra
-este tentat să rămână la Sepsi, unde are continuitate, mână liberă, condiţii, nu are presiune, pe când la Craiova orice rezultat te poate clătina, poate funcţiona şi proverbul „nimeni nu este profet în ţara lui”, este posibil să nu aibă acelaşi succes acasă.
DEVIS MANGIA
Pro
– mai are doi ani de contract şi nu este dispus să plece, spunând răspicat că nu ia în calcul demisia. Are şi în staff mulţi italieni, care ar trebui să plece şi ei, aşa că despărţirea de el ar fi costisitoare pentru club.
– discursul său public, diplomaţia, ştie să evite sau să mascheze conflictele, chiar şi cele evidente. Nu-şi critică vreodată jucătorii în public, spre deosebire de predecesorul său pe banca Universităţii, Gigi Mulţescu, considerat însă „mult mai antrenor” în Bănie.
– nu se poate spune că nu a avut rezultate. A adus primul trofeu la Craiova după 25 de ani, echipa a fost pentru prima oară pe podium după 23 de ani şi a învins pentru prima dată FCSB după 16 ani.
– lucrează bine fazele fixe, Craiova fiind cea mai eficientă echipă din campionat la acest capitol.
– jucătorii l-au susţinut când s-a pus problema demiterii, cel puţin cei importanţi, semn că are vestiarul aproape.
– este un antrenor norocos, iar vis a vis de asta avem declaraţia actualului preşedinte, Sorin Cârţu, pe vremea când era în activitate ca tehnician: „Nu pot antrena norocul sau ghinionul. Soarta nu o poate schimba nimeni”.
Contra
– este pe cale să rateze ambele obiective pentru acest sezon şi chiar locul 3 şi participarea în cupele europene sunt în dubiu.
– nu este agreat de niciun om de fotbal din Bănie, nu este considerat un antrenor capabil, rezultatele sale fiind puse pe seama norocului şi a lotului, iar când i-au plecat jucătorii care făceau diferenţa, nu mai are soluţii, nu vine cu nimic în plus, nu face diferenţa prin schimbări, este liniar, nu poate aduce un plus echipei prin ideile sale.
– desfiinţat de mai mulţi oameni de fotbal, cei mai vehemenţi fiind Cornel Dinu şi Adrian Porumboiu.
– rezultatele din derby-uri. Fanii olteni pun mare preţ pe meciurile cu FCSB şi Dinamo, iar Craiova a fost înfrântă şi a încasat câte 3 goluri în cele 3 deplasări în Capitală de anul acesta, iar în sezonul trecut a fost consemnată o altă înfrângere ruşinoasă, 2-5 la Severin cu FCSB.
– parcursul spre trofeul Cupei României de anul trecut a fost unul norocos, Craiova neîntâlnind practic nicio echipă din play-off. Anul acesta, până în semifinale oltenii au jucat două echipe de Liga a III-a şi una de Liga a II-a, iar când a întâlnit Viitorul a pierdut cu 1-2.
– nu reuşeşte să integreze anumiţi jucători cu personalitate, aduşi cu surle şi trâmbiţe în Bănie şi chiar intră în conflict cu ei, exemplele fiind Gardoş şi Andrei Cristea. A avut un scandal şi cu Băluţă, anul trecut, scoţându-l din lot.
– este contestat deja de fani, i s-a cerut demisia după eşecul cu Viitorul şi i s-au dedicat mesaje la meciul cu CFR Cluj.
EMIL SĂNDOI
Pro
– este dorit de Sorin Cârţu, cu care a şi colaborat în urmă cu câteva sezoane la Craiova, când au preluat echipa de pe ultima poziţie şi au terminat campionatul pe locul 5, având 19 meciuri consecutive în campionat fără eşec, record de invincibilitate al clubului.
– este oltean, este apreciat de fani, simbol al Ştiinţei, al cărei căpitan a fost şi pentru care s-a sacrificat, fiind memorabilă accidentarea gravă din finala Cupei României din 1993.
– lucrează bine cu tinerii, fiind ani buni selecţioner al naţionalei de tineret.
– este liber de contract, după ce s-a despărţit de FC Argeş, unde a avut rezultate bune, în ciuda unui final de mandat mai controversat.
Contra
– stilul de joc defensiv, neagreat de acţionarii clubului, precum şi de suporterii olteni.
– în mandatul precedent la Craiova, după ce a renunţat Sorin Cârţu a rămas antrenor, dar n-a mai avut rezultate bune, echipa ratând în acel sezon play-off-ul.
– nu a câştigat niciun trofeu în toată cariera de antrenor.

1 COMENTARIU

Comments are closed.