Primirea ministrului adjunct al afacerilor externe al Statului Israel, Tzipi Hotovely, de către prim-ministrul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria

0
196

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a primit-o astăzi, 11 aprilie 2018, pe Tzipi Hotovely, ministrul adjunct al afacerilor externe al Statului Israel, aflată într-o vizită oficială în România.

În cadrul întrevederii a fost evocată dinamica specială a relațiilor dintre România și Statul Israel, atât la nivel politic, cât și pe palierul cooperării sectoriale. Pe acest fundal, a fost evidențiată dorința comună de consolidare, pe mai departe, a raporturilor bilaterale.

Cei doi oficiali au reliefat simbolistica aparte a anului 2018, în condițiile în care, în acest an, Statul Israel aniversează 70 de ani de la crearea sa, se împlinesc 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte româno-israeliene, iar România sărbătorește centenarul Marii Uniri. În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a accentuat că aprofundarea relațiilor cu Statul Israel reprezintă o prioritate pentru Guvernul României.

În cursul convorbirilor s-a degajat acordul ambelor părți pentru valorificarea suplimentară a cooperării în domeniul economic, context în care a fost subliniată necesitatea sporirii numărului proiectelor concrete și stimularea interesului reciproc al comunităților de afaceri din cele două țări, astfel încât să fie fructificate potențialele economice ale României și Israelului.

O atenție particulară a fost acordată și oportunităților de colaborare pe palier sectorial, în domenii precum apărare, sănătate, turism și educație. În acest context, cei doi oficiali au explorat posibilitatea încheierii unui parteneriat România-Israel în domeniul noilor tehnologii, cu accent pe sectoarele energie, agricultură sustenabilă, securitate cibernetică și inovații antreprenoriale, pentru domenii high-tech.

Premierul Viorica Dăncilă a evidențiat angajamentul constant al României în ceea ce privește condamnarea antisemitismului, asumarea trecutului și condamnarea negării Holocaustului, context în care a exprimat interesul părții române pentru continuarea cooperării în domeniul educației pentru Holocaust. Șeful Executivului  subliniat, de asemenea, interesul țării noastre pentru finalizarea proiectului Muzeului Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului din România.