Prea mici pentru a intra în istorie

0
401

FCSB – Universitatea Craiova 2-0

Au marcat: Momcilovic 5, Fl. Tănase 50 – pen.

Arena Naţională, spectatori: 25.000.

FCSB: Bălgrădean 6 – R. Benzar 6, Planic 7, Bălaşa 7, Momcilovic 8 – L. Filip 6, Ov. Popescu 6 –  Man 6, Budescu 5 (46 Teixeira) 8, Cr. Tănase 5 (46 Fl. Tănase) 7 – D. Alibec 6 (75 E. Gnohere) 6. Antrenor: Nicolae Dică.

„U“ Craiova: Mitrovic 6 – R. Popa 6, Kelic 4 (58 Băluţă) 6, T. Ferreira 5 – Martic (4 Dimitrov) 5, A. Santos 6 (67 Mateiu) 6, Zlatinski 5, Bancu 7 – Bărbuţ 5, Gustavo 5, Mitriţă 6. Antrenor: Devis Mangia.

Au arbitrat: Istvan Kovacs 6 – Vasile Marinescu, Ovidiu Artene.

 

Deşi au fost încurajaţi frenetic de peste 2.000 de fani pe Arena Naţională, alb-albaştrii n-au fost nici inspiraţi şi nici motivaţi suficient pentru a încheia seria Craiovei fără victorie pe trerenul FCSB

Universitatea Craiova continuă complexul în faţa FCSB ori Steaua, în faţa căreia n-a mai câştigat din 2002, iar în deplasare din 1989. Ca şi în precedentul meci, acel ruşinos 2-5 de la Severin, alb-albaştrii n-au pretins nimic în faţa rivalei, cedând din start în faţa unei echipe care i-a asaltat. Momcilovic a deschis scorul, după două reluări de lângă Renato Kelic, care părea dispus să-i ofere sârbului câte şanse are nevoie pentru a marca. Au urmat alte ocazii ale FCSB, de această dată pe contraatac, fiindcă Universitatea a fost nevoită să iasă la joc, deşi iniţial nu ar fi avut de gând să o facă. Zlatinski a tras peste, Mitriţă şi Bărbuţ, prea încet, iar cea mai mare oportunitate a Craiovei a venit în finalul primei reprize, când Popa a reluat în bară, din careul mic. Partea secundă a început tot cu gol pentru gazde, Florin Tănase transformând un penalty acordat fiindcă Dimitrov l-a împins Teixeira. Chiar dacă au fost încurajaţi de peste 2.000 de fani, care au dominat atmosfera pe Arena Naţională, craiovenii n-au reuşit să dea replica, neavând nicio ocazie până la final. Doar Mitriţă şi Bancu au încercat ceva, dar fără prea mare sprijin de la colegi, chiar dacă Băluţă şi Mateiu zau zbătut să arate că meritau să joace. Şi Mangia a încercat să schimbe sistemul, dar era prea târziu. Universitatea n-a avut coerenţă în acţiuni colective sau şi-a pierdut-o în ultimii 25 de metri. FCSB s-a apărat bine, iar oamenii lui Mangia n-au reuşit să creeze pericol nici de la distanţă, în condiţiile în care nu au avut nici atacantul de careu care să fie la capătul centrărilor respinse invariabil de fundaşii adverşi. Craiova nu reuşeşte să marcheze de 3 meciuri, şi mai mult, nu are nici măcar ocazii să o facă. Adversarii din play-off i-au învăţat partitura lui Mangia, care nu mai reuşeşte să surprindă cu nimic. Totuşi, italianului nu i se pot reproşa foarte multe. Echipa este bine organizată, nu luase gol în ultimele 7 meciuri, iar pe Arena Naţională a primit două din faze fixe, pe vina exclusivă a fundaşilor. Şi pe tranziţia pozitivă treaba antrenorului este cam îndeplinită: se aduce bine mingea până în preajma careului, acolo unde, vorba lui Sorin Cârţu, intervine inspiraţia şi valoarea jucătorilor. Iar atacanţii Craiovei nu parcurg o perioadă de graţie. Cu excepţia lui Mitriţă, care cum primeşte mingea este luat în primire de 2-3 adversari, restul jucătorilor de atac sunt ieşiţi din formă. Tripleta de „ponei” nu mai funcţionează, poate că ar fi nevoie uneori şi de acel vârf de careu, chiar dacă el se numea Roman şi nu marca defel. FCSB a fost o echipă accesibilă şi acest lucru s-a dovedit în meciurile anterioare, când Iaşi, Viitorul sau CFR i-au pus în mare dificultate pe oamenii lui Dică, dar Craiova n-a avut nici forţa şi parcă nici motivaţia să-i pună piedică.

Universitatea se desparte de ideea titlului, asta dacă a avut vreodată intenţia reală de a se implica în această bătălie pentru primul loc, în care rămân cele două cluburi cu buget superior. Echipa din Bănie nu reuşeşte să fie una dintre campioanele-surpriză, aşa cum au fost în ultimii doi ani Astra şi Viitorul, iar obiectivele rămân legate de cupele europene, pentru acestea fiind necesar locul 3 sau Cupa României, Totuşi, şi aceste ţeluri rămân foarte greu de atins, în condiţiile unei forme modeste arătate în play-off, dar şi a tensiunilor din lot. Pe lângă jocul previzibil, o altă problemă a lui Mangia este că şi-a pus deja vestiarul în cap, neglijând jucători cu personalitate precum Gardoş, Mateiu sau Băluţă, cu care altădată părea să gestioneze bine relaţia.

Contre între Băluţă şi Mangia

După meci, Băluţă l-a atacat pe Devis Mangia, spunând că nu înţelege de ce l-a ţinut pe bancă şi speră „să nu mai facă această greşeală”, în timp ce italianul i-a replicat, tot public, căpitanului, sfătuindu-l să-şi vadă de joc şi să vorbească mai puţin. „Nu ştiu ce a încercat să îmi arate prin chestia asta (Mangia – nr.). Eu eram pregătit, m-am pregătit toată săptămâna, ştiam ce înseamnă un meci contra Stelei, pentru că sunt oltean, şi chiar sunt dezamăgit de decizia dânsului. Eu încerc să dau totul pe teren, chiar dacă nu îmi iese golul. Eu alerg foarte mult, îmi ajut echipa în multe momente şi prin alte lucruri pe care le fac pe teren. Decizia lui Mister m-am ambiţionat şi mai tare şi sper să nu mai facă aceeaşi greşeală. Aş fi preferat să joc de la început. A fost frustrant că am fost rezervă, cred că aş fi adus şi un plus de prospeţime, aş fi împins mai mult echipa de la spate şi sunt sigur că rezultatul nu mai era acesta”, a precizat Băluţă. „De obicei nu vorbesc cu jucătorii imediat după meci, aştept. Băluţă trebuie să joace şi să nu vorbească prea mult. Dacă am ceva să-i transmit, o voi face în vestiar„ a replicat Mangia. Despre meci, italianul a declarat: „Ei au înscris din două faze fixe. Dar au fost mai buni ca noi. Pregătisem un alt stil de joc, au înscris repede, ştiam că sunt puternici la fazele fixe. Am fost nevoiţi să ne schimbăm modul de abordare al partidei. Trebuie să ne apărăm poziţia a treia din campionat şi să ne luptăm pentru Cupa României. Primele două poziţii nu sunt pentru noi, au dreptate jucătorii, nu avem şanse la titlu. Este o situaţie pe care trebuie să o rezolvăm. Cu FCSB am avut ocazii, am ajuns la 16 metri, dar problema a fost la finalizare”.

Nicuşor Bancu a spus la final: „Am primit un gol rapid, s-a dat penalty prea uşor, acolo s-a terminat meciul. Acum s-au dus şansele la titlu, e practic imposbil, ne rămâne locul 3. Se pare că noi nu putem să mai câştigăm, ăsta e un lucru dureros. Da, m-a surprins că Mister l-a lăsat pe Băluţă pe bancă, dar şi cel care a intrat (n.r. Bărbuţ) e un jucător foarte bun. Da, au fost mai buni, am fost noi superiori la capitolul posesie, dar fără folos”.