Iulian Fota : Atacul SUA asupra Siriei, semnal al implicării în Orientul Mijlociu şi un mesaj transmis Chinei

0
300

Iulian-FotaIulian Fota, fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională, consideră că bombardamentul SUA asupra bazei aeriene siriene „a fost o operaţiune chirurgicală de pedepsire a lui Bashar al-Assad, a fost un mesaj pentru Siria de a nu mai folosi armele chimice”.

„Sunt convins că dacă (n.r Bashar al-Assad) va mai încerca să folosească arme de distrugere în masă, va mai veni o retaliere”, a precizat Iulan Fota în cadrul interviu acordat pentru Calea Europeană.

În ceea ce priveşte rolul Rusiei în acest atac chimic, analistul Iulian Fota este de părere că deşi aceasta nu are o vină directă, în calitate de garant al distrugerii armamentului chimic deţinut de Siria, ar trebui să îşi asume responsabilitatea la nivel internaţional pentru că nu a reuşit ceea ce şi-a propus prin tratat în anul 2013.

„În acest moment Rusia este cea care pierde ca imagine şi este pusă şi în defensivă în relaţia cu Bashar al-Assad. I se poate reproşa că nu îşi poate apăra aliaţii.”

Totodată, Iulian Fota este de părere că declaraţiile lui Donald Trump făcute în campania electorală nu corespund cu realitatea guvernării actuale: „În campania electorală domnul Trump părea concentrat eminamente pe chestiuni interne, cu spatele mult întors către politica mondială, către zona multilaterală, şi, ca atare, în momentul în care SUA au apăsat pe buton şi 59 de rachete Tomahawk au căzut în Siria, toată lumea a fost mirată. Prin această mişcare foarte evidentă, foarte clară, tranşantă America face două lucruri: la nivel regional revine în problemele Siriei şi ale Orientului Mijlociu şi preşedintele Trump dă un mesaj şi Chinei pentru că pe celălalt mare dosar mare avem Coreea de Nord, spunând practic că acesta va fi răspunsul în cazul în care China nu va coopera.”

„America nu e absentă, nu e indiferentă, a revenit în forţă în politica mondială şi în dosarul sirian şi datorită acestei trimiteri de forţe militare suplimentare în zona Pacificului şi în dosarul Coreea de Nord, unde se pare că sunt elemente de viziune comună între America şi China.”

„Suntem într-o epocă complicată şi periculoasă şi diferită şi de ceea ce am avut până acum, una a marilor puteri”, a mai precizat Iulian Fota.

„În acest moment NATO reprezintă ultimul cerc de influenţă. Uitaţi-vă unde se poartă discuţiile despre viitorul Siriei: la summitul G7 din Italia. Domnul Tillerson va avea prima discuţie cu omologii săi din Canada şi alte 5 state europene, ceea ce este un aspect de mare putere. Discuţia de la NATO va fi una generală şi poate târzie. Acum relaţiile importante sunt cele directe.”

În ceea ce priveşte relaţia României cu cele mai mari puteri globale, analistul Iulian Fota consideră că ţara noastră se poziţionează foarte bine: „Anul acesta sărbătorim 20 de ani de parteneriat strategic cu Statele Unite, cu China avem o relaţie bună. Pe de altă nu ne împiedică nimeni să fim ceva mai activi. Am sentimentul că alţii au fost mai tranşanţi şi mai clari în ceea ce priveşte apropierea lor de Statele Unite şi de sprijinul oferit acestora.”

Iulian Fota a vorbit şi despre principalele măsuri care pot fi abordate în vederea prevenirii atentatelor teroriste în statele europene: „Nu poţi să te aperi împotriva terorismului cu mitinguri, ci această apărare trebuie făcută cu măsuri şi organizări din ce în ce mai bune pe zona de intelligence, pe zona de interne, anumite chestiuni de ordin militar, o bună cooperare internaţională, colaborarea cu partenerii şi prietenii din Orientul Mijlociu. Acestea sunt elementele care dau un plus de securitate, dar şi o nouă atitudine stat-cetăţean. Uneori sunt elemente care scapă vigilenţei poliţiei şi pot fi observate de cetăţean”.