Declaraţia lui Frans Timmermans cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor

0
405

P026808000302-256658Egalitatea de tratament şi drepturile fundamentale sunt piatra de temelie a Uniunii Europene. Romii se confruntă cu o lungă istorie de excludere socială şi de prejudecăţi. Minoritatea cea mai numeroasă din Europa – 6 milioane de romi trăiesc în UE – continuă să fie discriminată şi marginalizată.

Suntem hotărâţi să continuăm să combatem atitudinile negative faţă de romi şi să facem eforturi pentru integrarea deplină a acestei minorităţi în toate societăţile şi ţările din UE.

Din 2011, Comisia Europeană a colaborat îndeaproape cu statele membre pentru a combate discriminarea şi a promova incluziunea socială şi economică a romilor, în special prin investiţii ale politicii de coeziune în integrarea socială, precum şi proiecte de dezvoltare a capitalului uman şi de regenerare urbană. Deşi s-au făcut progrese, rămân multe de făcut pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale romilor şi pentru a construi o societate favorabilă incluziunii.

Facem apel la statele membre să îşi accelereze eforturile în sprijinul romilor: fiecare ţară din UE ar trebui să respecte legislaţia împotriva discriminării şi să asigure punerea în aplicare a acesteia; toţi copiii romi ar trebui să aibă acces la educaţie nesegregată; autorităţile naţionale ar trebui să prevină evacuările forţate şi să sprijine accesul la locuinţe. La un nivel mai general, îndemnăm statele membre să dea dovadă de angajament politic şi să definească o viziune pe termen lung pentru combaterea discriminărilor şi a atitudinilor negative faţă de romi.

Aşa cum au stabilit miniştrii afacerilor sociale în decembrie 2016, Comisia va lansa o evaluare a cadrului UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor. Această evaluare va examina impactul instrumentelor europene şi naţionale utilizate până în prezent şi va sugera modalităţi de a îmbunătăţi strategiile şi de a le spori eficacitatea în ceea ce priveşte promovarea incluziunii romilor.

Integrarea şi acceptarea începe la nivel individual. Facem apel la toţi cetăţenii UE să recunoască şi să respecte egalitatea de şanse a romilor, precum şi rolul unic pe care îl joacă istoria şi cultura acestora.