România bate la uşa Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică

0
462

În perioada 7-8 aprilie 2016 o delegaţie a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, condusă de ministrul de resort, a participat la Reuniunea miniştrilor agriculturii din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care a avut loc la sediul OCDE din Paris, Franţa. Reuniunea a avut ca scop analizarea oportunităţilor şi provocărilor cu care se confruntă, la nivel mondial, agricultura şi sectorul alimentar, discuţiile vizând în mod deosebit  identificarea unor politici adecvate menite să gestioneze vulnerabilităţile şi să maximizeze oportunităţile de dezvoltare, un accent deosebit fiind pus pe sprijinirea fermelor competitive şi durabile. 

Achim Irimescu

În acest sens, ţintele viitoarelor politici ale OCDE în domeniul agriculturii şi industriei alimentare vor urmări: o coerenţă crescută cu toate celelalte măsuri din economie – dezvoltarea, comerţul, schimbările climatice, securitatea alimentară şi volatilitatea preţurilor, investiţiile, ocuparea forţei de muncă în domeniul agricol, cercetare-dezvoltare-inovare şi utilizarea de tehnologii avansate –,  o transparenţă mai mare în ceea ce priveşte obiectivele şi beneficiarii vizaţi, să fie pragmatice şi orientate către rezultate clare, să fie adaptate, flexibile la modificările care pot interveni în economie, să respecte normele, obligaţiile şi relaţiile multilaterale dintre state şi, nu în ultimul rând, să fie echitabile pentru state şi pentru actorii implicaţi în sectorul agricol.

România are ca ţintă aderarea la OCDE

Participarea delegaţiei Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la această Reuniune este deosebit de importantă, aderarea României la OCDE reprezentând un obiectiv strategic al politicii externe româneşti, fiind inclus în programul de guvernare 2013-2016.

Astfel, ministrul Achim Irimescu a avut o întâlnire oficială cu Secretarul General Adjunct al OCDE, Mari Kiviniemi, cu care au fost discutate modalităţile de consolidare a relaţiei României cu OCDE şi agenda viitoarei vizite în Romania a oficialului OCDE, programată pentru luna iunie 2016. A avut loc şi o întâlnire informală cu domnul Kanayo F. Nwaanze, preşedintele Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) şi cu reprezentantul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Lobby pe lângă oficialii europeni şi nu numai

De asemenea, în marja Reuniunii ministeriale, ministrul Irimescu a avut o serie de întâlniri oficiale, dar şi informale cu miniştrii agriculturii şi şefii de delegaţii din USA, Israel, Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Japonia, Australia, Noua Zeelanda, Canada, Slovenia şi Argentina, precum şi cu comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, în vederea susţinerii aderării României la OCDE, dar şi a continuării şi dezvoltării relaţiilor bilaterale din domeniul agricol cu aceste state. Ministrul Achim Irimescu a avut o întâlnire cu ministrul ucrainian al agriculturii cu care a discutat dezvoltarea relaţiilor bilatetrale în domeniul agriculturii dintre cele două state.

          Cooperarea României pe linia politicilor agricole cu OCDE a făcut de asemenea subiectul unor discuţii ample cu directorul Direcţiei OCDE pentru Agricultura şi Comerţ, domnul Ken Ash. Amintim faptul că România a reiterat, în anul 2012, intenţia de aderare la organizaţie printr-o scrisoare adresată Secretarului General al OCDE, Angel Gurria, de către premierul român. În prezent,  Romania deţine calitatea de „stat cu statut special de observator” în cadrul OCDE. La finalul discuţiilor, miniştrii agriculturii au adoptat o declaraţie oficială a Reuniunii ministeriale.