„Tradiții oltenești”, festivalul-concurs care-i apropie pe copii de folclor

0
536

Festivalul Concurs Judeţean de Dans Popular „Tradiții oltenești”, aflat la prima sa ediție, s-a dovedit a fi un real succes pentru organizatori, Colegiul Național” Ştefan Velovan”, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Carol I”, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate, Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova și Şcoala Gimnazială Scăeşti.

O adevărată paradă de costume populare și jocuri tradiționale oltenești a făcut din festivalul-concurs „Tradiții oltenești”, găzduit joi de Colegiul Național” Ştefan Velovan”, o sărbătoare. Coordonatorul proiectului a fost profesorul Daniel Biloteanu, acesta mărturisind că evenimentul și-a propus să le formeze elevilor un comportament prietenos, sensibil, responsabil şi creativ faţă de folclor, obiceiuri, tradiţii şi dansul popular. „Dansul este una dintre cele mai vechi forme ale artei. Copiii sunt cele mai sensibile fiinţe dornice să înveţe, să înţeleagă, să simtă, iar frăgezimea vârstei lor constituie un avantaj în abordarea acestei teme deoarece lucrăm cu nişte minţi şi suflete nepoluate, dacă putem spune așa, încă de alţi factori. Cu o deosebită pasiune şi cu multă pricepere putem insufla copiilor dragostea şi respectul pentru folclor şi în special a dansului popular”, a precizat Daniel Biloteanu, profesor în cadrul Colegiului Național” Ştefan Velovan”. Au participat elevi de la grădiniță și până la clasa a XII-a, intrând în concurs pe grupe de vârstă.

Concurenții au trebuit să recunoască tradiții și obiceiuri, să îmbrace costumul popular și să cunoască din ce se compune, să cânte și să joace dansuri populare oltenești. La final, au fost premiați nu mai puțin de 21 de elevi. Numai locul I a fost acordat la 11 concurenți: ansamblurile „Micul dansator”, „Bobocel de trandafir” și „Căițele” – de la Colegiul Național „Ștefan Velovan”; Ansamblul „Călușarii” ai Liceului de Artă „Marin Sorescu”, Ansamblul „Dor oltenesc” al Colegiului Național” Carol I”, Ansamblul” Cununița” de la Palatul Copiilor, Ansamblul” Rozele Calafatului” al Bibliotecii din Calafat, Ansamblul” Ropota” al Școlii Gimnaziale Ciupercenii Noi, Ansamblul „Izvorașul” al Școlii Gimnaziale Bratovoiești și Ansamblul Școlii Popeasa, Goești.