Investiție pentru salvatorii de vieți / Hangarul elicopterului SMURD, inaugurat la Aeroportul Craiova

0
715

Punctul aeromedical SMURD ce operează pe Aeroportul din Craiova beneficiază, de ieri, şi de un hangar modern care adăposteşte elicopterul de salvare, dar oferă şi spaţiile logistice necesare pentru medici şi piloţi. Construit și echipat de Consiliul Județean Dolj printr-un proiect în valoare totală de un milion de lei, hangarul a fost finalizat şi dat în folosinţă Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă în prezenţa generalului-maior Dorel Grădinaru, inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Elicopterul SMURD pe care Craiova l-a primit la sfârşitul anului 2012 a efectuat până în prezent peste 400 de misiuni ce au însemnat transportul rapid al pacienților și, mai presus de toate, salvarea de vieţi.   

Investiţia Consiliului Judeţean Dolj pentru realizarea punctului de operare aeromedicală de la Aeroportul Craiova a vizat proiectarea și construirea platformei de aterizare și a unei clădiri cu regim de înălţime parter şi parţial etaj, cu o suprafaţă desfăşurată de 478,45 metri pătraţi, pentru care au fost asigurate toate utilitățile necesare, dar și echipamente speciale, precum instalația de încălzire a hangarului și cablul de degivrare pentru ușa acestuia.

Complexul este prevăzut cu o zonă de garare a elicopterului, în suprafaţă de aproape 320 de metri pătraţi, cu camere pentru briefing, spaţii de odihnă pentru piloţi şi pentru personalul medical, un loc de luat masa care include o bucătărie, cu birouri, magazie, spaţii tehnice și pentru echipamente. Proiectul, în valoare totală de un milion de lei, inclusiv TVA, a presupus, în același timp, şi dotarea completă a punctului de operare aeromedicală cu mobilier, aparatură electrocasnică și echipamente IT.

„Cele 400 de zboruri au însemnat salvarea multor vieți”

Cu ocazia inaugurării investiției de la aeroport, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a vorbit despre importanța funcționării la capacitate maximă a complexului aeromedical craiovean incluzând aici hangarul, platforma de aterizare și spațiile logistice, toate acestea creând condiții mai bune de operare a elicopterului pentru situații de urgență. „Am realizat acest hangar în care ar avea loc două elicoptere şi probabil, în viitor, pe situaţii de urgenţă este posibil să ne apară și al doilea aparat de zbor. Am realizat pentru piloţi şi pentru cadrele medicale încăperi speciale în care să se poată odihni, în care să poată să pregătească misiunile de zbor, în care să aibă toate dotările necesare şi să fie conectaţi la toate sistemele astfel încât să poată intra în legătură cu toate instituţiile statului. În această perioadă s-au efectuat peste 400 de misiuni. Aceste 400 de zboruri au însemnat salvarea multor vieți. În această perioadă, oamenii care au suferit accidente ce s-au petrecut din nefericire în regiunea Oltenia au fost transportaţi cu elicopterul la spitalele din judeţul Dolj, iar pe alţii i-a luat din judeţul Dolj şi i-a dus la Bucureşti”.

Noile spații cresc capacitatea de operare a elicopterului SMURD

La rândul său, inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație din cadrul MAI, generalul-maior Dorel Grădinaru, a subliniat faptul că prin această structură aeronautică de susţinere a zborurilor creşte foarte mult potenţialul de realizare a misiunilor SMURD. În opinia reprezentantului MAI, elicopterul beneficiază de condiţii de excepţie, medicii şi piloţii la fel, astfel încât să se poată realiza în bune condiții misiunile de salvare. „Din punctul de vedere al zborului, pot spune că hangarul este foarte bine făcut, este exact ceea ce trebuie pentru un punct aeromedical, un punct SMURD. Și potenţialul spitalului va creşte foarte mult. Astfel, Craiova va deveni un pol al Sănătăţii pentru regiunea Oltenia. Acest elicopter şi acest hangar nu sunt doar ale Doljului. Prin această construcţie s-a realizat practic o extindere a serviciilor medicale pentru toată Oltenia”, a afirmat generalul-maior Dorel Grădinaru.

Investițiile în Sănătate continuă

Vicepreședintele Consiliului Județean, Cristinel Iovan, a reafirmat că domeniul medical reprezintă o prioritate pentru CJ Dolj. Acesta a declarat că investițiile în sectorul sanitar vor continua, în perioada următoare urmând să fie lansată licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de construire în vederea extinderii Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. „De-a lungul timpului, am intervenit și am investit foarte mult în acest sector, fie că vorbim de cele șapte unități medico-sociale pe care le avem în județ, de cele două spitale, de la Leamna și de la Dăbuleni, fie că vorbim de Spitalul Județean. Acest hangar vine ca o continuitate, vine să fixeze pentru totdeauna un punct aeromedical la Craiova. Ne bucurăm, deopotrivă, pentru colegii noștri de la SMURD, o instituție și un colectiv medical apreciate la nivel național, care vor găsi în acest stabiliment, pe care îl inaugurăm astăzi (n.r. – ieri) și în care vor sta 24 de ore din 24, condiții de lucru decente: spații de odihnă, o sală de mese, birouri dotate și conexiuni cu toate instituțiile care intervin în situații de urgență”, a explicat Cristinel Iovan.

Principalul beneficiar, Spitalul Județean din Craiova

Pentru managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, dr. Bogdan Fănuță, investiția realizată la aeroport reprezintă un pas înainte în creșterea calității actului medical mai ales pe segmentul cazurilor de urgență. Acesta a precizat că punctul aeromedical ce operează la aeroport are un impact pozitiv asupra întregii regiuni a Olteniei. „Pentru Spitalul Județean din Craiova, toate investițiile realizate în ultima perioadă de Consiliul Județean Dolj înseamnă o creștere a calității actului medical și o îmbunătățire a timpilor de aducere a pacienților către spital, în special prin acest punct de operare aeromedicală și prin existența acelei piste în spatele spitalului. Toate aceste lucruri sunt benefice nu numai pentru județul Dolj. Să nu uităm că SCJU Craiova este un spital care deservește cinci județe, cu o populaţie de câteva milioane de locuitori, aceeaşi arie pe care o acoperă şi acest elicopter pentru situaţii de urgenţă”, a declarat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, dr. Bogdan Fănuță.

RADU ILICEANU şi MARGA BULUGEAN