Foştii manageri ai instituţiilor de cultură îşi caută dreptatea în instanţele de judecată

0
382


Au plecat de la conducerea instituţiilor de cultură după ce le-a fost reziliat contractul de management ori li s-a desfăcut contractul de muncă, iar acum îşi caută dreptatea în instanţele de judecată. Este vorba despre foştii directori ai Filarmonicii „Oltenia” – Gabriel Marciu, Teatrului Liric „Elena Teodorini” – Florian-George Zamfir şi Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” – Constantin Enceanu. Toţi trei au procese pe rol la Tribunalul Dolj şi se luptă pentru a-şi recâştiga posturile, susţinând că vor merge până în pânzele albe pentru a demonstra că au fost nedreptăţiţi şi că deciziile care i-au vizat au fost ilegale şi cu substrat politic. În boxa acuzaţilor stau Primăria Craiova şi Consiliul Local Municipal şi actualele conduceri ale instituţiilor, puse în situaţia de a argumenta că au avut temei solid când i-au dat afară pe cei trei.

De anul trecut, trei dintre instituţiile de cultură aflate în subordinea Primăriei şi Consiliului Local Craiova au conduceri noi, puse în funcţii după ce contractele de management ale foştilor directori au fost reziliate în urma obţinerii unor note mici la evaluărilor anuale ori finale: Teatrul Liric „Elena Teodorini”, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” şi Filarmonica „Oltenia”. De curând, li s-au alăturat Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”. În primele două cazuri însă, foştii manageri nu numai că şi-au pierdut funcţia de conducere, ci şi postul pe care fuseseră încadraţi anterior în cadrul instituţiei.

Zamfir contra Zamfir la Teatrul Liric: a pierdut funcţia, dar şi postul de dirijor

Florian-George Zamfir

La Teatrul Liric „Elena Teodorini”, Florian-George Zamfir a fost director din februarie 2001 până în primăvara lui 2012, când municipalitatea a organizat concurs de proiecte de management, câştigător fiind declarat contracandidatul său, Antoniu Zamfir. După prima etapă – analiza proiectelor de management –, desfăşurată între 15 şi 17 martie, acesta din urmă a fost notat cu 9,09, iar celălalt a obţinut doar 6,61, pierzând, astfel, posibilitatea susţinerii interviului, pentru care îi era necesară cel puţin nota 7. Cu 8,37 la cea de-a doua etapă, organizată pe 20 martie, Antoniu Zamfir a fost declarat „admis” la concurs, cu nota finală 8,73.

Considerând că a pierdut pe nedrept funcţia, în care a stat aproape 11 ani şi jumătate, şi invocând nerespectarea procedurilor legale, Florian-George Zamfir a acţionat în instanţă Consiliul Local Craiova. Numai că, l-a scurt timp, şi-a pierdut şi postul de dirijor pe care îl avea în cadrul instituţiei, fiindu-i desfăcut contractul de muncă. Motivul: neprezentarea la serviciu, deşi, susţine acesta, a adus documentele justificative pentru concediul medical în care a stat peste două săptămâni. Pe 25 septembrie 2012, Florian-George Zamfir a dat în judecată Teatrul Liric, iar pe 18 martie a.c. Tribunalul Dolj s-a pronunţat în favoarea sa. Urmează recursul, spune actualul manager, Antoniu Zamfir, şi dacă Florian-George Zamfir va avea în final câştig de cauză, va fi reîncadrat pe post, urmând să i se plătească retroactiv drepturile salariale.

Deşi (întâmplător!) poartă acelaşi nume, cei doi pare că nu se au deloc la inimă. Dacă Antoniu Zamfir l-a prezentat Comisiei de disciplină şi l-a sancţionat pe Florian-George Zamfir, lipsindu-se de valenţele sale artistice, acesta din urmă îi replică actualului manager că este absolvent de Teologie şi n-are ce căuta în fruntea unei instituţii muzicale şi de spectacol. În plus, mai e şi ranchiunos: ca director al Departamentului de Muzică din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova nu i-a mai permis să predea aici. În prezent, Florian-George Zamfir este profesor la Liceul de Arte „Marin Sorescu”.

Constantin Enceanu: „Eu am înţeles că e totul politic şi că e nevoie de oameni noi la vremuri noi!”

Constantin Enceanu

Două procese pe rol la Tribunalul Dolj are şi Constantin Enceanu: unul cu Primăria Craiova, altul cu Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, unde a fost manager din aprilie 2010 până anul trecut, în octombrie, când, după evaluarea activităţii, i s-a reziliat contractul de management. Solist de muzică populară în cadrul instituţiei craiovene încă de la înfiinţarea acesteia, în 1992, Enceanu consideră decizia total nedreaptă şi acuză „notarea fictivă” la respectiva evaluare, în urma căreia a pierdut postul pentru numai 25 de sutimi. Contractul de management – care fusese încheiat până la sfârşitul lunii aprilie 2013 – i-a fost reziliat pe 21 octombrie 2012, interimatul fiind asigurat de Oana Bică. Aşa că, în decembrie 2012, Constantin Enceanu a dat Primăria în judecată. „Dacă obţineam nota 7 la evaluare, îmi continuam mandatul până acum. Încerc să demonstrez că totul a fost o… făcătură!”, spune acesta revoltat.

A repetat procedura şi cu instituţia în cadrul căreia şi-a desfăşurat activitatea timp de aproape 20 de ani, iar o înfăţişare în instanţă urmează să aibă loc în curând. Şi asta pentru că, în urma restructurărilor masive din 2010, i-a tăiat de pe listă postul de solist vocal, iar pe 31 octombrie 2012 i-a desfăcut contractul de muncă. Astfel, la sfârşitul anului trecut, Constantin Enceanu şi-a pierdut nu numai funcţia, ci şi serviciul! Nu se plânge însă, pentru că este propriul patron la o societate ce are ca obiect de activitate organizarea de evenimente. Însă se declară profund mâhnit de calitatea unor oameni pe care i-a considerat prieteni şi de faptul că nu i-au fost apreciate activitatea artistică şi efortul de a obţine un sediu decent pentru ansamblu.

„Eu am înţeles că e totul politic şi că e nevoie de oameni noi la vremuri noi! Dar n-aş fi crezut totuşi că dacă faci bine eşti bun de pus la zid! Însă asta e viaţa… Pentru mine e o lecţie de viaţă, am învăţat multe cu ocazia asta! Mi-am dat seama cine sunt unii oameni alături de care am trăit o viaţă şi n-am ştiut că stau cu nişte hiene la masă! În momente din astea îţi dai seama de valoarea şi de caracterul lor. Pentru mine, repet, a fost o mare lecţie de viaţă!”, a declarat Enceanu, referindu-se, desigur, şi la colegi de scenă.

Gabriel Marciu acuză ilegalitatea rezilierii contractului de management la Filarmonica „Oltenia”

Gabriel Marciu

Potecă la Tribunalul Dolj va face şi Gabriel Marciu, manager al Filarmonicii „Oltenia” de la 1 ianuarie 2010 (după ce, între 1 octombrie şi 31 decembrie 2009, asigurase interimatul) până în vara anului trecut. În urma desfăşurării celor două etape ale evaluării finale – analiza raportului de activitate şi susţinerea acestuia, în cadrul unui interviu –, Gabriel Marciu a fost notat cu 6,76. La cele două evaluări parţiale anterioare, acesta primise peste 9.00, comisiile declarându-se mulţumite de activitatea sa.

Drept urmare, Marciu a acţionat în instanţă Primăria Craiova şi, implicit, Consiliul Local Municipal, care a validat hotărârea, al treilea termen în proces fiind anunţat pentru sfârşitul lunii aprilie a.c. Fostul director acuză „ilegalitatea modalităţii prin care s-a reziliat contractul de management, nerespectându-se toate procedurile”. În prezent, fotoliul de conducere este ocupat la Filarmonica „Oltenia” de Vlad Drăgulescu, iar Gabriel Marciu semnează statele de plată la Teatrul Liric „Elena Teodorini”, unde, de ani buni, este actor, şi, la Departamentul de Artă Teatrală al Facultăţii de Litere din Craiova, unde este conferenţiar.

***

Lista foştilor manageri nemulţumiţi ar putea rămâne însă deschisă, dacă ne gândim că, de curând, şi conducerile altor două instituţii aflate în subordinea municipalităţii craiovene au fost înlăturate: Alexandru Stuparu la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” (director încă din 2000, înlocuit în funcţie cu Ana-Maria Constantinescu) şi Doina Rodica Berceanu la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” (director din anul 2006, pe postul său trecând teatrologul Adriana Teodorescu).