Forumul Economic Regional Oltenia şi-a deschis porţile la compania Popeci

0
131

Timp de două zile, ieri şi azi, se organizează la Craiova cea de-a doua ediţie a Forumului Economic Regional Oltenia. Deschiderea oficială a avut loc ieri, la sediul SC Popeci Utilaj Greu, iar la eveniment – care se doreşte a fi unul de referinţă în peisajul economic zonal – partică ambasadorii din
următoarele state: Ungaria, Chile, Vietnam, Croaţia, Bosnia, Austria, Pakistan, Macedonia, Malaezia, Moldova, Danemarca şi Belgia. Astăzi, începând cu ora 10.30, la Universitatea din Craiova, în Sala Albastră, va avea loc deschiderea oficială a lucrărilor FERO, iar de la 14.30 se vor derula dezbaterile pe secţiuni: „Industrie” – sala mare a Primăriei Craiova; „Agricultură” – Sala Albastră a Universităţii din Craiova; „Dezvoltare Regională şi Fonduri Europene” – Consiliul Judeţean Dolj. În 2014, Forumul se va organiza în judeţul Gorj, motiv pentru care la această ediţie a fost invitat şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.

Constantin Popeci i-a întâmpinat pe invitaţi chiar la poarta uzinei, strângându-le prieteneşte mâna şi urându-le un cuvând de ”bun-venit”. Considerat unul dintre cei mai reprezentativi oameni de afaceri din regiunea Oltenia, Constantin Popeci a fost încântat să le prezinte înalţilor diplomaţi uriaşele hale în care se pregătesc piese şi componente care pleacă apoi pe pieţele externe: „Mulţumim domnilor ambasadorilor că au avut amabilitatea să se deplaseze la noi, de la Bucureşti. De asemenea mulţumim şi doamnei primar pentru că a fost în toată această perioadă alături de noi şi sperăm să fie şi în continuare, dar şi noi am fost alături de dânsa. Interesul nostru este comun: să dezvoltăm oraşul Craiova, judeţul Dolj şi Regiunea Olteniei şi odată cu aceasta, şi România. Cred totodată că vom  pune umărul şi la Uniunea Europeană şi să nu venim mereu nu minusuri. Sunt optimist şi cred în ceea ce facem noi acum…”

Primăria Craiova aşteaptă investitorii

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a mulţumit pentru invitaţie şi s-a oferit ca, la ediţia de anul viitor, să se implice în organizarea celei de-a treia ediţii. ”Am încurajat astfel de evenimente şi înainte de a deveni primarul Craiovei, când eram senator şi reprezentam acest judeţ în Parlament. Este foarte important să dezvoltăm această zonă şi putem să o dezvoltăm printr-o autostradă, pe care să o avem de la Piteşti înspre Craiova, şi prin investiţiile care intră în acest oraş. De fiecare dată când m-am întâlnit cu ambasadori sau investitori din străinătate am constatat că nu ştiu foarte multe lucruri despre Craiova. Nu ştiau, de exemplu, că pentru Parcul Industrial taxele locale sunt zero, că le utilizăm utilităţile până la poarta fabricii şi un preţ al terenului foarte, foarte scăzut”. Primarul Craiovei le-a spus înalţilor diplomaţi că autoritatea locală îşi propune să sprijine orice investitor care vine în Craiova şi crează locuri de mncă. ”Credem că un astfel de forum este vital pentru ca investitorii să afle despre posibilităţile pe care le au în această regiune, motiv pentru care vreau să-i mulţumesc personal domnului Popeci, care este sufletul acestui Forum”.

”Oltenii au capacitatea de a se mobiliza şi de a face lucruri mari”

Nicolea Giugea a recunoscut că ideea organizării acestui Forum i-a aparţinut lui, prima ediţie fiind organizată în 2012 când era prefectul judeţului Dolj, şi a lansat propunerea ca manifestarea să devină, în timp, o replică locală a forumului economic mondial de la Davos. ”Ca orice oltean de bună credinţă m-am întrebat, la un moment dat, ce-o avea în plus Clujul, Braşovul sau Timişoara şi noi nu avem ?! Şi atunci am fost convins că trebuie să facem ceva prin care să arătăm că oltenii au capacitatea de a se mobiliza şi de a face lucruri mari, lucruri care să declanşeze acel mecanism economic. Pesimişti am fost întotdeuna şi anul trecut şi anul acesta. Chiar săptămâna trecută erau câţiva care spuneau „du-te domnule de aici că nu vor veni ambasadori la Craiova ! ”. Oltenia este o regiune extrem de importantă a României şi am convingerea că prin oameni cum este domnul Constantin Popeci am reuşit să creăm acel pol de atracţie ceea ce înseamnă pentru Oltenia, acest Forum Economic Regional. Îmi cer scuze acum, nu aş vrea să greşesc, dar vreau să anticipez, ne dorim ca acest Forum Economic Regional care este cel mai mare ca anvergură din ţară, dar şi din punct de vedere al complexităţii, să devină forumul Davos al României”.