Gîngiova şi Valea Stanciului, două primării care au implementat proiecte cu fonduri de la bugetul local

1
406

Comuna Gîngiova este situată în partea de sud-est a judeţului Dolj, la o distanţă de 57 km de Craiova şi la 11 km înainte de vărsarea Jiului în Dunăre. Administraţiei publice locale nu i-a fost uşor în această perioadă, iar primarul Dumitru Toe, deşi până de curând membru PDL, nu a beneficiat de ajutorul partidului aflat la guvernare şi a trebuit să îşi îndeplinească cele mai multe obiective propuse din fondurile de la bugetul local. Primarul din Valea Stanciului, Alexandru Vlad, s-a aflat în aceeaşi situaţie; mai mult decât atât, i-a atârnat şi mai greu de picior faptul că este membru PSD. Aşa se face că cele două localităţi au fost ocolite de Guvernul Boc, dar şi de Guvernul Ungureanu, şi nu prea s-au regăsit pe listele de alocări de bani din Fondul de rezervă al guvernului. Norocul lor a fost cu Consiliul Judeţean Dolj, care a accesat fonduri europene şi a demarat în aceste localităţi o serie de lucrări.   

În mandatul 2008-2012, primarul comunei Gîngiova, Dumitru Toe, a reuşit să finalizeze o serie de investiţii cu sume de la bugetul local, cum ar fi, de exemplu, piaţa agro-alimentară. Unele dintre ele, care sunt pe programe guvernamentale, sunt realizate într-o proporţie de 65% din lipsă de fonduri. Mai exact, Primăria Gîngiova a venit la proiect cu partea de cofinanţare şi a primit şi o parte din bani de la guvern, dar pentru că nu a fost alocată toată suma lucrarea este suspendată.

«Am reuşit, cu fonduri de la bugetul local, să finalizez piaţa agro-alimentară din localitate. Avem în lucru modernizare bazei sportive, care este executată în proporţie de 65%. Nu am reuşit să finalizăm acest proiect pentru că guvernul nu ne-a alocat restul de bani pe OG nr. 7/2006. Tot din lipsă de fonduri avem executat în proporţie de 85% proiectul “Alimentare cu apă utilităţi publice, care este inclus tot în OG nr. 7/2006. Am reuşit totuşi să reabilităm 7 km de drumuri interioare, să reabilităm 100% iluminatul public stradal şi am reabilitat şi Şcoala Generală Comoşteni. Ne putem mândri că din fondul de mediu am modernizat parcul comunal. Este foarte greu să accesezi fonduri şi să implementezi proiecte, dacă nu ai nici un fel de susţinere. Dacă am rezolvat problema unor drumuri şi accesul oamenilor la terenuri, acestea se datorează Consiliului Judeţean Dolj şi preşedintelui Ion Prioteasa», a declarat Dumitru Toe, primarul comunei Gângiova.

Extinderea drumului comunal Gîngiova – Măceşu de Jos, o prioritate

Pentru mandatul 2012-2016, primarul comunei Gîngiova, Dumitru Toe, şi-a propus să finalizeze proiectele pe care le are în desfăşurare, dar cu ajutorului Consiliului Judeţean Dolj să pună în operă şi alte investiţii. “Sunt convins că vom reuşi, împreună cu Consiliul Judeţean Dolj, să finalizăm o serie de proiecte şi să punem în operă şi alte investiţii. Ne dorim să finalizăm modernizare bazei sportive şi alimentare cu apă. De asemenea, ne-am propus să extindem reţeaua de apă, canalizarea şi să rezolvăm problema staţiei de epurare. O preocupare a noastră continuă este şi  reabilitarea drumurilor interioare. Extinderea drumului comunal Gîngiova – Măceşu de Jos este o altă prioritate a noastră, la fel cum este şi reabilitare Căminelor Culturale Gîngiova şi Comoşteni”, a mai declarat Dumitru Toe.

Alexandru Vlad

“Am ştiut să ne gospodărim”

Cu lipsa finanţării de la guvern s-a confruntat în ultimii ani şi primarul comunei Valea Stanciului, Alexandru Vlad. Cu toate acestea, când vine momentul bilanţului, Alexandru Vlad îşi poate trece pe listă foarte multe proiecte finalizate. Iar cele mai multe dintre ele au fost realizate cu fonduri de la bugetul local. «Noi nu vrem să ne mai plângem de acest guvern al pedeliştilor, pentru că eu consider că oamenii au simţit pe propria piele efectele acestei guvernări dezastruoase, şi la alegeri vor acţiona în consecinţă. Chiar dacă nu ne-au ajutat, am ştiut să ne gospodărim şi, cu fonduri de la bugetul local, am realizat mai multe proiecte. Vorbesc despre reparaţii capitale la iluminatul public, la pietruirea de străzi, la alimentare cu apă (buget de stat şi local), amenajare parcare, modernizarea halei de la târg, alei pietonale, asfaltarea străzii „Popârlani”, betonare alei la târg, împrejmuire târgului sau asfaltare străzii „Moşneni”. Eu vorbesc despre lucruri concrete, pe care oamenii din Valea Stanciului le văd şi le sunt de folos în fiecare zi. Am încercat în acest mandat să le facem viaţa puţin mai uşoară din acest punct de vedere şi toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul Consiliului Judeţean Dolj», a declarat Alexandru Vlad.

Proiecte pe Măsura 3.2.2. şi 1.2.5.

În următorul mandat, Alexandru Vlad îşi doreşte să asfalteze 9,2 km de drum: “Ne dorim foarte mult, şi sunt convins că se va şi concretiza, să asfaltăm 9,2 km de străzi cu bani de la bugetul de stat şi cel local. Iluminatul public va suporta şi el o reparaţie capitală tot cu fonduri din buget local şi vom veni cu partea noastră de cofinanţare la asfaltarea a 9.2 km de străzi. Vom veni cu reparaţii capitale la căminul Horezu Poenari şi vom construi grădiniţe la Horezu Poenari şi Bîrza pe Măsura 3.2.2, iar parcul comunal va fi amenajat pe Măsura 1.2.5. Vom continua şi pietruire de străzi, pentru că oamenii au nevoie de infrastructură”, a mai declarat Alexandru Vlad.

1 COMENTARIU

  1. La Segarcea,un alt primar PSD,aflat la finalul celui de al 4-lea mandat,îl dorește pe cel de al 5-lea.Este vorba de Popa Nicolae,cel care la capitolul realizări,după 16 ani,punctează în marja de eroare,adică o medie de ZERO.Domnul Președinte CJ și domnul deputat Zgonea cred că beau multă apă,după gustul amar lăsat de incompetența candidatului lor.Îi așteptăm în campanie,le vom mulțumi pe măsură.Poziția lor partinică nu înseamnă decît dispreț pentru comunitatea locală.

Comments are closed.