APIA Dolj le-a trimis invitaţii crescătorilor – Fermierii doljeni depun programat cererile aferente primei pe cap de animal

0
327

Până la 18 mai, crescătorii de ovine şi caprine sunt aşteptaţi la centrele locale şi cel judeţean al APIA Dolj pentru depunerea cererilor pentru plăţile naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine, conform Ordinului nr. 67 din 3 aprilie 2012 al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind modificarea şi completarea Anexei la Ordinul nr. 98/2010 pentru stabilirea cuantumului de implementare a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate.

În perioada 9 aprilie – 18 mai se pot depune cererile pentru prima pe cap de animal la specia ovine/caprine. “Pentru a beneficia de prima pe cap de animal solicitanţii trebuie să depună cererea vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite la centrul local/judeţean al APIA Dolj, însoţite de codul unic de identificare eliberat de centrul local APIA, lista cu crotaliile în ordine crescătoare şi codul de exploataţie; copie de pe B.I. sau C.I.  ori CUI sau certificat de înregistrare fiscală după caz, copie după codul IBAN actualizat în luna aprilie 2012”, a explicat directorul APIA Dolj, Emil Călugăru.

 Prima pe cap de animal se acordă o singură dată pe an

Potrivit acestuia, prima pe cap de animal se acordă producătorilor agricoli o singură dată pe an pentru femelele ovine şi/sau femele caprine, care îndeplinesc următoarele condiţii: efectivul din exploataţie să fie de minimum 50 de capete femele ovine sau 25 capete femele caprine, care au îndeplinit vârsta de minimum 1 an până la data de 31 martie 2012; animalele pentru care se solicită prima să fie înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei. De asemenea, efectivul de animale pentru care se solicită prima trebuie să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie, până la data de 20 august 2012, în scopul efectuării eventualelor controale.

“Cererea trebuie să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite, viză care atestă efectivele de ovine/caprine pentru care se poate solicita prima. Asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite care vizează cererile solicitanţilor trebuie să îndeplinească, la rândul lor, următoarele condiţii: să fie funcţionale conform bilanţului contabil anual depus pentru anul anterior solicitării primei; să aibă cel puţin un angajat specialist, respectiv inginer zootehnist sau medic veterinar; asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine trebuie să depună la centrul judeţean al APIA Dolj în termen de trei zile de la publicarea OMADR 67/2012 – care deja s-a publicat – certificatul de înregistrare fiscală; hotărârea judecătorească de constituire a asociaţiei, statutul asociaţiei şi completările la statut, după caz; bilanţul contabil anual pentru anul anterior solicitării primei depus şi înregistrat la Administraţia Financiară; documentul care atestă relaţia de muncă dintre asociaţii şi specialist, lista cu specimene de semnătură pentru persoanele care vizează cererile solicitanţilor”, a precizat şeful Centrului judeţean al Agenţiei de Plăţi din Dolj.

Crescătorii care deţin peste 500 de animale pot depune cererea online

Depunerea cererilor se poate face individual sau prin reprezentant legal, prin intermediul reprezentantului asociaţiilor crescătorilor de ovine/caprine. Pentru solicitarea cererilor pretipărite, asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine depun lista solicitanţilor şi acordul scris al acestora, conform procedurii elaborate de APIA. “Asta înseamnă că asociaţiile crescătorilor de animale pot să se prezinte la APIA şi să solicite cererile pretipărite, pentru a-i ajuta la depunerea lor. Cererile pot fi completate online, individual, prin accesarea site-ului APIA, www.apia.org.ro – iată că sistemul nostru existent la sprijinul pe suprafaţă se extinde, deocamdată însă numai pentru beneficiarii care solicită primă pentru un efectiv mai mare de 500 de capete. După tipărire, cererea avizată de asociaţiile crescătorilor se depun la centrul judeţean al APIA Dolj. Controlul la faţa locului se va efectua după perioada de depunere a cererilor, respectiv 21 mai – 21 august 2012”, a spus Emil Călugăru.

Acesta a atras atenţia că este foarte important ca animalele pentru care se solicită prima să fie identificabile. Astfel, acestea trebuie să fie înregistrate în RNE şi identificate după cum urmează: cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi număr unic de identificare a animalului în cazul animalelor născute începând cu data de 1 ianuarie 2010; identificate cu două crotalii auriculare simple, ambele conţinând acelaşi număr de identificare a animalului, în cazul animalelor născute înainte de 1 ianuarie 2010. “Iniţial, pentru prima perioadă s-au cerut două crotalii simple, de la 1 ianuarie până la 21.12.2009. Apoi, pentru perioada următoare, de la 1 ianuarie 2010, s-a cerut una electronică şi una simplă, urmând ca de acum încolo să fie două electronice”, a explicat Emil Călugăru. Cuantumul sprijinului se va stabili ulterior, după efectuarea controalelor, când se va cunoaşte numărul total de animale eligibile, respectiv după data de 20 august 2012.

 

Casetă:

Pentru fluidizarea depunerii cererilor, APIA Dolj a realizat un calendar de programare, pe comune, calendar care va fi anunţat la centrele locale şi la primăriile din judeţ. “Rugămintea noastră este ca fermierii să se prezinte la datele la care sunt programaţi, pentru evitarea aglomeraţiei şi a timpilor morţi în procesarea cererilor”, a subliniat Emil Călugăru.