Traficant de persoane condamnat la 3 ani de închisoare

0
69

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din comuna Poiana Mare, a fost condamnat, în primă instanţă, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare pentru trafic de persoane. Deşi procurorii craioveni din cadrul DIICOT l-au trimis în judecată şi pentru trafic de minori, în sentinţa pronunţată la sfârşitul săptămânii trecute instanţa l-a achitat pe bărbat cu privire la această infracţiune. Decizia Tribunalului Dolj nu este însă definitivă, astfel că poate fi atacată atât de procurori, cât şi de inculpat.

Doljeanul Petre Vintilă, de 35 de ani, a fost prins în urmă cu un an, după o acţiune a poliţiştilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane şi Serviciul Operaţiuni Speciale, sub supravegherea unui procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Cazul a fost prezentat, la momentul respectiv, în paginile cotidianului nostru. Astfel, oamenii legii îl urmăreau de mai multă vreme pe Petre Vintilă, pe care îl suspectau că se ocupă cu trafic de persoane. În urma investigaţiilor desfăşurate, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii craioveni din cadrul DIICOT au stabilit că, în perioada 2008-2010, bărbatul a racolat din mai multe localităţi din judeţ, persoane pe care le-a transportat în Italia. Odată ajunse aici, victimele erau plasate în diferite localităţi din regiunea Calabria, unde erau exploatate fie prin muncă (în cazul bărbaţilor), fie sexual. Oamenii legii au pus la punct toate detaliile, iar pe 16 aprilie 2010 au oprit în trafic microbuzul cu numărul DJ-22-TRS la volanul căruia se afla Petre Vintilă. Acesta a fost dus la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru audiere, procurorul de caz dispunând reţinerea acestuia pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori. În urma cercetărilor efectuate, oamenii legii reuşiseră să identifice şi să audieze nouă victime ale bărbatului, însă erau multe altele care nu au dorit să depună plângere. În plus, poliţiştii şi procurorii au mai stabilit faptul că printre victimele lui Vintilă s-a aflat şi o minoră, racolată în luna martie 2010 dintr-o localitate doljeană, pe care acesta a transportat-o şi exploatat-o sexual în Italia, tot în regiunea Calabria. Conform oamenilor legii, Petre Vintilă a obţinut din exploatarea victimelor aproximativ 40.000 de euro. Pe 17 aprilie 2010 Tribunalul Dolj a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori.

Achitat pentru trafic de minori

Procurorii au definitivat cercetările şi l-au trimis în judecată pe Vintilă în iulie 2010, dosarul fiind înaintat Tribunalului Dolj. Din aprilie 2010 şi până la sfârşitul lunii ianuarie 2011, procesul s-a judecat cu bărbatul în stare de arest preventiv, în luna ianuarie a acestui an fiind dispusă faţă de el măsura interzicerii părăsirii localităţii de domiciliu. Pe parcursul procesului se pare că şi victima sa minoră şi-a retras plângerea, întrucât nu figurează printre părţile vătămate. La aproape un an de când a fost prins de oamenii legii, joi, 7 aprilie a.c., Tribunalul Dolj a pronunţat şi sentinţa în dosar: Vintilă a fost găsit vinovat pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane, pentru care a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare. Cu privire la acuzaţia de trafic de minori bărbatul a fost achitat. Instanţa a mai dispus confiscarea microbuzului marca Ford cu numărul DJ-22-TRS ce aparţine inculpatului şi a admis acţiunea civilă formulată de una dintre părţile vătămate, căreia Vintilă va trebui să-i plătească 1.500 de euro cu titlu de despăgubiri. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, astfel că poate fi atacată atât de procurorii DIICOT, cât şi de Petre Vintilă.