Petrică Mîţu Stoian, într-un spectacol altfel: „Fără hopa-ţupa şi cântece… bahice”

0
2166
Petrică Mîţu Stoian s-a născut la 18 septembrie 1960, în cunoscuta zonă folclorică Izverna – Plaiul Cloşanilor din judeţul Mehedinţi, fiind nepot al renumitei interprete de muzică populară Domnica Trop, de la care a şi preluat o parte din cântece. Şi-a făcut debutul la emisiunea „Tezaur Folcloric” realizată de Marioara Murărescu, a participat la numeroase festivaluri de folclor şi a obţinut importante premii. A cucerit publicul cu melodiile sale adresate omului de rând – cântece de veselie, de înstrăinare, tradiţii de nuntă („Însoară-l, nu-l mai lăsa” şi „Joacă hora pe câmpie”), ritualuri de înmormântare („Hora de pomană” şi „Pământe, face-te-ai tină”) şi multe doine. Din 1995 până în urmă cu patru ani a fost angajat al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu. De la 1 iulie 2007 s-a alăturat însă reputatului Ansamblu Folcloric „Maria Tănase” din Craiova.

Melodii precum „Făcui focul sub cazan”, „Coace, Doamne, prunele”, „Mi-am luat cazanul cu ţuică” sau „Bea, omule, şi petrece” i-au creat faima şi au ridicat în picioare, în ropote de aplauze, săli întregi de spectacole. «Am obişnuit iubitorii de folclor mai mult cu cântece dintr-astea… bahice. Dar în repertoriul meu de peste 800 de piese am şi alt gen de versuri!», spune îndrăgitul interpret de muzică populară Petrică Mîţu Stoian.

Tocmai pentru a demonstra acest lucru, a hotărât să susţină singur un spectacol, în care, pe parcursul a aproximativ trei ore, să aducă în faţa publicului şi doine, şi cântece de dragoste ori de înstrăinare, ba chiar şi hora de pomană, pentru că suntem în pragul sărbătorilor pascale şi vorbim mai mult despre tradiţii, despre ritualuri. „Nu e un spectacol de hopa-ţupa”, avertizează interpretul, pe care cei ce s-au grăbit să cumpere bilete – căci de câteva zile nici un loc nu mai este disponibil – îl vor vedea mâine, 12 aprilie, de la ora 19.30, pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, în acompaniamentul Orchestrei Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, condusă de maestrul dirijor Nicu Creţu.

Spectacolul – unul cu caracter aniversar, Petrică Mîţu Stoian aflându-se la vârsta de 50 de ani – va fi însoţit de videoproiecţii de fotografii şi filmuleţe, în prezentarea Mariei Guşman (profesor de Limba română la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova), căreia îi aparţine şi regia artistică, şi va fi preluat de Etno TV, urmând a fi transmis pe parcursul acestei luni. Tot mâine-seară va avea loc şi o lansare de album: „Omul frumos cu mustaţă”, pe care solistul l-a înregistrat cu Orchestra „Lăutarii” de la Chişinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros şi pe care îl veţi putea cumpăra din foaierul TNC. „Am vrut să văd cât public pot să am eu singur, câţi vin numai şi numai pentru mine…”, recunoaşte cu sinceritate Petrică Mîţu Stoian, marea sa dorinţă fiind ca, în toamnă, să susţină acest spectacol şi la Sala Palatului din Bucureşti.

 

– De unde ideea acestui spectacol?

– În primul rând, am împlinit 50 de ani şi este un spectacol aniversar. Apoi, eu am obişnuit publicul să cânt mai mult cântece dintr-astea… bahice, despre cănuţă, cazan… Au fost foarte cerute. Dar eu am în repertoriu şi alt gen de versuri – am cântecul lung, cântecul de înstrăinare, cântecul de dragoste, inclusiv cântecul satiric, am doina – care mă şi reprezintă ca om. Am vrut să fac altceva, pentru că nu-mi este frică de eşec. Aş înregistra eşecuri dacă aş face altceva, dar ca artist nu mi-e frică de eşec.

– Nu aveţi invitat nici un alt solist de muzică populară?

– Nu. Voi susţine spectacolul singur, în acompaniamentul Orchestrei Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, condusă de maestrul dirijor Nicu Creţu. Am ales în jur de 30 de piese cu tematică pe care le voi interpreta…

– Ce puteţi să ne dezvăluiţi din… culise? Cum va fi structurat spectacolul?

– Va fi cu proiecţii din viaţa de zi cu zi, cu fotografii, filmuleţe din spectacolele susţinute în ţară. Doamna profesor Maria Guşman o să fie un fel de moderator. Va fi o conversaţie între noi… Spectacolul este puţin mai educativ, să facem ca oamenii să mai afle câte ceva din cultura noastră, a românilor, despre folclorul autentic. Cred că va prinde la public, deşi nu e un spectacol de hopa-ţupa, toată ziua sârba şi hora. O să poată fi ascultate mai multe genuri de cântece din repertoriul meu, care este unul foarte mare, cuprinde peste 800 de piese. Fiind şi în prag de sărbătoare a Sfintelor Paşti, am vrut să vorbim şi despre tradiţie, despre ritualuri, aşa că voi prezenta şi hora de pomană. Va fi altceva…

Petrica Mîţu Stoian

– Aţi pregătit şi o lansare de album…

– Da… Odată cu spectacolul o să aibă loc şi o lansare de disc, care se numeşte „Omul frumos cu mustaţă”. Nu este vorba de mine, ci de omul unicat, irepetabil. Eu nu mi-am cântat niciodată viaţa mea în cântece, ci pe cea a semenilor mei, cu tristeţi, cu bucurii… Singurul cântec în care mă regăsesc şi care mă reprezintă este doina. Este al 15-lea album realizat singur, de această dată acompaniat de Orchestra „Lăutarii” de la Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Cuprinde cântece de joc, de dragoste, chiar cântece ironice.

– Probabil trei sferturi din sală o să fie ocupată de doamne…

– Cu siguranţă o să-mi facă plăcere! Publicul meu e însă mixt… Am oameni care mă iubesc, am şi oameni care nu mă plac… Cu cănuţa mea şi cu cazanul am colindat ţara, am avut spectacole la Piteşti, unde au fost două reprezentaţii într-o zi, la Mioveni, la Râmnicu Vâlcea. Acum am încercat să testez şi publicul, într-un fel, să văd cum mă receptează. La spectacole de anvergură, cum sunt cele ale Ansamblului „Maria Tănase”, fiind foarte mulţi solişti, publicul vine… împărţit. Am vrut să văd cât public pot să am eu…

– Deja aţi văzut, pentru că toate biletele au fost vândute! Veţi prezenta spectacolul şi în alt oraş?

– Momentan, nu, doar aici, la Craiova. Însă în toamnă aş vrea să-l prezint pe scena Sălii Palatului din Bucureşti.

– Pentru că aţi amintit de sărbătorile pascale… unde le veţi petrece?

– În ziua de Paşti o să merg acasă la mama, la Izverna, aşa obişnuiesc în fiecare an. După aceea o să vin în Craiova, iar luni, după Paşti, sunt invitat la Giroc, într-o localitate lângă Timişoara, pentru ruga bănăţenilor – un program de două ore, susţinut alături de îndrăgiţi interpreţi de muzică populară şi organizat de Primărie, Consiliul Local şi Căminul Cultural din localitate.