Parlamentul European a adoptat recent prin vot Raportul anual 2009 privind protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene în “Lupta împotriva fraudei”. Monica Macovei, raportor din partea grupului Partidului Popular European, a precizat cu această ocazie că, întrucât Comisia nu a furnizat informaţii şi cifre, nu există o imagine clară a fraudei în raport cu fondurile europene, la nivelul statelor membre. «De asemenea, nu trebuie să amestecăm “frauda” cu “iregularităţile” sau “erorile”, pentru că există riscul să nu mai identificăm şi pedepsim frauda. Raportul de anul viitor al Comisiei trebuie să prevadă cifre exacte, bazate pe această distincţie…», a mai precizat europarlamentarul român.
„E nevoie de informaţie transparentă…”
Monica Macovei s-a mai referit la achiziţiile publice, domeniul cu cel mai mare risc de fraudă şi corupţie. “Cerem Comisiei să aplice sisteme uniforme de achiziţii, condiţii clare de participare la achiziţii publice, transparenţă în criterii şi decizii. Reforma regulilor de achiziţii publice trebuie finalizată de Comisie şi Consiliu, cu consultarea Parlamentului…”, a mai spus Monica Macovei. Transparenţa datelor privind beneficiarii fondurilor europene a fost a
treia prioritate menţionată de Monica Macovei. “E nevoie de informaţie
transparentă, accesibilă într-un punct unic: un site care să publice date
cu privire la toţi beneficiarii fondurilor UE, pe baza unor categorii standard de informaţii furnizate de statele membre, în cel puţin una din limbile de lucru ale Uniunii Europene. Altfel, ne vom pierde într-o mulţime de informaţii care nu vor oferi nici un tablou general, nici transparenţă…”, a conchis deputatul european.