Prima Conferință internațională pe tema economiei albastre în zona Mării Negre

0
812

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă organizează în perioada 9 – 10 martie, la Universitatea „Ovidius” din Constanța, prima Conferință internațională pe tema economiei albastre în zona Mării Negre. Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră (BSEC) și Divizia Mării Negre din cadrul Rețelei de soluții pentru dezvoltare durabilă (SDSN Black Sea) sunt printre partenerii acestui eveniment care reunește personalități cu activitate  recunoscută în mediul universitar și în cercetare.

„Suntem un centru regional recunoscut în promovarea Agendei 2030 iar acest lucru ne oferă posibilitatea să fim un catalizator și în zona Mării Negre. Potențialul de dezvoltare pe care ni-l oferă deschiderea la mare este uriaș. Ca să îl atingem avem nevoie de o cooperare strânsă în spiritul dezvoltării durabile. Din momentul publicării Pactului Ecologic European este clar că viitorul Uniunii Europene stă sub semnul sustenabilității. Agenda 2030 și Strategia națională pentru dezvoltare durabilă  reprezintă un vehicul prin care România își poate atinge obiectivele strategice inclusiv în zona Mării Negre”, a declarat László Borbély.

Conferința își propune să ofere un cadru de dezbatere și să faciliteze schimbul de idei și bune practici în ceea ce privește politicile de dezvoltare a regiunii Mării Negre. Alături de dezoltarea durabilă, unul dintre conceptele centrale este economia albastră care include activități economice legate de oceane, mări și zone de coastă. Acestea cuprind întreprinderi care operează atât în mediul marin, cât și pe uscat și produc bunuri și servicii ce contribuie la dezvoltarea economiei maritime.

„Comisia Europeană a lansat fondul de investiții BlueInvest în valoare de  75 milioane de euro. Resursele financiare alocate pentru implementarea Pactului Ecologic European vor fi în valoare de aproximativ de 1 trilion de euro. Conferințele de tipul celei care a debutat astăzi la Universitatea Ovidius din Constanța reprezintă pași concreți în această direcție având în vedere că reunește specialiști din regiune care au capacitatea de a oferi un model de dezvoltare sustenabil.”, a completat consilierul de stat.

Conferința  include 6 sesiuni plenare care se desfășoară pe parcursul a două zile. Educația și  inovația, energia regenerabilă, ecosistemele și  pescuitul se află printre temele abordate. Pentru fiecare dintre aceste domenii sunt vorbitori cu expertiză printre care se numără: Ion MUNTEANU, guvernator al Rezervației Delta Dunării, prof. dr. Sorin RUGINĂ, rector al Universității „Ovidius, amb. Michael CHRISTIDES, secretar general BSEC, prof. dr. Adrian CURAJ, director UEFISCD, prof. dr. Eden MAMUT, secretar general BSUN. De asemenea, renumitul economist Jeffrey Sachs a transmis un mesaj video.