Pacienţii vârstnici, cu tulburări de coagulare a sângelui, au prezentat o probabilitate mai mare de deces din cauza noului coronavirus la Wuhan, China, epicentrul epidemiei de Covid-19, potrivit unui studiu de specialitate, care a fost publicat marţi de cercetătorii chinezi.
Cercetătorii au analizat pentru prima dată care sunt factorii asociaţi cu un risc mai mare de deces din cauza infectării cu coronavirus. Au fost monitorizați 191 de pacienţi adulţi, care au contractat virusul în două spitale din Wuhan, în perioada 29 decembrie – 31 ianuarie, iar studiul a fost publicat marţi în revista ”The Lancet”. Specialiștii au observat că persoanele vârstnice sunt mai predispuse contractării acestui virus din cauza sistemului imunitar slăbit, pe fondul vârstei înaintate. Această categorie de vârstă are, de regulă, nivelul crescut de inflamaţie ceea ce ar putea determina replicarea virală şi timpi mai mari de răspuns la infecţie, provocând daune îndelungate organelor importante.
Virusul a persistat, în medie, 20 de zile
Un număr de 91 de pacienţi dintre cei 191 participanţi la studiu prezentau comorbidităţi, cel mai frecvent hipertensiune (30%), diabet (19%) şi boală coronariană (8%). Vârsta medie a pacienţilor decedaţi a fost de 69 de ani, în timp ce pacienţii care au supravieţuit aveau în medie 52 de ani, potrivit studiului. Un număr de 53 dintre cei 54, care au decedat, au prezentat insuficienţă respiratorie.
În cazul pacienţilor spitalizaţi, virusul a fost prezent o perioadă mai extinsă decât se aştepta, în medie de 20 de zile la supravieţuitori, în timp ce în cazul celor 54 de persoane decedate, virusul a fost detectat până la momentul decesului. Cercetătorii au mai descoperit că febra a fost prezentă pe o durată medie de 12 zile, atât la supravieţuitori, cât şi la persoanele decedate, iar tusea s-a menţinut o vreme îndelungată: 45% dintre supravieţuitori tuşeau încă la momentul externării.