Eveniment academic, la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, susţinut prin videoconferinţă

0
3704

În perioada 9 – 10 martie, la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova s-a desfăşurat a XV-a ediţie a Seminarului comun de drept penal FRIBOURG (Elveţia) – CRAIOVA. Din cauza coronavirusului, manifestarea din acest an nu s-a putut desfăşura decât în cadrul unei videoconferinţe. Ambele părţi au fost prezente la acţiune, în cadrul acesteia fiind dezbătute teme importante din dreptul românesc şi elveţian.

În septembrie 2003, o delegaţie a Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova a participat la o manifestare ştiinţifică organizată de Facultatea de Drept a Universităţii din Fribourg (Eleveţia). A fost prima întâlnire a reprezentanţilor celor două instituţii de învăţământ superior, în cadrul căreia s-a discutat posibilitatea unei colaborări. În anul următor, Nicolas Queloz – profesor de drept penal şi criminologie la Facultatea de Drept a Universităţii din Fribourg, vizitează instituţia similară din Craiova, acelaşi lucru fiind reciproc. În anul 2005, s-a semnat un Acord bilateral între cele două instituţii de învăţământ superior, fiind decisă şi organizarea unor întâlniri anuale profesori – studenţi, din cele două ţări, care să se desfăşoare print rotaţie la Craiova şi Fribourg. Apare , astfel, ideea Seminarului comun, aceasta aparţinând prof.univ.dr.  Sevastian Cercel, fost, până în urmă cu câteva zile, decan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova, actual director al Centrului de Cercetări Socio – Umane „Constantin Nicolăescu – Plopşor” din Craiova. În martie 2006, la Craiova a avut loc prima întâlnire de acest fel. 

Coronavirusul nu a stopat colaborarea româno – helvetă

Din păcate, din cauza COVID – 19 , lucrările ţinute în aceste zile la Craiova s-au desfăşurat în sistem videoconferinţă, atestând capacitatea instituţiei craiovene de a asigura facilităţi moderne de comunicare, oaspeţii eleveţiei neputând fi prezenţi.  Cele două echipe au reunit câte trei studenţi de fiecare parte, coordonarea fiind făcută de cadre didactice din fiecare ţară. Din partea Craiovei au fost prezenţi trei studenţi –  Ştefania Negri, Laurenţia Tecuţă, Mădălin Ruşeţelu, coordonaţi de prof.univ.dr. Ruxandra Răducanu şi lector univ.dr. Mădălina Dănişor. Din partea helvetă, au fost Anne Betrisey, Celia Pantet, Ludivine Wicht, conduşi de prof.univ.dr. Nicolas Queloz, Doctor „Honoris Causa” al Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova, şi lect.univ.dr. Thierry Godel.  „Ediţia din acest an, deşi electronică a fost interactivă, cu teme importante pentru tema seminarului – „Fixarea şi individualizarea pedepsei în dreptul român şi elveţian”. Studierea şi prezentarea, de către studenţi, a acestor teme de drept penal comparat reprezintă o îmbogăţire a cunoştinţelor studenţilor, precum şi un schimb de experienţă academisă şi informaţională, care le va fi utilă în activităţile lor viitoare”, a precizat Mădălina Dănişor.